A nemzetközi élvonalba tartoznak a magyar koronavírus-kutatások

2020.05.21. 13:37

Online tudományos konferencián mutatták be eredményeiket az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált, a koronavírus elleni védekezést szolgáló kutatási és fejlesztési projektek képviselői május 21-én. A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére összehívott eseményen a támogatott projektekkel részletesebben is megismerkedhettek az érdeklődők.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járványra azonnali válaszként kutatási és fejlesztési keretet biztosított magyar kutatók számára, ezzel is elősegítve a hatékonyabb védekezést. 

„A kutatók, egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások széles körű összefogásának köszönhetően rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményt értek el a magyar szakemberek.  Ezek az eredmények hozzájárulnak, hogy Magyarország a koronavírus okozta válsághelyzettel sikeresen küzdjön meg, sőt, fejlesztéseivel nemzetközi szinten támogassa partnereinket a védekezés feladatában" - hangsúlyozta beszédében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A Pécsi Tudományegyetem PTE SZKK Virológiai Laboratóriumában egy védőfelszereléses dolgozó (képünk illusztráció)Forrás: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A kutatási és fejlesztési projektek a védekezés teljes horizontját lefedik a vírus megismerésétől, a megelőzésen és kezelésen át, a fertőzés elterjedtségének vizsgálatáig. A 24 támogatott projekt között található maszkgyártás, gyógyszer- és más terápiás eszközfejlesztés, a fertőzés terjedését és az átfertőzöttséget vizsgáló visszajelző rendszerek kiépítése is. 

A védekezés további szakaszában egyre nagyobb jelentősége van a tudományos munkának és a technológiai fejlesztésnek.  A projektekben központi szerep hárul a felsőoktatási intézményekre, amelyek a gyakorlatban igazolják, hogy a kutatás, fejlesztés és innováció területén rendkívüli erőforrásokkal bírnak. Az elmúlt hetekben megmutatták, hogy a rendelkezésre álló szakmai tudásukkal és infrastruktúrával egy-egy probléma megoldásában akár már néhány nap alatt nemzetközi szinten is kimagasló eredményt tudnak elérni. 

A jelenleg futó fejlesztésekre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 3 milliárd forintot különített el. A jövőben új keretösszeg megnyitásával további projektek finanszírozása is lehetővé válik.