Orbán Viktor: A veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvánnyal szemben, sőt, sok országot ebben felül is múltunk – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Orbán Viktor elismeréssel szólt többek között Kásler Miklós miniszter tevékenységéről is, az ellenzék ugyanakkor a kormányfő szerint szégyenszemre elkulloghat a kertek alatt. A miniszterelnök az interjú során megerősítette, hogy a jövő héten véget ér a járványügyi veszélyhelyzet miatt elrendelt különleges jogrend.
Vágólapra másolva!

Ha egyáltalán egy járvánnyal kapcsolatban lehet beszélni arról, hogy valami jó, mert hát kétségkívül sikeresen védekezett az ország, sőt, nálunk szerencsésebb, jobb anyagi helyzetek között élő országokat is messze felülmúltuk a védekezés minőségében és eredményességében – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök közölte, büszkék is lehetünk rá, de azért mégiscsak meghaltak emberek.

Azért mégiscsak ez majd 500 ember, és nagyon sokan szenvedtek. Nehéz időszakon vannak túl emberek tízezrei, és nehéz helyzetben vannak családok ezrei is az elhunytak miatt – tette hozzá Orbán Viktor.

A baloldalt leszámítva mindenki összefogott Magyarországon

De mégis, ha ezen túl tudunk lépni, akkor azt látom, hogy a kulcs a fegyelem, meg az összefogás volt. Tehát azt tudom mondani, hogy a baloldalt leszámítva, aki kihúzta magát ebből a közös védekezésből, mindenki összefogott Magyarországon – mondta a miniszterelnök.

De őket leszámítva az ország összes többi állampolgára mindent megtett annak érdekében, hogy teljes összefogás jöjjön létre, fegyelmezett együttműködés, hogy együtt túl legyünk a bajon – erősítette meg Orbán Viktor.

A rendkívüli jogrend a legjobb döntéseink közé tartozik – folytatta a kormányfő.

Egyébként biztos szerencse is kell az ilyesmihez, de talán az önmagában nem lett volna elég, ezért Kásler miniszter úr érdemei történelmiek – egyértelműsítette a miniszterelnök.

Ez a lépés volt az az ő döntése és ösztönszerű megérzése, amely fölkínálta aztán nekem azt a lehetőséget, hogy meghozhassam azokat a döntéseket, amivel egy-két héttel mindenkit megelőztünk, és jobban is védekeztünk, mint ők, és elkerültük azt a legrosszabb helyzetet, amin ők átmentek, ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Kásler Miklós érdemei történelmiek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem kellett huzakodni a baloldali ellenzékkel

A kórházigazgatók, orvosok és ápolónők időben elvégezték a munkájukat – szólt az elismerés a miniszterelnöktől.

- húzta alá Orbán Viktor, aki egyértelműsítette, hogy a gyorsaság ilyenkor aranyat ér, ezzel a rendkívül jogrenddel.

Hálás szívvel köszönöm az embereknek, akik ezt jól tűrték, és most miután a járványveszély úgy tűnik, csökkent, és a nyáron már semmiképpen nem lesz tömeges fertőzés, nem fordul át, hanem inkább csökkenő tendenciát mutathat, ezért most már nincs is szükség erre a rendkívüli jogrendre – jelentette ki a kormányfő.

Nem múlt el a veszély

- fogalmazott a miniszterelnök.

Az iskolákat Ausztriában már megnyitották. Mi ezt nem akarjuk. Mi lehetővé akarjuk tenni az iskolákban, június elejétől be lehessen vinni a gyereket, de nem akarjuk megindítani a kötelező iskolai oktatást, és nem akarjuk felszámolni a digitális oktatást, amire sikerült átállnunk, de az óvodákat és a bölcsődéket úgy nyitottuk meg, hogy a korábbi normális megszokott rendhez kell visszatérni, mindenki ugyanoda viheti a gyerekét, ugyanazzal a bölcsődés nénivel fog találkozni, és az élet visszaáll a szokásos kerékvágásba – mondta az oktatással kapcsolatos intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor.

