Szétesik a Jobbik: Sneider Tamás és Farkas Gergely is kilépett a frakcióból

SNEIDER Tamás
Budapest, 2018. október 23. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselő beszédet mond a Mindenki a rádióhoz! - Az ellenállás napja címmel meghirdetett Jobbik rendezvényen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai volt székházánál 2018. október 23-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás. A politikus ezt szerda délután jelentette be közösségimédia-oldalán. Nem sokkal később Farkas Gergely is bejelentette kilépését. Varga-Damm Andrea lemondásra szólította fel a párt vezetését, és arra, hogy írjanak ki tisztújítást. Miután ő is kilépett a 2018-as választás után még 26 fős Jobbik frakcióból, már csak 17-en vannak. Jakab Péter sajtótájékoztatót hirdetett, ami helyett egy órás csúszással egy videót tett közzé. Ebből kiderült, hogy a Jobbik elnöke arra kényszerült, hogy visszavonja Sneider leváltását és Varga-Damm kizárását, ennek ellenére vereséget szenvedett, Sneider, Varga-Damm és Farkas kiléptek a frakcióból.
Vágólapra másolva!

A bejegyzéshez csatolt fotón látható, még aláíratlan, a házelnöknek címzett levélben a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolja lépését Sneider Tamás.

Közleményében azt írja: Jakab Péter pártelnökségének


"Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre.

A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett.

A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot" - fogalmaz.

Sneider Tamás Forrás: MTI/Mohai Balázs

Sneider bejelentése után Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes is bejelentette: otthagyja a frakciót.

- írja.

Múlt hétfőn közölte az MTI-vel Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, hogy a párt visszahívja 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölik. Közlése szerint a lépés "nem személyről, hanem feladatról szól", hiszen minden posztra megpróbálják a legmegfelelőbb személyt állítani. Sneider Tamás csütörtökön jelentette be, hogy nem mond le a posztról.

Ezzel 18 fősre fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerzett Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja. Korábban két tagot, Dúró Dórát és Volner Jánost zárták ki, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik távozott, idén pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót.

Frissítés: Varga-Damm Andrea, akit korábban lemondásra szólított fel a Jobbik vezetése, nem sokkal Sneider és Farkas után a Facebookon azt írta: mégsem akarják kizárni a frakcióból, ő viszont lemondásra szólítja fel Jakab Pétert.

"Ma, mielőtt elkezdődött volna a frakcióülés, a párt elnöksége és frakcióelnöksége nevében Jakab Péter közölte, hogy nem tartják fenn a frakcióból történő kizárásom indítványát. Közölték, adnak egy második esélyt. Csakhogy én egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni. Nem ők adnak nekem még egy esélyt, hanem most én szólítom fel a Jobbik pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le elnökségi tagságukról, és írják ki a pártban a tisztújítást. Jobbik-tagként felelős vagyok azért, hogy ennek a pártnak az ereje, a nemzetben gyökerező hite megmaradjon, amelynek alapvető feltétele a jelenlegi elnökség működésének befejezése." - írta Varga-Damm.

Varga-Damm azt nem írta, hogy ő is kilép a frakcióból, de később ezt megerősítette az Azonnalinak.

Frissítés 2: Jakab Péter a Facebookon egyperces videót tett közzé. Ebben azt állította, hogy megpróbált békejobbot nyújtani. Ez azt jelentette volna, hogy Sneider marad alelnök, Varga-Dammot pedig nem zárják ki. Ők azonban mégis kiléptek a frakcióból.

Ez azt jelenti, hogy Jakab súlyos vereséget szenvedett a párton belül.