Orbán Viktor: Magyarország egy nehéz és veszélyes időszakon van túl, az ország megfeszítette az erejét

ORBÁN Viktor; KOCSIS Máté; JAKAB Péter
Budapest, 2020. március 30. Orbán Viktor miniszterelnök válaszól Jakab Péternek, a Jobbik frakcióvezetőjének azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. A második sorban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány munkáját az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, az azonnali kérdések órájában hétfőn. Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk - jelentette ki a kormányfő.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a Jobbik elnökének, Jakab Péternek adott válaszában ismertette a friss munkahelyvédelmi számokat: 1 millió 62 ezer ember részesült támogatásban – emelte ki a miniszterelnök, és arról is beszélt, hogy 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak az intézkedések a gazdaságban.

Orbán Viktor kiemelte, hogy 127 milliárd forintnyi munkahelyteremtő beruházás érkezett az utóbbi időben hazánkba, és több mint 60 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre.

– mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország egy nehéz és veszélyes időszakon van túl, az ország megfeszítette az erejét, hogy megvédje sok tízezer ember életét. A kormány munkáját pedig az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország.

Júliusban érkezik a pluszjuttatás az orvosok és ápolók számára

Orbán Viktor a Harangozó Tamásnak (MSZP) adott válaszában kiemelte, hogy hosszú a lista, hogy mit tettek a sikeres védekezés során. Kiemelte: július elsejével kifizetik az 500 ezer forintnyi pluszpénzt az orvosok és ápolók számára. A képviselő kérdésére válaszolva közölte: azt üzeni, hogy „forduljanak hozzánk".

– mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: eddig a gazdaságvédelmi intézkedések egymillió embert segítettek. A védekezéssel kapcsolatban a kormányfő egy sor nyugat-európai államban a halottak számát sorolta fel, amely Olaszországban és más országokban is több tízezerre rúg. Egy halott is sok – közölte a miniszterelnök –, de Magyarország nemzetközi összehasonlításban sikeresen védekezett.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy

az MSZP hadilábon áll a valóssággal

– reagálva Harangozó számháborús kijelentésére. – Gratulálunk Szlovákiának, ők még nálunk is jobban védekeztek – mondta a miniszterelnök. Felsorolta a védekezés legfontosabb lépéseit, az iskolabezárásokat például, hozzátéve, hogy Magyarország ezt mikor tette meg, és mikor lépte meg Olaszország, ahol jóval több áldozat volt. Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Az Operatív Törzs továbbra is megmarad Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: Tömegesek voltak a visszaélések

Orbán Viktor Sebián-Petrovszki Lászlónak (DK) válaszában közölte: az AB ítéletét le kell fordítani döntési nyelvre, de tény az, hogy a 2010-es kormányváltáskor szembesültek azzal, hogy a rokkant és korkedvezményes nyugdíjak esetében tömegesek voltak a visszaélések.

– mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta: a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak, mint 2010 előtt, így „elhiheti, hogy megvan bennünk a jó szándék".

Orbán Viktor Schmuck Erzsébetnek (LMP) adott válaszában kiemelte, senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon, hiszen három hónapnyi munkanélküliségi segély jár, utána pedig az állam több lehetőséget is kínál, amelynek része a közmunka, a toborzás és sok minden más is. Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem, aki hozzánk fordul – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy elkötelezett a környezetvédelmi akcióterv végrehajtása mellett, de azt is mondta, nem találtak olyan megoldást, amivel segíteni lehetne azoknak a kkv-knak, amik az egyszer használatos műanyagokat gyártották eddig.

A miniszterelnök elmondta, a zöld munkahelyek létrehozásáról Palkovics László rendszeresen programokat terjeszt a kormány elé, amelyeket elfogadnak. Orbán Viktor elmondta, vissza kellett vonni az egyszer használatos műanyagokat betiltó törvényjavaslatot, mert amit a gazdaság elbír normális időben, azt a járvány alatt nem. 2010-ben 230 ezer ember volt közmunkán, és ma már csak 85 ezer ember – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor, és komoly eredménynek nevezte 150 ezer fő visszavezetését a munkaerőpiacra.

Tovább végzi munkáját az Operatív Törzs

A miniszterelnök Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt mondta, indokolt az óvatosság, ezért tovább végzi a munkáját az operatív törzs, amelynek vezetését a miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor vezeti. A kormányfő közölte, hogy

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Szabó állításai ténybelileg hamisak, és felhívta a figyelmet arra, hogy Káslernek köszönhetően a kabinet már akkor foglalkozott a járvány várható következményeivel, a védekezés megszervezésével, amikor Európában még lekicsinyellték a járványveszélyt.

Orbán Viktor Lukács László Györgynek (Jobbik) azt mondta,

Ha nem is döccenőmentesen, de sikerült a digitális oktatásra való átállás is, amiért szintén Káslernek jár a köszönet. – Aki jól teljesít és jól végzi a munkáját, azt megtartjuk, szemben a Jobbikkal – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra, hogy Lukács vállalkozása korábban magyar orvosok külföldre vitelét szervezte. – Mi kiképezzük az orvosokat, megfizetjük őket, és jön néhány vállalkozó, aki elviszi őket külföldre. Ezek után Ön tanácsokat akar adni nekünk. Ez azért mégis több a soknál – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor "gratulált" az ellenzéknek

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) adott válaszában kiemelte, hogy

Mindenkitől kértek támogatást a védekezéshez, az önkormányzatoktól és a parlamenti pártoktól is, de kivéreztetésről nincsen szó. A miniszterelnök emlékeztette Varju Lászlót, hogy

Minderre Varju László úgy reagált, hogy a miniszterelnök annak örülne, ha rendőrséggel vitethetné ki őt a Parlamentből. Orbán Viktor erre azt mondta:

majd a választók döntik el, hogy meddig kormányoz, és arról beszélt, a DK és a szocialisták politikusai lövették ki annak idején a tüntetők szemét.

A miniszterelnök idézte az őszödi beszéd szavait, emlékeztetve Varju Lászlót a baloldali kormányok gyenge teljesítményére. Orbán Viktor gratulált mindehhez az ellenzéknek.