Farkas Örs: A magyar kormány hosszútávon gondolkozik

2020.05.21. 13:57

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Bizottság országjelentéséről, az Európai Unió gazdasági talpraállításáról, de szóba került az augusztus 20-i tűzijáték is.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország ismét megvétózta az EU-nak azt a döntését, hogy egyes izraeli termékekre bojkottot hirdessenek, a szóvivő megismételte korábbi szavait, mely szerint Magyarországnak és a V4-es országoknak egyaránt különleges viszonyrendszere van Izraellel, a fennálló jó viszony ráadásul az utóbbi években javult. Hozzátette, a magyar kormány mindenképpen hosszabb távon gondolkodik a közel-keleti térséggel kapcsolatos politikájában. Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint nem elsősorban Izrael Állammal szemben van az Európai unió több tagállamának problémája, hanem elsősorban Trump elnökkel, az Egyesült Államokkal, amely ország a mostani közel-keleti nagy béketerv kidolgozója. Farkas Örs szerint nem lenne meglepő, ha a mostani döntések mögött ilyen típusú célok is meghúzódhatnak. Ennek fényében is érdemes azt megnézni, hogy Magyarországnak most nem csak Izraellel, hanem az Egyesült Államokkal is kiváló a viszonya, ahogy mellette még Kínával és Oroszországgal is.

 Az Európai Bizottság által készített országjelentésben erős kritikával illették a magyarországi munkanélküli rendszert, az ellátásokat, azoknak a szűkmarkúságát. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője komikusnak nevezte a jelentést, annak tartalmát, erről is azt jegyezve meg, ez is besorolható a tíz éve hallott érvekhez. A jelentésben leírtakhoz annyit tett hozzá, Magyarország úgy futott neki a járvány időszakának, hogy a hazai munkanélküliségi adatok Európában az egyik legjobbak közé volt sorolható. Az OECD előrejelzései szerint Magyarországon fog a legkisebb mértékben növekedni a munkanélküliség. Ezekhez képest fogalmaz úgy az országjelentés, hogy eddigi is minden nagyon rossz volt és még rosszabb lesz. Ám mindezekből egyetlen szó sem igaz – tette hozzá a szóvivő. Mindez azért sem lehet úgy, ahogy a jelentés leírja, hiszen az elmúlt tíz évben a magyar kormány politikájának a középpontjában – többek között – a munkahelyteremtés állt, aminek köszönhetően ezen időszak alatt majdnem 900 ezer új munkahely jött létre.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.