Soros György sokkal több pénzzel támogatta Karácsonyékat, mint amennyit bevallottak

Karácsony Gergely, Soros György
Vágólapra másolva!
Soros György alapítványa nem egymillió eurót, hanem 1,54 millió dollárt adományozott Budapestnek a járványra hivatkozva - derül ki Karácsony Gergely főpolgármester egyik előterjesztéséből, amit az Origo vett észre. Megkeresésünkre a főváros elismerte, hogy több pénzt kaptak, mint amennyit korábban a nyilvánosság előtt bevallottak. Nem véletlen a titkolózás: a befolyásvásárlásáról ismert amerikai spekuláns előbb-utóbb be fogja nyújtani a számlát.   
Vágólapra másolva!

Március végén bejárta a hír a sajtót: a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok egymillió eurót adományoztak Budapestnek. "A szülővárosom lakói iránti szolidaritás jegyében az általam alapított Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió eurót adományoznak Budapestnek a példátlan vészhelyzetben" - indokolta döntését az amerikai spekuláns.

Csakhogy azóta sem derült ki, a főváros pontosan mire költötte a támogatást. Egy-egy utalásból arra lehet következtetni, hogy néhány vírusteszt beszerzésére is mehetett a pénzből. Mintegy azt a hamis propagandát sulykolva, hogy a kormány nem adott tesztelésre elég pénzt. (Természetesen kiderült, hogy ez nem igaz.) Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere például azt írta közösségi oldalán, hogy "Soros György 5000 PCR tesztet és laborkapacitást vásárolt a Fővárosnak, ebből lakosságarányosan mi is kaptunk 160 db-ot."

Időközben azonban a történet tovább bonyolódott: nemcsak a támogatás felhasználásának mikéntje, hanem annak összege is kérdésessé vált. A főváros hivatalos oldalán ugyanis felbukkant egy előterjesztés, amely számba veszi a beérkezett adományokat. A Karácsony Gergely által benyújtott dokumentumban az olvasható, hogy

Ezzel csak egy probléma van: nem egyezik a korábban bejelentettel, annál jóval nagyobb.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Éppen ezért az Origo kérdésekkel fordult a fővárosi önkormányzathoz, hogy melyik szám a valódi. A főváros elismerte, hogy a főpolgármester előterjesztésében szereplő összeg a helyes. Magyarán,

Soros sokkal több pénzt adott Karácsonyéknak, mint amit korábban beismertek a nyilvánosság előtt.

A főpolgármester stábja azzal magyarázta a különbséget, hogy

Arra a kérdésünkre ugyanakkor nem adtak konkrét választ, hogy milyen részletekben érkezik Sorosék adománya, és azt mire költik. "Tesztek beszerzésére költjük a támogatást" - írták. Így nagy általánosságban.

Természetesen nem véletlenül titkolta el a főváros az adomány valós összegét a nyilvánosság elől: a befolyásvásárlásáról ismert milliárdos spekuláns nyilvánvalóan be fogja nyújtani a számlát.