Gulyás Gergely: Európa egyik legsikeresebb védekezése volt a magyar

Budapest koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség BKK villamos maszk közlekedés
Vágólapra másolva!
Európa egyik legsikeresebb járvány elleni védekezése volt a magyar - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Azt is bejelentette, hogy megszüntetik a tranzitzónákat, továbbá, hogy a jövő kedden benyújtják a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot.
Vágólapra másolva!

Európai szinten az egyik legsikeresebbnek nevezte a koronavírus-járvány elleni magyarországi védekezést Gulyás Gergely. Olaszországgal és más nyugat-európai országokkal is összehasonlítva

Magyarország ugyanazokat az intézkedéseket az első fertőzés megtapasztalását követően lényegesen korábban hozta meg,

ennek köszönhető, hogy a magyar számok lényegesen jobbak - mondta a tárcavezető.

Elmondta azt is a miniszter, hogy

a kormány jövő kedden nyújtja be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelyben kéri a rendkívüli jogrend megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról szóló döntés meghozatalát.

Hozzátette, az operatív törzs fennmarad.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Gulyás Gergely közölte: az intézkedés végrehajtása folyamatban van,

négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek.

A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket - tette hozzá. Gulyás szerint a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait, és sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete. Mivel Magyarország köteles betartani az ítéletet, nem tehet mást, minthogy megszünteti a tranzitzónákat - mondta a miniszter.

221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni

A gazdasági intézkedésekkel 221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni - jelentette ki Gulyás Gergely. Elmondta, 100 ezerrel megemelik a közfoglalkoztatotti keretet, 3 ezer új állás jön létre a honvédségnél, a bértámogatási program keretében 106 ezer munkavállalóra nyújtottak be kérelmet, a beruházásösztönzési program keretében 97 600 munkahely megőrzését vállalták cégek.

Álláskeresési járadékban 101 ezren, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban 71 ezren részesülnek, a kutatásfejlesztési munkakörben dolgozók utáni kedvezményre 9300-an jelentkeztek.

Gulyás Gergely az egyszer használatos műanyagok kérdéséről elmondta: az uniós kötelezettségnek eleget téve be fogják tiltani ezeket, de a jelenlegi járványhelyzetben garanciára van szükség, hogy az ezzel összefüggő munkahelyeket meg tudják védeni. Az EU is későbbre ígért tájékoztatást a menetrendről, ezt érdemes megvárni, utána egyeztetnek az érintett vállalatokkal - jegyezte meg a miniszter.

Forrás: MTI/Beliczay László

Azzal kapcsolatban, hogy Németország és Franciaország 500 milliárd eurós alapot javasol a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: a legfontosabb, hogy a közép-európai országok, a visegrádi államok (V4), azon belül Magyarország nyerjen ezen a megegyezésen. Ehhez az kell, hogy figyelembe vegyék a kohéziós támogatásoknál is alkalmazott alapelveket, azaz a támogatásnál a rászorultság, az ország gazdasági fejlettsége legyen az egyik fontos tényező. A gazdaság helyreállításánál ugyanis azokra az országokra különösképpen kell gondolni, amelyek alacsonyabb bázisról indulnak - magyarázta. Megjegyezte, ma még alapvető kérdésekben van vita, az EU ugyanis ezt az 500 milliárd eurót 30 éves hitelfelvétellel akarja a tagállamok rendelkezésére bocsátani. Így abban egyelőre nincs egyetértés, hogy ez a forrás hitelként vagy támogatásként fog érvényesülni.

Az EU csúcstalálkozója június 18-án lesz, ahol a javaslatokról tárgyalnak, előtte pedig - várhatóan június 8-án - a V4-kormányfők Brnóban találkoznak a közös álláspont kialakítása érdekében.
Kérdésre közölte: a tervek szerint amíg szükség van járványügyi készültségre, addig fennmarad a kórházparancsnoki rendszer is.

Várjanak ki a külföldön nyaralni akarók

A rendezvénytilalommal kapcsolatban arról beszélt Gulyás Gergely, örülne, ha június elejétől-közepétől a kisebb rendezvényeket meg lehetne tartani szigorú biztonsági intézkedések mellett. Példaként említette a szabadtéri sportrendezvények látogatását, továbbá zárt térben - 3-4 szék kihagyásával - színházi előadások, hangversenyek megtartását, de jelezte, döntés erről még nem született.
A miniszter egyelőre kivárást javasolt a tervezett külföldi nyaralásokat illetően. Magyarország célja, hogy mielőbb megnyissa határait a szomszédos országok felé és felől, ha ez biztonságos - mondta.
Azt is mondta egy másik felvetésre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester véleményét ezután is kikérik a budapesti járványügyi helyzet fontos kérdéseiben.

Az augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték ügyében a miniszter azt közölte: ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor jó és indokolt döntés egy nagy, turizmusélénkítő, 3-4 napos budapesti Szent István-napi program megrendezése.

Arról, hogy érkezett-e már bocsánatkérés a "diktatúrázás, nácizás" miatt, azt mondta: nem naivak, de kitartóan reménykedve várják azokat. Magyarországgal szemben egy olyan gyalázatos kampányt folytattak sokan, amelynek semmilyen alapja nem volt - fogalmazott. Az Európai Bizottság véleménye is ezt támasztja alá, illetve a magyar kormány szándéka, hogy a veszélyhelyzeti felhatalmazást visszaadja - mondta Gulyás Gergely.