840 millió forintos értékben kap védőeszközöket a Szegedi Tudományegyetem

A szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézet
A szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézet
Vágólapra másolva!
Altatógépeket, ultrahang berendezéseket, mobil CT-t, nukleinsav izoláló automata készülékeket és endoszkópot is kapott az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéshez a Szegedi Tudományegyetem. A mintegy 840 millió forint értékű eszközöket szükség esetén a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járványügyi egységeiben és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén kialakított járványügyi ellátó központban alkalmazhatják.
Vágólapra másolva!

57 millió forint értékben mobil CT bérlés, 34 millió forint értékű vákuumos nukleinsav izoláló automata készülék és 275 millió forint értékben altatógépek is szerepelnek azon berendezések között, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem a járványügyi védekezés során használhat.

Az eszközöket a tesztelés, a diagnosztika és az intenzív ellátás során is felhasználhatják.

Ahogy arról korábban is beszámolt az intézmény, a Szegedi Tudományegyetem jelentős belső kapacitás-átcsoportosítással és fejlesztéssel március végén a Kálvária sugárúti II-es kórházban kialakította járványügyi ellátó központját, ami szükség esetén 240 lélegeztetésre alkalmas ággyal szolgálja a betegellátást.

A Szegedi Tudományegyetem, mint Dél-Magyarország legmagasabb szintű és elsődleges betegellátó intézménye azonban a legrosszabb helyzetre felkészülve az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén is kialakított egy ellátóhelyet. A központ speciális szűrőberendezésekkel felszerelt csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegek ellátása történne, 118 lélegeztetésre alkalmas ágyon.

A járványügyi védekezésről Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke nyilatkozott.