Lendvai Ildikó az őszödi beszédről az Origónak: Morális és taktikai okokból is hiba volt

2020.05.26. 08:29

Gyurcsány Ferenc rosszul tette, hogy zárt körben mondta el a saját korábbi kormányzásáról szóló beszédet, mivel annak az Országgyűlésben lett volna a helye - mondta Lendvai Ildikó az őszödi beszéd elhangzásának 14. évfordulóján az Origónak. Az MSZP volt elnöke szerint a szocialisták napjainkban látható alacsony támogatottságában már nem játszik központi szerepet a beszéd nyilvánosságra kerülése, valamint az azt követő események sem.

Tanulsága ugyan van, de érdemi befolyása már nincs a magyar pártpolitikára az őszödi beszédnek, egyesek persze még szlogenként, szimbolikus stigmaként használják, de ez nem jelenti azt, hogy jelentős választói tömegek ennek alapján határoznák meg a véleményüket – mondta Lendvai Ildikó az Origónak a 14 évvel ezelőtt zárt körben elhangzott beszéd kapcsán. Az MSZP volt elnöke szerint, mivel több mint 11 éve leköszönt a Gyurcsány-kormány 2009 tavaszán, amikor a Bajnai-kormány, majd Orbán kormányai vették át az irányítást, ezért ma már nagyon keveseket befolyásolnak az akkori események. "Két fél ország véleménye áll szemben egymással, de ennek a szembenállásnak a középpontjában már nem az őszödi beszéd áll"– tette hozzá. 

Lendvai Ildikó: Gyurcsány Ferenc rosszul tette, hogy zárt körben mondta el a saját korábbi kormányzásáról szóló beszédetForrás: MTI/Kovács Tamás

Lendvai Ildikó kifejtette, hogy Gyurcsány Ferenc rosszul tette, hogy zárt körben mondta el a saját korábbi kormányzásáról szóló beszédet, mivel annak az Országgyűlésben lett volna a helye. "Persze a káromkodásokat leszámítva" - tette hozzá.  Az MSZP volt elnöke szerint azért döntöttek amellett, hogy a parlamentben megerősítik a bizalmat a miniszterelnök mögött a bizalmi szavazáson, mert az akkori kormány "elkötelezte magát a nagy ellátórendszerek átalakítása mellett" (ezek megszorításokat jelentettek a gyakorlatban). Úgy vélték: ha megvonják a bizalmat, akkor azt sugallják, hogy a reformkényszerre is nemet mondanak, és a reformok iránti elkötelezettség is léket kapott volna. Lendvai szerint a jól ismert, teátrális, kompromittáló részek mellett a beszéd fő sodrát a reformot sürgető gondolatok adták, és azok mellett álltak ki az MSZP és az SZDSZ országgyűlési képviselői.

Az MSZP volt vezetője arról is beszélt, hogy a párton értelemszerűen rajta maradt a beszéd bélyege, de a 2010-es választási vereségben sokkal nagyobb szerepet játszottak a 2006-ban meghozott megszorító intézkedések és a 2008-ban kezdődő gazdasági világválság. A Gyurcsány-kormány népszerűsége a 2006-os megszorítások után egyébként már a beszéd nyilvánosságra kerülését megelőzően elkezdett csökkenni, így a nyilvánosságra kerülés csak tartósította ezt a helyzetet – tette hozzá. Lendvai Ildikó kijelentette, persze elképzelhető, hogy akár morális, akár taktikai okokból lehetett volna jobb döntést hozni azokban a napokban az MSZP szempontjából is, de már elviselték a lépéseik politikai következményeit. Úgy látja, az MSZP napjainkban látható alacsony támogatottságában nem játszik központi szerepet a beszéd nyilvánosságra kerülése, és az azt követő események sem - ami, persze azt is jelenti (ezt már mi tesszük hozzá), hogy az MSZP azóta is sikertelenül politizál, ezért került az öt százalékos parlamenti küszöb szélére.