Kövér László: A nemzeti önazonossághoz való jogot az egyetemes emberi jogok részévé kell tenni

Budapest, 2020. június 4. A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülés résztvevői az Országházban 2020. június 4-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János köztársasági elnök a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön. Kövér László házelnök szerint a nemzeti önazonossághoz való jogot az egyetemes emberi jogok részévé kell tenni, mert ez az ügy egyidejűleg szolgálja a magyar nemzet, a szomszédos nemzetek és Európa jövőjét. 
Vágólapra másolva!

Az ülésen az Országgyűlés megkezdte a Nemzeti önazonosság védelméről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott politikai nyilatkozatról szóló vitát.

Ez többek között kimondja, hogy a nemzeti sokszínűség nem veszélyforrás, hanem erőforrás, valamennyi nemzeti állam minden polgára, és azok közösségei számára el kell ismerni a nemzeti önazonossághoz való jogot, azaz lehetővé tenni számukra, hogy elődeik anyanyelvét, kultúráját és szülőföldjük otthonosságát mindannyian megörökölhessék, és mindezt továbbadhassák az utódaiknak.

Az I. világháború utáni béke jogfosztást jelentett a más államok fennhatósága alá került magyarok számára, áll a szövegben, de ők „úgy maradtak hűségesek szülőföldjükhöz és a magyar nemzethez, hogy mindeközben lojális és értékteremtő polgáraivá és közösségeivé váltak azon országoknak, amelyekben élnek".

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülés résztvevői az Országházban 2020. június 4-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mindig békésen harcoltak jogaikért, mégis még ma is gyakran találkoznak hátrányos megkülönböztetéssel és megalázással.

A nyilatkozatban az Európai Bizottságot pedig arra hívják fel, hogy „az uniós tagállamokban számbeli kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek több mint ötvenmillió tagjára tekintettel kezdeményezze erről kötelező érvényű uniós jogszabály megalkotását.

Nyitott jelenbeli kérdés

A múltban a jelenben és a jövőben rejlő okok miatt van szükség az emlékező politikai nyilatkozat elfogadására – mondta Kövér László az országgyűlés ülésén.

- fogalmazott a házelnök.

Kövér László hangsúlyozta annak fontosságát, hogy mindig csak az lehet a miénk, amit meg tudunk védeni. Aki restségből, gyávaságból nem képes megvédeni, ami a sajátja, az el fogja azt veszíteni – mondta házelnök. – Így jártak elődeink 100 évvel ezelőtt – tette hozzá Kövér László.

- mondta a házelnök, aki szerint a múltat megváltoztatni nem lehet, de tanulni kell belőle.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülésen az Országházban 2020. június 4-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Minden nemzetet eltörölnének

Száz évvel ezelőtt csak Magyarország létét vonták kétségbe, de ma már bizonyos erők minden nemzet létét megkérdőjelezhetőnek látják – hangsúlyozta Kövér László. Mint mondta, az 1918 előtti magyar elit teljes mértékben a dualista monarchia jövőjéhez kötötte a sorsát.

- tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a nyugat 1938 után mindenkit koncként vetett oda a kommunistáknak és a Harmadik Birodalomnak.

- mondta a házelnök. Hangsúlyozta: nem akarjuk elveszíteni a 21. századot, de azt sem akarjuk, hogy száz évvel ezelőtti nyertes szomszédaink is elveszítsék. „Trianon öröksége továbbra is nyitott sorskérdés" – fogalmazott.

- mondta Kövér László, emlékeztetve arra, hogy a két világháború között elődeink revízióval próbálkoztak, amely nem jelentett megoldást, a kommunizmusban pedig Magyarországon elhallgatták, a külhonban pedig elhallgattatták a magyarokat. 1990 után a transzatlanti és EU-s csatlakozás volt az alternatíva.

Európai ügy

A külhoni magyarság küzdelme nemzeti önazonosságához való jogáért európai ügy. Azért, mert hasonló identitásküzdelem vár minden európai nemzetre, mint amelyet a külhoni magyarság vív 100 éve – mondta Kövér. Az eredményes európai önvédelemhez kell az identitás fundamentuma is, az európai embereknek tudniuk kell, hogy mitől európaiak.

A keresztény és nemzeti kultúra mellőzésével ilyen európai tudat nincs. – Európa addig tart, amíg kereszt van a sírhelyeken. Ha mindez megváltozik, Európa kisebbségbe szorul a saját területén – mondta a házelnök.

A külhoni magyarság szenvedéseit úgy foglalta össze Kövér László, hogy megmásították nevüket, megbüntették őket saját jelképeik használata miatt, elvitatták tőlük nemzeti hovatartozásukat, elvitatták történelmüket, emlékeiket lerombolták.

Áder: A törvénnyé tett törvénytelenséget egyetlen magyar sem tudta feldolgozni

Száz évvel ezelőtt ezen a napon Magyarország gyászolt – mondta Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés ülésén. Az államfő emlékeztetett: országszerte zúgtak a harangok, és a magyarok öt percig csendben álltak. Áder János szerint

Áder János arról is beszélt, jelentős gazdasági gyarapodást tört derékba Trianon. A köztársasági elnök kifejtette, hogy a magyarországi ipar és gazdaság dinamikusan fejlődött ekkoriban. Az országot ért veszteség és a gazdasági lendület megtörése mellett az embereket közvetlen veszteség is érte, több erőszakhullám söpört végig Trianon előtt az országon.

A Kárpát-medencében háború utáni háború dúlt

– emlékeztetett a köztársasági elnök. Áder János megemlékezett a munkájuktól, állásuktól és otthonuktól megfosztott emberekről.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülésen az Országházban 2020. június 4-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Áder János felidézte, hogy Magyarországot a béketárgyalásokra csak egy év késéssel hívták meg, álláspontját, érveit pedig nem mondhatta el, a külügyminiszterek tanácsa pedig csupán egy vitát szentelt a magyar határok ügyének.

- hangsúlyozta. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy hazánk sorsáról nem 1920-ban döntöttek, hanem „jóval korábban, sunyi háttértárgyalásokon". Szerinte száz év elteltével joggal tehető fel a kérdés: békét hozott-e Trianon, segítette-e a térség fejlődését, csökkentette-e az etnikai feszültséget? Mindezekre a válasz nem, húsz évvel később az öldöklés folytatódott – mutatott rá Áder.

Ezt a jogot nem lehet elvitatni tőlünk

A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János. "Száz év elteltével, két világháború után, Trianontól és gazdasági válságoktól gyötörten, egy több mint négy évtizedes kommunista-szocialista vargabetű után, egy levert forradalmat követően, többször is az államcsőd szélére jutva itt vagyunk, élünk" - hangoztatta az államfő.

A köztársasági elnök kijelentette:

senki nem vitathatja el tőlünk a jogot, hogy azért dolgozzunk, hogy a nemzet lelki határai változatlanok maradjanak, ha már a nemzet földrajzi határai megváltoztak.