"Hazudtunk reggel, éjjel meg este" - 14 éve mondta el Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédet

Vágólapra másolva!
Példátlan, miniszterelnökhöz méltatlan trágársággal beszélt arról Gyurcsány Ferenc, akkori szocialista miniszterelnök, hogy hazugságokkal nyerték meg a választást 2006-ban. „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.” „Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” „Hazudtunk reggel, éjjel meg este.” A többi közt ezeket mondta Gyurcsány a szocialisták frakcióülésén, Balatonőszödön, 2006. május 26-án. Alig két héttel beszéde után durva megszorításokat jelentett be, amelyet többször is viccesnek szánt megjegyzésekkel próbált bagatellizálni. 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került az őszödi beszéd, amely a rendszerváltás óta nem látott tüntetéssorozatot indított el és óriási politikai válságot okozott a baloldalon. Az Origo kronologikusan mutatja be az őszödi beszéd következményeit.
Vágólapra másolva!

2006. április 23.

A Gyurcsány Ferenc vezette MSZP hajszállal győzött az országgyűlési választáson, 43,21 százalékot szerezve. A Fidesz-KDNP alig 1 százalékkal kapott kevesebbet. A 386 képviselői helyből 186-ot szereztek meg Gyurcsányék, a többségük csak az SZDSZ-szel együtt lett meg.

2006. május 26.

Frakcióülést tartott az MSZP a balatonőszödi kormányüdülőben. A szocialista képviselőcsoport az ország helyzetét, Gyurcsány Ferenc programbeszédét vitatta meg. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök itt tartott beszédet, és értékelte a szocialista kormány addigi munkáját:

„Nincsen sok választás.

Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.

Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni.

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.

Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.

És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig.

Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?”

(..)

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna.

E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”

Arról is beszélt, hogy megszorításokat terveznek.

„Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok, gyerekek, igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.”

A Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnököt szállító kocsi megérkezik Balatonőszödön a kormányüdülőbe, ahol megkezdődött a Magyar Szocialista Párt frakciójának kétnapos ülése. Forrás: MTI/Beliczay László

Gyurcsány Ferenc teljes beszédét itt hallgathatja meg.

2006. június 9.

A második Gyurcsány-kormány letette hivatali esküjét.

2006. június 10.

Brutális megszorításokat jelentett be Gyurcsány Ferenc. A csomagot azzal a hírhedtté vált mondattal vezette fel, hogy

Ezzel szemben a Gyurcsány-csomag a többi közt a következő megszorításokat tartalmazta:

  • átlagosan 30 százalékkal emelkedett a gáz ára
  • a villamos energia árát növelték
  • az áfakulcs emelése, amely érintette az élelmiszerektől kezdve a víz- és szemétszolgáltatás díját, a szállodai és éttermi szolgáltatásokat, valamint a színház- és mozijegyeket is
  • adóemelések: jövedéki adó, munkáltatói járulék, EVA
Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hogy miért nem beszélt a kampányban a megszorításokról, később egy interjúban Gyurcsány Ferenc azzal magyarázta, hogy: „Három témáról beszéltem gyakran: a történelmi léptékű fejlesztésekről részletesen, a reformokról részlegesen, a kiigazításokról esetlegesen. Nem hazudtam, de

– mondta erős cinizmussal Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak.

Amikor pedig a munkaadók az adóemeléseket kritizálták, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként azt mondta:

Még ebben a hónapban bejelentette a kormány, hogy 2008-tól tandíjat ("képzési hozzájárulás") kell fizetni, és 2007-ben bevezetik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is.

2006-től egyébként

folyamatosak voltak a szocialista kormány idején a megszorítások,

ezt az Origo itt gyűjtötte össze.

2006 nyár végére történelmi mélypontra zuhant Gyurcsány Ferenc megítélése a felmérések szerint. Gyurcsány Ferenc munkájával a választópolgárok 61 százaléka elégedetlen volt, a magyarok 83 százaléka pedig rossznak tartotta a magyar gazdaság helyzetét.

2006. szeptember 17.

Több szerkesztőség megkapta Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét CD-n. A Magyar Rádió a délután négy órai hírösszeállításában már közölt belőle részletet (a rádió internetes oldalára már korábban felkerült). Gyurcsány Ferenc még aznap elismerte, hogy ő hallható a felvételen; azt mondta, büszke a beszéd nyíltságára, a hazugságról szóló részt pedig azzal mentegette, hogy a teljes politikai elit hazugságaira vonatkozik, és nem kíván lemondani.

