Két hét múlva nyithatnak a budapesti zsinagógák

2020.05.22. 12:24

Két hét múlva, június 5-től kinyithatnak a budapesti zsinagógák, azokat egyelőre csak hitéleti célból lehet látogatni - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Azt írták: a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) kríziscsoportjának döntése értelmében a kellő egészségügyi biztonsági óvintézkedések betartásával istentiszteleteket, imákat lehet tartani a zsinagógákban, a közös étkezést (kiddus) azonban egyelőre nem engedélyezik. 

A hitéleti rendezvényeket egyelőre csak korlátozott számban, előzetes jelentkezés után látogathatják a hittestvérek. A következő két hétben minden zsinagógai körzetben ki kell jelölni egy egészségügyi biztonsági megbízottat, aki a zsinagógákban felel a rendelkezések betartásáért és a beléptetésért - olvasható a közleményben.

Csak annyian vehetnek részt az imán, amennyien biztonságosan elférnek

Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan a védőtávolságok figyelembevételével biztonságosan elférnek: ez a szám jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógaFotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátették: a fertőzésre fokozottan érzékeny hittestvéreknek (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű emberek) továbbra sem javasolják, hogy részt vegyenek a közösségi hitéletben.
Megjegyezték: a szükséges egészségügyi, biztonsági szabályokról minden zsinagógai körzet pontos írásbeli tájékoztatást kap.

Változik a nevelési-oktatási intézmények munkarendje is

A közleményben kitértek arra is: a sávuot (Sínai-hegyi tóraadás) idén május 30-ára eső ünnepe előtt esedékes mázkir istentiszteleteket Budapesten csak szabadtéren lehet megtartani,  vidéken azonban már május 28-tól tarthatnak beltéri istentiszteleteket.

A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentjének döntése szerint az országos rendelkezéseknek megfelelően változik a nevelési-oktatási intézmények munkarendje is.

Június 2-tól normál munkarendben folyik majd a munka a Benjamin óvodában és közösség iskoláiban. A szülőknek az eddig kötelező munkáltatói igazolást a továbbiakban már nem szükséges bemutatniuk, a gyerekek azonban csak orvosi igazolással látogathatják az intézményeket - írták.