Újabb hiányosságokat állapítottak meg két fővárosi fenntartású idősotthonban

Vágólapra másolva!
Újabb hiányosságokat állapított meg Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonban az elmúlt napokban folytatott célzott helyszíni ellenőrzések és a bekért dokumentumok alapján.
Vágólapra másolva!

A hivatal pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

a Pesti úti intézményben az orvosi ellátás hiányosságai mellett a gondozottak ápolása és gondozása sem megfelelő:

az otthon engedélyezett és valós létszámához mérten is kevés az ápolók-gondozók száma, az elvárt 109-126 gondozó, ápoló helyett csak 60 dolgozik.

Ez a koronavírus-járvány okozta helyzetben elfogadhatatlan és aggasztó - írták.

Közölték az is:

a Kamaraerdei úti idősotthonban higiéniai problémák merültek fel,

és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma, a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között. Ez azt jelenti, hogy a lakók nem hagyhatják el az emeletet, és súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni - tették hozzá.

Ismertették, hogy mindkét intézményben tömeges a fertőzés: a Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, és 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és 12 dolgozó lett fertőzött, 5-en pedig meghaltak.

A Pesti úti intézményben jelenleg is tart az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által elrendelt vizsgálat, ezt a kormányhivatal a helyszíni ellenőrzések tapasztalataival és a begyűjtött dokumentációkkal segíti - olvasható a közleményben.