Karácsony Gergely brüsszeli embere szerint a klímaváltozás a veszélyes, nem a koronavírus, társelnöke szerint teljesen felesleges volt a védekezés

Vágólapra másolva!
Újabb álhírrel próbálkozott Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője. Hétfői parlamenti felszólalásában  "teljesen feleslegesnek" nevezte a kórházi ágyak kiürítését, mondván, többen haltak meg emiatt, mint a koronavírus-járványban. Korábban Jávor Benedek, Karácsony brüsszeli embere nevezte ártalmatlan járványnak a koronavírus-járványt. Így már érthető, miért nem tett gyakorlatilag semmit sem a baloldali főpolgármester a járvány ellen és miért haltak meg 44-en a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban. 
Vágólapra másolva!

A parlament hétfői ülésén volt a baloldalnak egy szokatlanul őszinte pillanata, amely megmutatta, hogyan is viszonyulnak igazából a világon 350 ezer áldozatot szedő koronavírus-járványhoz.

Karácsony emberei szerint "teljesen felesleges" volt a védekezés

Az azonnali kérdések órájában több baloldali képviselő a védekezésért felelős testületet (Operatív Törzs) Európában elsőként összehívó Kásler Miklósról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Bár az Egészségügyi Világszervezet elismerte a magyar kormány vírus elleni védekezését, a megelőző intézkedéseknek köszönhetően a tömeges megbetegedések elkerülték az országot, a baloldal mégis kettőzött erővel próbálja támadni a kabinetet.

Közülük kiemelkedett a magához képest is szokatlanul ideges és görcsös Szabó Tímea, aki felszólalása során azt mondta, hogy "a járvány alatt többen haltak meg a kórházi ágyak kiürítése miatt, mint ahányan magában a járványban meghaltak." A Párbeszéd képviselője pár mondattal később egészen odáig ment, hogy "teljesen feleslegesnek" minősítette a kormány megelőző lépését. Ezzel az állítással nemcsak az a probléma, hogy nem igaz, hanem az is, hogy bagatellizálja a járványt. Ugyanis

Szabó Tímea parlamenti felszólalásával nem kevesebbet üzent, minthogy a vírus nem is olyan veszélyes.

Bagatellizálta a koronavírus-járványt Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Közösségi oldalán többen is bírálták Szabó agresszív stílusát és a járvánnyal kapcsolatos lekezelő kijelentést. "Kedves Tímea! Kérem, egyszer próbáljon meg kedvesen, indulatmentesen kérdezni!" - írta egyikük, miután a politikus megosztotta felszólalását.

"Relatíve veszélytelen járvány"

Feltűnő, hogy Karácsony Gergely környezetéből korábban többen tettek a világjárványt jelentéktelenítő megnyilvánulást. Emlékezetes, a főpolgármester egyik bizalmi embere, Jávor Benedek országos botrányt okozott azzal, hogy pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után megjelent írásában

"relatíve ártalmatlan járványnak" nevezte a WHO által akkor már pandémiának minősített vírust.

"Ne felejtsük, ez egy relatíve ártalmatlan járvány. Eddig nagyjából 350 000 megbetegedéssel és 15 000 halálos áldozattal járt a világban, és bár ez nyilvánvalóan és sajnálatos módon növekedni fog az elkövetkező hónapokban, de a másfél milliárdos Kínában például lényegében már véget is ért" - írta meghökkentő módon Budapest brüsszeli képviselője a Mércének (azóta 5 650 000 fertőzött és 350 ezer halott van a világban, és már 13 országban van több fertőzött és 12-ben több halott, mint Kínában)

Nem sokkal ezután "kevésbé drámainak" titulálta a koronavírus-járványt. "Most voltaképpen kevésbé drámai körülmények között tudjuk a társadalmi, gazdasági, egészségügyi, politikai rendszereink stressztűrő képességét tesztelni" - fogalmazott, pár mondattal később azt írva, hogy ez egy "relatíve olcsó figyelemfelhívás".

A Párbeszéd vezető politikusai bagatellizálják a közel 350 ezer áldozatot szedő koronavírus-járványt Forrás: Facebook

Jávor ugyanis még ekkor is a klímapropagandát folytatta, szerinte a klímaváltozás sokkal súlyosabb.

Nem Jávor volt az egyetlen Karácsony stábjából, aki valamilyen formában jelentékteleníteni próbálta a vírust. Büttl Ferenc, a Párbeszéd pártalapítványának, a Megújuló Magyarországért Alapítványnak a kuratóriumi elnöke azt írta, hogy "a válság kezelése nem nemzeti ügy".

Hasonlóan gondolkozik Jámbor András, a főpolgármester kommunikációs tanácsadója, a Mérce volt főszerkesztője, aki egy márciusi bejegyzésében arról írt: indokolatlan, hogy a koronavírus miatt tartalom nélkül összefogjunk, mivel ez egy politikai kérdés.

Karácsony Gergely helyettese, Kerpel-Fronius Gábor is csatlakozott a járványt bagatellizáló baloldali politikusok köréhez. A magyarokat agyhalottnak nevező politikus a koronavírus miatti társadalmi összefogást "nagyon komoly félreértésként" jellemezte egyik posztjában. "Terjed mostanában egy nagyon komoly félreértés: hogy válság idején össze kell fogni és ezért "nem szabad politizálni". Az állításom ezzel szemben határozottan az, hogy éppen ilyenkor kell a leginkább politizálni" - fogalmazott a fővárosi vezető, aki írásában többször is kiemelte, hogy a baloldalnak kötelessége támadnia és bírálni a kabinetet.

Karácsonyt nem érdekelte a járvány

Akárcsak párttársait, beosztottjait, Karácsonyt sem különösebben rázta meg a világjárvány - legalábbis ez látszik a veszélyhelyzet alatt meghozott rendeleteiből és a nyilvánosságra hozott előterjesztéseiből. A főpolgármesternek gyakorlatilag mindennel volt ideje foglalkozni:

Korábbi cikkünkben végigvettük, mire használta felhatalmazását a baloldali politikus. Összeállításunkból kiderült, hogy nem a járvány elleni védekezésre, amit tökéletesen mutat a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon ügye, ahol 44-en haltak meg.

A főpolgármester rendeleteinek többsége nem a koronavírus-járvány elleni védekezésről szól - erre hívta fel a figyelmet Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője.