Magyarország a koronavírus-járvány első fordulóját megnyerte

koronavírus, vírus, járvány, távolság, korlátozások feloldása, Budapest, lazítás, május 18., 05.18., 2 méter távolság, előírás betartása, újranyitás, újra nyitás, tömeg, sok ember
Vágólapra másolva!
Időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Izer Norbert azt mondta, a kormány már a koronavírus-járvány első két hetében olyan intézkedéseket hozott, amelyek a munkahelyek megtartását szolgálták, és azt, hogy a vállalkozások minél kisebb költségekkel tudják átvészelni ezt a nehéz időszakot. Az Operatív Törzs tájékoztatóján arra emlékeztettek, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban már korábban izolálták a vírust – ez az alapja a vakcinafejlesztésnek. Különböző vírustörzseket vizsgálnak, ebből választják majd ki a legalkalmasabbat. Jelenleg a sejtkultúrákat tesztelik, azt a vakcinát szeretnék kiválasztani, amely a legmegfelelőbb immunválaszt tudja kiváltani az emberi szervezetben.
Vágólapra másolva!

- mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Mint mondta, már 151 ezer katás vállalkozó kapott négyhavi adómentességet, mintegy 26 szakmát lefedve: nekik nem kell adót fizetni június 30-ig.

- tette hozzá. Emellett minden katás ráér az adótartozását tíz részletben fizetni, ez automatikus, nem kell külön igényelni – jelezte az államtitkár.

360 ezer munkavállalón segítettek

A nagyobb cégeknek is kedvezményeket adott a kormány: négy hónapon keresztül a munkáltató adóterheit teljesen felfüggesztették, a munkavállalónak pedig csak szja-t kell fizetni.

- hangsúlyozta Izer Norbert.

Az államtitkár tudatta, hogy az átlagbért keresőknél havi 138 ezer forint a kedvezmény mértéke, ez összesen 66 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést jelent. Ezzel 210 ezer munkahely megőrzését tették lehetővé.

Nagyon sok vállalkozónak és munkavállalónak segítettek a kormány intézkedései Fotó: Csudai Sándor - Origo

100 ezer főre vetítve öten haltak meg Magyarországon

Újabb 37 magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 3678-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt újabb 3 idős krónikus beteg, így 476 főre emelkedett az áldozatok száma, 1587-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 44, a meghaltak 61, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma 155 801, és 11 668-an vannak hatósági házi karanténban – ismertette a friss adatokat Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, az igazolt fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve 38 fő, ez az arányszám Budapesten 100, második helyen Zala megye áll 90 fővel.

Müller Cecília arról is beszélt, a halálozási adatokat tekintve százezer főre vetítve öt fő az átlag Magyarországon. Hozzátette, jellemzően az idős, krónikus betegségben szenvedők haltak meg, tehát a magas kockázati csoportba tartozók. Az összes meghalt közül 449-en hatvan év felettiek voltak – tette hozzá.

– tette hozzá. A járványügyi mutatók továbbra is kedvezőek, hiszen csökken a halálozások és az aktív fertőzöttek száma is, ami bizakodásra ad okot.

Zajlik a vakcina fejlesztése

Müller Cecília örömmel jelentette be, hogy a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen fog oltóanyagot gyártani.

Nekünk saját kutatási tervünk van, muszáj sikeresnek lennünk, mert az egész világ a vakcinára vár

– jelentette ki Müller Cecília.

Határátlépési könnyítések

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, folyamatos egyeztetéseket folytatnak a szomszédos országokkal, hogy újra megnyílhassanak a határátkelőhelyek.

A másik kormányrendelet a szlovák-magyar határra vonatkozik:

Az Operatív Törzs utasítására ma is harminc kórházba érkezik védőszállítmány, illetve az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség is kap ezekből.

Pénteken a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését választók száma 1230 főre nőtt, és az elmúlt 24 órában 1046 karantént rendeltek el, összesen 11 568 van érvényben. A büntetőeljárások száma a járvánnyal összefüggésben 329-re nőtt, és hetven főt hallgattak ki eddig – tette hozzá a rendőr alezredes.

Csak kijelölt helyen szabad fürödni Fotó: Szabó Gábor - Origo

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy csak kijelölt helyen szabad fürdeni. Elsőként a fürdővíz minőségét vizsgáljak, majd kijelölik a fürdőhelyet, ahol kiszolgáló egységeknek is lenniük kell, ezek nélkül nem üzemelhetnek.

A 65 év felettiek számára kijelölt vásárlási idősáv fenntartása indokolt – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes.

Müller Cecília sajtóérdeklődésre elmondta, nem javasolja kisgyermekeknek a maszk viselését, az óvodában sem. Sokkal inkább a távolságtartásra és a személyi higiénére kell odafigyelni náluk. A törülköző helyett a papírtörlők bevezetése indokolt, hiszen ez a legbiztonságosabb – tette hozzá.

Minden laboratórium köteles jelenteni

Az Origo azon kérdésére, ha valaki magánszolgáltatónál végeztet tesztet, és az pozitív lesz, kinek kell jelenteni, a tisztifőorvos azt mondta,

Müller Cecília ismét elmondta, hogy a gyanús esetek mintái egy vizsgálatkérő lappal érkeznek. Ezen első alkalommal az állandó lakcím, vagy az a cím kerül be, amit ő bemond. Az ő pozitivitása esetén a népegészségügyi hatóság elvégzi a kontaktkutatást, és ha kiderül, hogy máshol tartózkodik életvitelszerűen, akkor átrögzítik oda az adatait.

- ismertette a tisztifőorvos. Arról is beszámolt, folyamatosan frissítik az eljárásrendet, negatív laboratóriumi vizsgálatot már most sem kell több egészségügyi kezelés előtt bemutatni, csak azoknál a beavatkozásoknál, amelyeket a szakmai kollégiumok magas kockázatúnak minősítettek.