A hangfelvétel közzététele után már aznap este több ezren követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását a Parlament előtt. A túlnyomó többségében fiatalokból álló tömeg folyamatosan fütyült, sípolt és az

"Elkúrtad", "Áruló", "Mondjon le", "Vesszen a kormány", "'56,'56″ szavakat

skandálta. Néhányan a Kossuth térről a miniszterelnök II. kerületi otthonához és a Várba, a Sándor-palotához mentek.

2006. szeptember 18.

Folytatódott a tüntetés a Parlamentnél, ahol mintegy tízezren követelték Gyurcsány Ferenc lemondását.

A Szabadság téren, a Magyar Televízió akkori székházánál 20-30 tagú csoport gyülekezett. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője petíciót akart beolvastatni a köztévében, de visszautasították, hogy élő adásban ismertesse céljaikat. Ezután visszament a Kossuth térre, hogy áthívja az ott demonstrálókat, több ezer embert.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A televíziót ugyan biztosították rendőrök, de

nem bírtak a tüntetőkkel, akik akkor már több autót felgyújtottak, elfoglalták az ellenük bevetett vízágyút, és gyakorlatilag beszorították a hiányos vagy gyenge felszerelésű (vidéki városokból Budapestre vezényelt) rendőröket a tévé aulájába.

Hajnalban, 1 óra 20 perckor a köztévé megszakította műsorát. A rendőrök végül hajnali háromkor indultak el visszafoglalni az épületet, a környéket ugyanakkor addigra már sok tiltakozó elhagyta, és az ott maradt tüntetők többsége is jellemzően már csak beszélgetett, illetve fényképeztette magát a kiégett, felborított autókkal.

Az MTV-székház ostroma Forrás: AFP/Peter Mate

A következő napokban is folytatódtak a demonstrációk.

Az MTV-székház ostroma Forrás: AFP/Peter Mate

2006. október 6.

Bizalmat szavazott a parlamenti többség Gyurcsány Ferencnek. A jelenlévő 206 kormánypárti képviselő igennel, a 165 ellenzéki nemmel voksolt.

2006. október 23.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján ünnepi nagygyűlést tartott a Fidesz Budapesten az Astoriánál. A nagygyűlés végén a rendőrség a közben a Deák térnél tüntető és köveket dobáló tömeget a Fidesz-nagygyűlés résztvevői felé terelte. Percekkel a nagygyűlés vége után lovasroham is indult.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A rendőrök válogatás nélkül ütöttek mindenkit, a Fidesz ünnepi megemlékezésén részt vevők közül.Többeket megvertek, köztük Révész Máriuszt, a Fidesz parlamenti képviselőjét is.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Astoria környékén, majd később a városban több helyen a rendőrök közül többen féltérdre ereszkedve, gumilövedékkel célzott lövéseket adtak le az emberekre.

Két embernek kilőtték az egyik szemét.

Egyikük ezzel gyakorlatilag teljesen megvakult, mert a másik szeme beteg volt – néhány évvel később öngyilkos lett.

Az erőszaknak a hivatalos adatok szerint 167 sérültje volt. Többen feljelentést tettek, a rendőrök azonban nem viseltek azonosító jelvényt és símaszkban voltak, így gyakorlatilag lehetetlen volt azonosítani őket.

Forrás: AFP/Zoltan Kovacs

Végül mindössze 6 rendőr ellen indítottak eljárást.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség Gyurcsány Ferencet ettől kezdve illegitimnek tartotta, parlamenti beszédei alatt pedig – a frakcióvezetők kivételével – kivonultak az ülésteremből.

Rendőrattak az Alkotmány utcában, 2006. október 23. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ügyészség a 2010-es kormányváltás után indított nyomozást a rendőrparancsnokok – köztük Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány – ellen.

2009. március 21.

Lemondott az akkori kormánypárt, az MSZP kongresszusán Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztról. A bukásához az őszödi beszéd mellett a katasztrofális gazdaságpolitikája is hozzájárult, ami miatt a kormány nem tudott mihez kezdeni a világválsággal.

Bajnai Gordon jött, Gyurcsány Ferenc ment Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A rendőri vezetők perében 2017-ben hozott jogerős ítéletet a bíróság. Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány mint másodrendű vádlott, 400 ezer forintos büntetést kapott. Bene László korábbi országos rendőrfőkapitányt, az elsőrendű vádlottat felmentették.

Tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc a parlamentben védelmébe vette az egyébként védhetetlen monológját. Színpadias felszólalásában új magyarázattal állt elő: azt mondta, hogy az őszödi beszéd korrupcióellenes beszéd volt.