A Fidesz törvénymódosításokat nyújt be a gyöngyöspatai iskolaügy miatt

Gyöngyöspata, iskolaügy, iskola
Gyöngyöspata, 2020. január 21. Gyöngyöspata helységnévtáblája 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány "eljátszotta hitelét", miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében. Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
A kormány haladéktalanul az Országgyűlés elé terjeszt törvénymódosítási javaslatokat a gyöngyöspatai iskolaügy kapcsán - jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott szerdán. A térség fideszes parlamenti képviselője a törvénymódosítások, a világos beszéd és a világos határok szükségességét hangsúlyozta.
Vágólapra másolva!

Horváth László sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ennek első lépése lesz a köznevelési törvény módosításának már beterjesztett javaslata, aminek középpontjában a többi között a tanárok biztonságának növelése áll.

Arra érdemtelenek kaptak kártérítést

A gyöngyöspatai kártérítési perrel kapcsolatban az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül - mondta a fideszes politikus, hangsúlyozva, hogy még akkor sem, ha a bíróság jogerősen megítélte a 100 millió forintos kártérítés kifizetését.

"Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy van olyan tanuló, aki iskolai kudarcáért, sikertelenségéért (.) kizárólag az iskolát és a tanárokat okolja, vádolja. Ez a tanuló kétezer órát hiányzott, azaz két tanévet nem járt iskolába" - fogalmazott. Horváth László szerint, aki két tanévet mulaszt, az nem vádolhatja az iskolát, annak nem jár, nem járhatna teljes összegű kártérítés. Ehelyett magát kellene felelőssé tennie.

Hozzáfűzte, hogy amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy van olyan család, ahol a börtönviselt garázda családfő a börtönbizniszből, és a javítóintézetet megjárt, szintén garázda fiú pedig az iskolai kártérítésből együtt várhat milliókat. A képviselő véleménye szerint

azoknak, akik hosszú időn keresztül bántalmaztak a környezetükben élőket, akik a közösbe soha nem tettek bele semmit, nem jár, nem járhatna kártérítés.

Forrás: MTI/Komka Péter

Horváth László azt mondta, azoknak a cigány családoknak a pártján állnak, akik az életüket a tanulásra, munkára és a tisztességesen megszerzett jövedelemre alapozzák. "Szükség van törvénymódosításokra, világos beszédre és világos határokra" - mondta.

Erőszakos apa és fia kaphat milliókat

Horváth László tegnap a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy egy erőszakos bűncselekményeket elkövető apa a rossz tartási körülményekre hivatkozva milliókra perelte az államot, fia pedig a szegregált oktatás indokával négymillió forintra tartott igényt. Ennek több mint a felét meg is ítélte neki a bíróság.