A baloldali pártközpontok utasításait követő polgármesterek rosszul teljesítettek

Közös védekezés volt. Minden polgármester esetében azon múlott, hogy az emberek szolgálatát helyezte az első helyre.

- fogalmazta meg álláspontját a kormányfő.

Vannak, akik azonban azt mondták, hogy a járvány nem pártkérdés, mert mikor egy idős ember veszélyben van, a vírus nem kérdezi meg, hogy hova szoktál szavazni, kedves nagymama, hanem megtámadja. Ilyen körülmények között nincs értelme pártpolitikai utasításokat követni, egy dolog kell, összefogás, egység, közös védekezés, és a polgármesterek, akik így döntöttek mindegy, hogy melyik párthoz tartoztak, kivétel nélkül jól teljesítettek – mondta Orbán Viktor.

"A védőtávolság megtartása a legfőbb fegyver most" Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Nagy fegyver a védőtávolság megtartása

A kormányfő a rádiós interjú során mindenkit arra kért, hogy

Ha a védőtávolságot betartjuk, akkor nem lesz baj, ha nem tartjuk be, akkor a járvány visszaerősödhet – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy ezért is döntöttek úgy, hogy az operatív törzset nem oszlatják fel, mert ha visszajön a járvány, akkor az idősek megint veszélybe kerülnek.

A nagyon erős védekezés miatt az influenzajárvány is kevésbé pusztított, lassabban terjedt vagy egyáltalán nem, és olyan emberek is életben maradtak, akik egyébként elsősorban idősek, akik egyébként az influenzajárványba belehaltak volna – fogalmazott a kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

A határon kívül várakozhatnak a migránsok

Orbán Viktor a tranzitzónák megszüntetéséről azt mondta, van egy vita Magyarország és a brüsszeli bürokraták között, ami arról szól, hogy ki dönti el, hogy kivel éljünk együtt.

- tette hozzá. Egész Európa biztonságára veszélyes ez a döntés - mondta a kormányfő. 130 ezer ember van most a balkáni útvonalon, akik be akarnak jutni az unióba.

Ez a migránsoknak biztosan rosszabb, de ha Brüsszel így akarta, akkor ez van - mondta Orbán Viktor. A cél az volt, hogy a migránsok az országhatáron belül várakozzanak. Mi annak a hívei vagyunk, hogy kívül kelljen várakozni - tette hozzá.

Mi készen állunk, hogy a szomszédaink határait megvédjük, ha erre kérés érkezik. Orbán Viktor szólt arról is, hogy az uniós döntéshozatala pozícióban lévők jelentős részéről sorra derül ki, hogy Soros Györgyhöz köthetőek.

- ismertette a kormányfő. Persze ennek az egésznek van egy ideológiai része - tette hozzá.

Orbán Viktor: Látom, hogyan fog ez működni

Orbán Viktor a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy rengeteg időt tölt a munkahelyek megvédésével, mert nem segéllyel kell segíteni, hanem munkával.

Azoknak a száma, akik álláskeresési járadékon voltak csütörtökön, az 101 ezer fő volt, és 75 ezer ember már több mint három hónapja állás nélkül van.

200 ezerre nőtt a közmunkás keret, 3 ezer toborzott katona számára van hely - mondta a kormányfő.

A kormány pénzt ad azoknak, akik beruházni akarnak. Orbán Viktor bízott benne, hogy a gazdaságvédelmi terv működni fog.

Lesz egy nagyon nehéz áprilisunk statisztikailag, és egy rossz május - ismertette a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar tőketulajdonosok is tettre készek.

A következő hónapokban minden energiánkat a gazdaság újraindítására fordítjuk, most meglehetősen optimista vagyok - zárta szavait a kormányfő.