Kiemelkedő szerepe van a honvédségnek a koronavírus elleni harcban

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság idősek otthona
Vágólapra másolva!
Várják a jelentkezőket, akik speciális önkéntes tartalékos katonaként szolgálnának. Az Operatív Törzs szombati tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

A tájékoztató elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője összegezte a legfrissebb járványügyi adatokat, ezekről itt olvashat bővebben.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, hogy honvédeink példamutatóan szolgálják a hazát, őrzik a magyar emberek biztonságát. Az első szakaszban aratott győzelemben kiemelkedő szerepe volt a honvédségnek.

Már több mint 990 idősotthon fertőtlenítését végezték el. A Honvédelmi Irányító Törzsek 105 helyen ellenőrzik a kijelölt cégek működését.

A honvédség segítő kezet nyújt azoknak, akik a járvány következtében vesztették el állásukat. A Magyar Honvédség mint az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével vesz részt a kormány gazdaságvédelmi programjában, a munkahelyteremtésben - mondta. Az ország 25 helyszínén lehet ilyen tartalékos katonaként szolgálni, ehhez 6 hónapos kiképzést kell vállalni. Jelentkezni a toborzóirodáknál, a megyei kormányhivataloknál lehet. Erkölcsi bizonyítvány és egészségügyi alkalmassági kell.

A kiképzett önkéntes tartalékosok minden megkötöttség nélkül visszatérhetnek korábbi munkahelyükre, de a szolgálat meg is hosszabbítható. Biztatja a fiatalokat, hogy bátran, minél többen jelentkezzenek erre a feladatra, a haza szolgálatára.

A fővárosi fenntartású járványgócpontban, a Pesti úti Idősek Otthonában is a honvédség fertőtlenített. Forrás: Koncz Márton - Origo

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kiemelte, hogy

a hazai terjedés időszakában először haladja meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttek számát.

A határokon mindenhol kiegyensúlyozott és nyugodt a forgalom. Egy tegnapi döntés értelmében további öt helyen lehet átkelni Romániából.

A magyar állampolgárok Ausztriából beléphetnek, ha egy négy napnál nem régebbi negatív PCR-koronavírustesztet mutatnak be.

Egyre többen választják a szoftveres ellenőrzést, eddig 1230 regisztráció történt, és 900 fölött van az aktív felhasználók száma.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa elmondta, hogy újabban idehaza is elérhető a favipiravir nevű japán készítmény, ami a közepesen súlyos állapotú betegek kezelésében jó. Egyetlen hátránya, hogy nagy mennyiségben kell beszedni és terhesség alatt nem alkalmazható.

Jelenleg három olyan oltóanyag-kísérlet zajlik, amik közül az egyik végeredményben beválhat.

Bízik benne, hogy akik megtehetik, azok elmehetnek nyaralni, ugyanakkor hozzá kell szokni, hogy

egy-egy étteremben az asztalok esetleg távolabb lesznek a megszokottnál, a pincéreken maszkok lesznek, a medencékben pedig kevesebben lehetnek.

Az Origo kérdésére válaszolva, amely a kubai eredményekről szólt, elmondta, hogy az itolizumab egy biológiai terápia, amit idehaza is használunk. A peptidek pedig egy kísérleti készítmény csoportot alkotnak, nehezen elképzelhető, hogy ezekből ilyen gyorsan gyógyszerkészítményt tudtak készíteni.

A járványban már a kezdetekkor jellemző volt az, hogy idősekre volt veszélyes, lélegeztetőgépre is 80-90 százalékban idősek kerültek.

Azokra a gyermekekre is vonatkozik a „maradjon otthon" szabály, akik légúti megbetegedésben szenvednek.

Lakatos Tibor arról tájékoztatott, hogy folyamatosan zajlanak a tárgyalások a szomszédos országokkal a beutazásokat illetően. A szlovák kormány eddig még nem jelezte, hogy a magyar állampolgárok részére könnyítést alkalmazna ezen a téren.

A helyszíni intézkedésekkor a rendőrök minden körülményt figyelembe véve döntenek arról, hogy bírságot, vagy esetleg feljelentést tesznek.

A karanténba vonulás szabályai továbbra sem változtak, aki magyar állampolgárként tér haza külföldről, annak 14 napra kell a karantén szabályait alkalmaznia.