Nagyon megakadt a torkukon, hogy mi vállaltan rockzenészek is vagyunk

Vágólapra másolva!
A Petőfi Irodalmi Múzeum könnyűzenei pályázatot tett közzé, hogy segítse a koronavírus-járvány idején a zenészeket - is. Hiszen közismert, hogy más, kulturális pályázatot is megjelentettek korábban. A PIM főigazgatója, Demeter Szilárd nemcsak író és filozófus, de rockzenész is. Ráadásul együtt játszik barátjával, a szintén filozófus Megadja Gáborral, a Századvég vezető elemzőjével. Ez persze nem tetszett a baloldali újságoknak. Ez (is) az apropója a beszélgetésnek.
Vágólapra másolva!

Origo: A baloldali sajtó képtelen volt a Petőfi Irodalmi Múzeum könnyűzenészeket segítő pályázatát úgy közzétenni, hogy ne említse meg: Demeter Szilárd és Megadja Gábor együtt zenélnek egy rockzenekarban.

Demeter Szilárd: Ja, nagyon megakadt a torkukon, hogy mi vállaltan rockzenészek is vagyunk.

Megadja Gábor: A haladár média eget rengető felfedezései csak a hálózatelemző szociológusokéval vetekszik: iszonyú körítések árán ahhoz a felismeréshez jutnak, hogy az emberek ismerik egymást. A jelenség megdöbbentő.

Origo: A zenekarotokban sikerült helyretenni ezt a kérdést?

DSZ: Naná. Minden próbát úgy kezdünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr portréja alatt elénekeljük a Himnuszt, ezután Megadja bekapcsolja a libimérőt, és megnézzük, valaki az elmúlt időszakban nem liberálisodott-e meg. Egyennarancs-hacuka a fellépőruhánk. A saját nóták szövegeit az énekesünk kötelező módon a Fidesz.hu oldalról másolhatja csak ki. Rákeresünk, és amelyik szó nem szerepel azon a portálon, azt kihúzzuk.

MG: Úgy, hogy kikötöttük mindjárt az elején, hogy a zenekar nem fogalmaz meg semmilyen politikai üzenetet, és úgy, ahogy van, távol tartja magától a politikát. Szilárdnak és nekem is munka a politika - még ha szeretjük is -, miért foglalkoznánk ezzel akkor, amikor a szenvedélyünknek hódolunk? A próbateremben, a színpadon és a stúdióban azt hiszem, az utolsó dolog, amivel foglalkozni akarnék, az a politika.

Megadja Gábor

DSZ: Félretéve a viccet: a zenésztársaink nagyon jó muzsikusok. Zenélni járunk össze, nem politizálni. Azt se tudjuk, ki kire szavaz, nem téma. Tudják, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk, de alig hinném, hogy olvasnának minket. Ezt az interjút se fogják elolvasni, mert minek.

MG: Egyikőnk sem csinál titkot abból, mit gondolunk a világról. Az, hogy mindezt nem kívánjuk belevinni a zenélésbe, a mi döntésünk, ennyi. Más dönthet másként, és az is legitim, bár a politikai didaktika zenével körítésétől fáj a fejem - kölyökgólya koromban túl nagy dózisban toltam, elfáradtam tőle. Van elég csatorna, ahol az ilyen természetű üzeneteinket elmondhatjuk, francnak terhelnénk ezzel a zenekart. Ráadásul rajtunk kívül minden tag valóban zenész. Jellemzőbb, hogy mi igazodunk hozzájuk zenei ötletek és koncepciók terén, mint fordítva.
Az is igaz persze, hogy ha Szilárd meg én könnyes szemmel tolnánk a multikulti krédót, akkor nemcsak az volna csodálatos, hogy együtt zenélünk, hanem Csodálatos Emberek is lennénk egyben!

Origo: Zenei pályátokon hátrány vagy előny, hogy az úgymond politikai hardcore megmondóemberek közé sorolnak titeket?

DSZ: Eddig azt hittem, hogy hátrány. De amióta Megadja bement a tévébe, inkább előny. Ezt úgy képzeljétek el, hogy eddig az énekesünk, Baricz Gergő miatt rohantak meg a tinirajongók, most meg Megadja mellől lökdösnek el a nem annyira tinik. Szóval a korfa egy kicsit öregedett, de valamit valamiért.

Demeter Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

MG: Na kösz. Nehéz ügy. A zenekar nem rólunk szól. Én már csak ezért is kerülök minden politikát a zenekaron belül és annak környékén is. És azon a környéken akadnak barátaim, akikkel nem vagyunk éppen egy platformon. Tehát a haladár média világán kívül az emberek azért többnyire megoldják, hogy ne határozza meg minden percüket a politikai harc. És én amúgy is az adjonisten-fogadjisten híve vagyok. Nem nyomasztok senkit a politikai hittérítéssel. Ha kérdez, válaszolok. Ha kulturáltan teszi, én is úgy fogok. Ha viszont anyázással kezd, tőlem se számítson jobbra.

Origo: Szilárd, ezt most tőled kérdezzük – bekerültél az NKA bizottságába, ahol hozzád tartoznak a könnyűzenei kollégiumok, illetve a „Köszönjük, Magyarország!" programban is a PIM-en keresztül kerülnek kiosztásra a könnyűzenei támogatások. Ez hogy érinti a zenekarodat?

DSZ: Nekik szívás, nem pályázhatnak. Vagy legalábbis ezzel a zenekarral nem: sem az NKA-hoz, sem a PIM-hez. Nagyon jó „igazi" zenészekkel játszunk együtt, több formációban is tolják. Eddig is többször nyertek már a Hangfoglalóban, eszükbe sem jutott, hogy felhívjanak egy kis lobbiért, bármiért. Teljesítményük okán tartanak ott, ahol, nem hiszem, hogy a szakmából bárki ezt megkérdőjelezné.

MG: Pedig mondtam Szilárdnak, hogy ne ossza ki a száz millát, adja ide nekünk, legyen tényleg oka az ellenzéki sajtóhisztériának, de nem akarja.

DSZ: Az igen, hogy vegyél még egy gitárt. Mert ez ilyen, kicsi pénzhez jut, már megy is gitárt venni.

MG: Most épp egy mínuszban vagyok, eladtam. Legyen szíved.