Megmutatjuk, hogyan hagyták cserben Karácsony Gergelyék az idős, kiszolgáltatott embereket

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Március legvégén szállították el az első beteget a Pesti úti idősotthonból, ennek ellenére Karácsony Gergely továbbra sem látogatott el az azóta az ország első számú járványügyi gócpontjává váló intézménybe. Megmutatjuk, hogyan hagyta cserben a főváros vezetése az idős, kiszolgáltatott embereket, és hogyan jutott el odáig, hogy kitiltatná az intézményekből az egészségügyi vizsgálatokat folytató kormányhivatalokat.
Vágólapra másolva!

A kormányzati tájékoztató oldal szerda reggeli közlése szerint már negyvenen haltak meg a Pesti úti idősotthon lakói közül. Utólagos beszámolók szerint az intézmény kálváriája az önkormányzati választást követően kezdődött: kirúgott, kompetens vezetők, fogyatkozó számú orvos, romló szolgáltatások jellemzik az otthon elmúlt fél évének a történetét.

A dermesztő adatok

Mára a budapesti intézmény az ország első számú járványügyi gócpontjává vált, amit mi sem mutat jobban, mint a halottak és a fertőzöttek magas száma. A legfrissebb információk szerint a negyven halott mellett 296 lakó és 26 dolgozó kapta el a vírust.

Bár a fővárosi fenntartású intézmények közül a Pesti úton a legsúlyosabb a helyzet, nemcsak itt jelent meg a járvány, éppen az Origo írta meg, hogy közülük hatban van fertőzés. Tegnapi állás szerint a következő a helyzet: az aktív fertőzöttek és a halálos áldozatok közül minden hetedik valamelyik fővárosi fenntartású idősotthon lakója.

Pedig az Operatív Törzs többször felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az intézmények a legveszélyeztetettebbek, hiszen amellett, hogy az ápolásra szoruló emberek szorosan össze vannak zárva, kizárólag idősek lakják (akikre egyébként is a leginkább veszélyes a vírus). Mivel fővárosi tulajdonban lévő intézményekről van szó, így értelemszerűen Budapest vezetőjét,

Karácsony Gergelyt terheli a felelősség az otthonokban kialakult drámai állapotért.

A magyar világvárost Facebookon irányítgatni próbáló főpolgármester azonban menekül a felelősség elől. Csakhogy mindent elárul: lassan másfél hónapja vált nyilvánvalóvá, hogy a Pesti úti (és a többi budapesti kezelésű) otthonban megjelent a koronavírus-járvány, Karácsony mindezidáig nem tett érdemi lépéseket az ügyben, meg sem látogatta az intézményeket. Oda sem ment. Nem érdekli, mi van ott. Érdemes megnézni, hogyan hagyta cserben a főváros vezetése az idős, kiszolgáltatott embereket, és hogyan jutott el odáig, hogy kitiltatná az intézményekből a vizsgálódó kormányhivatalokat.

Március 29.

Karácsony a semmiből arról posztolt Facebook-oldalán aznap, hogy a főváros hamarosan szűréseket kezd, méghozzá az egészségügyi dolgozók körében. Karácsony azt írta, hogy „munkatársaim tegnap megállapodtak egy magánlaborral a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről.”

Március 30.

Feltehetően megelőző jelleggel tette nyilatkozatát a főpolgármester, hiszen másnap már el is szállították az első öt beteget az intézményből, és még aznap meghalt egy 85 éves asszony, aki ráadásul az otthonban halt meg. Fia a Ripostnak nyilatkozott: elmondta, hogy azért halt meg édesanyja, mert nem törődtek vele, nem látták el megfelelően, és már november óta nem volt orvos az intézményben. Úgy látja, édesanyja volt a koronavírus első áldozata a Pesti úton. (Erről még később írunk.)

Április 3.

Jókora csúszással a baloldali főpolgármester bejelentette a közösségi oldalán, hogy megjelent a koronavírus a Pesti úti idősotthonban. "Sajnos megtörtént az, amitől mindannyian tartottunk: 5 idősotthonban élő embert fertőzött meg a koronavírus, további 13 lakó mutat a betegségre utaló tüneteket. Ők mindannyian kórházi kezelés alatt állnak, a Pesti Úti Idősek Otthonában pedig újabb óvintézkedéseket hoztunk annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus" - fogalmazott.

Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor társaságában magyarázza a bizonyítványt Forrás: Facebook

Április 4.

Április 4-én „hivatalosan" is kiderült, hogy az intézménynek nincs főállású orvosa, ezt maga az otthon vezetője, Skultéti József ismerte el. "Intézményünk saját állományban lévő orvossal nem rendelkezik... az orvosi ellátás továbbra sem biztosított" - mondta az otthon vezetője.

Április 5.

Két nappal Karácsony drámai bejelentése után a sajtó kiderítette, hogy sokkal rosszabb a helyzet a Pesti úton, mint amiről a főpolgármester beszámolt. "Az otthon 64 földszinti lakója már napok óta karanténban van, egy karanténba került asszony pedig meghalt. Az idősotthonban elharapózott járvány logikus: a higiénia ottani elégtelenségét jól jelzi, hogy a kórházba küldött lakók 70-80 százalékban rühfertőzöttek" - írta a Mandiner. Ebből pedig két dolog következhetett Karácsony vagy elhallgatta az igazságot, vagy főpolgármesterként nem sikerült információt szerezni az otthonban uralkodó állapotokról

Április 10.

Müller Cecília tisztifőorvos személyesen kereste fel az intézményt, és azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte a fővárost. Ekkor már az otthon lakói közül 126 fertőzöttet tartottak nyilván a hatóságok, és mindenképpen említésre méltó, hogy éppen ezen a napon regisztrálták a legtöbb megbetegedést, 210-et.

Április 11.

Az országos tisztifőorvos utasítására a katonaság elkezdte fertőtleníteni az otthont, a koronavírussal megfertőzött lakók száma ekkor már kétszáz körül járt. Karácsony Gergely a történtekre reagálva azt mondta, hogy "az ellátás biztosított volt". A Müller Cecília által elrendelt vizsgálat hivatalosan is megállapította, hogy a kritikus időszakban legalább egy hétig biztosan nem volt orvos az otthonban.

Április 23.

A főpolgármester ekkor még mindig nem változtatta meg álláspontját, és azt bizonygatta, hogy igenis kaptak a lakók orvosi ellátást. Ezt egy, az otthon vezetőjének tulajdonított levéllel próbálta bizonyítani, azonban még aznap kiderült, hogy a levél Karácsony kampányfőnökének, Gyurcsány egykori bizalmasának, Gál J. Zoltánnak a számítógépén készült.

Mindeközben három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az intézményben. A kormányhivatal munkatársai erről személyesen győződtek meg, majd másnap újabb szúrópróbaszerű ellenőrzés erősítette meg, hogy nincs folyamatos orvosi ellátás a gondozottak mellett. Ezen a héten összesen öt helyszíni ellenőrzés volt, abból négy alkalommal egyáltalán nem volt jelen sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem.

Április 26.

Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház igazgatója a Mandiner kérdésére azt válaszolta, hogy súlyos higiénés hiányosságok vannak az intézményben, a betegek rendszeresen rühesen érkeznek hozzájuk. "A Pesti úti otthonból beérkező betegek általában elhanyagolt állapotban érkeznek traumás sérüléssel, ilyen eset volt tegnap is, és becsléseink szerint harmaduknál észlelhető rühesedés..." - válaszolta a kórházigazgató. Április 26-án már 300 betege és 33 halottja volt a Pesti úti idősotthonnak.

Kiürítés a Pesti úti idősotthonból Fotó: Koncz Márton - Origo

Április 28.

Bár egyre nyilvánvalóbb volt, hogy borzalmas állapotok uralkodnak a fővárosi fenntartású intézményekben, Karácsony még mindig képtelen volt elismerni súlyos felelősségét. A főpolgármestert az Országgyűlés népjóléti bizottságában hallgatták meg, ahol azt mondta, hogy "minden jogszabályi feltételt teljesített a Főváros mint fenntartó a Pesti úti idősotthonban, az orvosi ellátás szempontjából is."

Április 29.

