Szándékosan terjesztett rémhíreket a koronavírussal kapcsolatban, felfüggesztett börtönt kaphat

Vágólapra másolva!
Két olyan cikket is írt a koronavírussal kapcsolatban egy budapesti férfi, amelyek pánikot keltettek az emberekben. Egyikben sem volt igaz semmi. Az egészet úgy alakította, mintha a híreket az egyik kereskedelmi híradó újságírói írnák. Korábban készült fotókat is tett a cikkekbe. A férfit most felfüggesztett börtönre ítélhetik, és pénzbüntetést kaphat.
Vágólapra másolva!

A harmincéves férfi január végén készített egy honlapot, amely nagyon hasonlított az egyik kereskedelmi tévé híradójának weboldalára. Itt később meg nem történt dolgokról írt a vádirat szerint.

Az egyik cikke szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentette, hogy heten, magyar és kínai állampolgárok megfertőződtek a vírussal, és hárman el is hunytak az éjszaka folyamán, további ötvenhét személyt helyeztek karantén alá megbetegedés gyanújával, és a Keleti Pályaudvaron is összeesett és meghalt egy kínai férfi a vírus miatt.

A cikk arra is kitért, hogy a külügy bejelentése szerint a Magyarországról Kínába tartó összes járatot törölték. A cikkbe ágyazott két képen védőfelszerelésbe öltözött orvosok, illetve a Keleti Pályaudvaron felsorakozott mentők és rendőrök voltak láthatók, erősítve a megtévesztést.

Ebből persze semmi sem volt igaz.


A férfi másnap újabb cikket írt, amely szerint egy magyar nő az V. kerület közterületén hirtelen meghalt, az országos tisztifőorvos szerint koronavírus gyanúja miatt, és Magyarország fertőzött övezetnek számít. A cikkbe ismét megtévesztő képet ágyazott, amelyen a Nyugati Pályaudvar környéke volt látható a villamost megállító, szirénázó rendőrautóval és a síneken intézkedő rendőrökkel.

A cikkeket a férfi a közösségi oldalakra is feltette, ahol azokat több ezren megosztották.

A megosztók, illetve olvasó emberek közül több százan félelmet és szorongást kifejező hangulatjelekkel, illetve kommentekkel írtak.

A férfi az egésszel egész egyszerűen pénzt akart szerezni, a cikkekbe ugyanis hirdetéseket tett. Azok azonban pánikkeltésre alkalmas álhírek voltak, a lakosság nagyobb csoportjához jutottak el, az emberekből zavart és nyugtalanságot váltottak ki.

Ezzel pedig a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a férfit ítélje felfüggesztett börtönre, és pénzbírságra.