Péntektől negatív teszttel beléphetnek Magyarországra az osztrákok

2020.05.21. 18:17

Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a Sars-CoV-2 koronavírus - az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormányhatározat azt is kimondja, hogy ha az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgár a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el,és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot.

Péntektől beléphetnek Magyarországra Ausztria felől az osztrákok, ha van negatív tesztjük. (Hegyeshalom, 2020. március 12.)Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Ugyanez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és ezt tartózkodási kártyával igazolja.

A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban határátlépőkre.

Csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján arról beszélt Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ munkatársa, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országokkal a további átkelők megnyitásáról és a korlátozások megszüntetéséről. Példaként épp a magyar-osztrák határt említette arra, hogy rövid időn belül a két ország állampolgárai átléphetik a határt, ha okirattal igazolják azt, hogy nem koronavírus-fertőzöttek.