Alapjogokért Központ: A tranzitzónák jogi szempontból sem nevezhetők őrizetnek

2020.05.23. 09:15

Jogi szempontból sem nevezhető őrizetnek a magyar tranzitzóna, ami Szerbia felé mindig is nyitva állt - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Bíróság szerint kifogásolható a tranzitzónák működése, ezért a magyar kormány most bezárja a tompait és a röszkeit. Horváth József azt mondta, a tranzitzónákban lehetőség nyílt a menedékkérelmek leadására, a kérelmezők személyazonosságának, születési helyének azonosítására és a járvány miatt egészségügyi vizsgálatok elvégzésére. 

Képünk illusztrációForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A tranzitzónákból mindig is szabadon lehetett távozni, a menedékkérelmet követő eljárás ideje alatt a kérelmezőknek a magyar állam ellátást adott, ami kiterjedt az étkeztetéstől kezdve a hitéleti szabályok megtartásának biztosításáig.

A tranzitzónák bezárása fontos Magyarország biztonsági határzárának vonatkozásában - hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve, attól lehet tartani, hogy ez egy folyamat része, amiben az Európai Unió balliberális oldala következő lépésként a határzárat vagy a kerítést próbálja majd támadni.