Karácsony kijelentése után egy nappal az illetékes kormányhivatal a feltárt súlyos hiányosságok miatt a főváros által vezetett Pesti úti idősotthont egymillió forintra büntette. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen, a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem beazonosíthatók, a fertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető

Április 30.

Hiába mondta a népjóléti bizottsági meghallgatásán a főpolgármester, hogy minden rendben van, minden eddiginél erősebb cáfolat érkezett. A Ripostnak sikerült megszólaltatnia Cs. Krisztiánt, akinek az édesanyja - állítása szerint elsőként - halt meg az otthonban. A megrendült férfi sok minden más mellett arról is nyilatkozott, hogy emlékei szerint tavaly november óta nem volt ott orvos az intézményben. Elmondása szerint az intézményből a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, az ápolókat is lecserélték, az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk - vagyis embertelen viszonyok vannak az idősotthonban. Cs. Krisztián legfontosabb állításait ebben a cikkünkben szedtük össze.

Április 30.

A Ripost cikkére reagálva Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője Cs. Krisztián állításaival szembesítette a főpolgármestert. Farkas Örs egy nappal később egy videót tett közzé közösségi oldalán, amelyben időrendi sorrendben megmutatta, mi is történt a Pesti úti idősotthonban.

Május 2.

Ezen a napon kiderült, hogy legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos, és március közepe óta akadozott az ellátás a Pesti úton. A főpolgármester nyilatkozatainak az is ellentmondott, hogy az ellenőrzéseken arra az eredményre jutottak, hogy voltak olyan napok, amikor még telefonon sem állt rendelkezésre szerződött orvos az idősek otthonában. Az is kiderült, hogy a járványhelyzetben elvárható megfelelő higiénés protokollra vonatkozó dokumentum is csak április második felében, az intézmény gócponttá alakulása után született.

Május 6.

Nem egészen olyan válasz érkezett a fővárostól, mint amire számítani lehetett. Szerdán Karácsony közösségi oldalán jelentette be, hogy kezdeményezi a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthont érintő vizsgálatokból. Úgy látszik, a budapesti vezérkar a helyzet tisztázása és a cselekvés helyett továbbra is menekül a valóság elől, sőt, megpróbálja megakadályozni, hogy az igazság kiderüljön. Mindenesetre Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy rendkívüli vizsgálatot kíván tartani. Mint kiderült, az orvosi jelenlét mellett a gondozottak megfelelő szakápolását szeretnék ismét ellenőrizni.

Ismét megkérdeztük Karácsony Gergelyt, hogy tervezi-e, hogy meglátogatja az idősotthont

Mivel a főváros - egy-két Facebook-posztot leszámítva - továbbra sem tett érdemleges lépést a budapesti fővárosi fenntartású idősotthonok ügyében, sőt, Karácsony Gergely mindezidáig még egyszer sem látogatott el a Pesti útra, újabb kérdéseket tettünk fel neki. Azt szerettük volna megtudni tőle, hogy

  1. mint főpolgármester, a szükséges egészségügyi-biztonsági intézkedések mellett, tervezi-e, hogy személyesen meglátogatja ezeket az intézményeket, részint szolidaritásból, részint, hogy pontos helyzetképet kapjon, közvetlenül?
  2. Ha igen, mikor?

"Az intézményekben a kormány döntése értelmében látogatási tilalom van. Ezt betartani mindenkinek kötelessége az idős emberek védelmében, a főpolgármester pedig ezt tartja szem előtt" - írta a Főpolgármesteri Hivatal válaszában, amellyel újra kitértek a konkrét válaszadás alól. Ehelyett arról írtak, hogy az intézményekkel a Városháza napi kapcsolatban van, a főpolgármester rendszeresen tart online egyeztetéseket az idősotthonok vezetőivel.

Mint ismert, Karácsony hivatala küldött már egy ehhez hasonló tartalmú választ az Origónak. Akkor is a látogatási tilalommal magyarázták a főpolgármester távolmaradását.

Vagyis továbbra is adódik a kérdés: hogy lehetséges, hogy Karácsony Gergelyt ennyire nem érdekli, hogy mi van az általuk fenntartott Idősotthonban? Hogy képzelhető el, hogy ilyen látványos módon nem érdekli, mi van több száz kiszolgáltatott, beteg, idős emberrel?