Idén már hatezerszer riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzeset miatt

Soltvadkert, 2020. április 6. Nagy területen ég a nádas Soltvadkertnél 2020. április 6-án. A tizenöt-húsz hektáron pusztító tűz lakóépületeket nem ért el. MTI/Donka Ferenc
Vágólapra másolva!
Idén már hatezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzeset miatt, amikben ketten meghaltak, huszonhárman pedig megsérültek. A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett beavatkozni - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 
Vágólapra másolva!

A tavaszi időszakban a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amiben könnyen és gyorsan terjed a tűz - írta az OKF.

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Kifejtették, belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza ezt. Ilyen szabályozás hiányában ez a tevékenység tilos - hangsúlyozták.

Hozzátették,

a külterületi tarlóégetés és a vágott növények égetése bejelentéshez kötött,

amit a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi területi szervnél írásban jelezni.

Nagy területen ég a nádas Soltvadkertnél 2020. április 6-án. Forrás: MTI/Donka Ferenc

A szabad területen keletkező tüzek 45 százalékában belterületen csapnak fel a lángok, így tűzgyújtási tilalom esetén fontos, hogy ha az önkormányzati rendelet ezt megengedi, akkor is legyünk körültekintőek - hangsúlyozták.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után - emelték ki.

A katasztrófavédelem azt javasolja,

a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül

és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani - kérik, megjegyezve, érdemes tájékozódni a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors terjedésének.