Szijjártó Péter: A magyarok és szerbek mostantól szabadon közlekedhetnek a határon

SZIJJÁRTÓ Péter
Debrecen, 2020. május 15. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én. A gyár meg fog épülni, eddig minden az előzetes ütemtervnek megfelelően haladt; az építési területet ezen a napon átadták a beruházónak - jelentette be Szijjártó Péter. MTI/KKM/Boros Mátyás
Vágólapra másolva!
Hétfőtől a szerb és a magyar állampolgárok szabadon közlekedhetnek a két ország között - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Röszkén.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokat a világjárvány határozta meg, de mára ki lehet jelenteni, hogy a közép-európai térség jól védekezett - mondta Szijjártó Péter. Időben hoztunk szigorú intézkedéseket, és ellenőrzés alatt tudtuk tartani a vírust - tette hozzá. Mind Szerbiában, mind Magyarországon jól sikerült a védekezés, ezért mindkét országban lépéseket lehet tenni a normalitás felé.

- jelentette be a miniszter. Így lehetőség nyílik arra, hogy mindkét közösség családtagjai találkozhassanak, és a gazdasági kapcsolatok is új lendületet kaphatnak. Folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési magyar program 6 milliárd forint értékben - mondta Szijjártó Péter.

Szerbiának igenis az EU-ban van helye, és minél előbb fel kell venni az uniós országok közé Szerbiát. Csak a legális átlépők számára nyílik meg a határ – mondta a miniszter. Akik illegálisan akarnak átjutni, azoknak nincsen lehetőségük az átjövetelre – tette hozzá.

Továbbra is megmarad az illegális migráció elleni fellépés

- mondta Szijjártó. A járványhelyzetben világossá vált, hogy a vajdasági magyarok számíthatnak a VMSZ-re.