Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács feljelentette a román elnököt

IOHANNIS, Klaus
Klaus Iohannis, román államfő .
Vágólapra másolva!
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a román Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken jelentette fel Klaus Johannis román államfőt a napokban tett televíziós nyilatkozata miatt - közölte Tőkés László, EMNT-elnök csütörtöki közleményében. 
Vágólapra másolva!

Tőkés László soraiból kiderül, hogy Kincses Előd ügyvédi irodáját kérték fel a feljelentés megfogalmazására. A beadvány megfogalmazói úgy látják, hogy

a román elnök beszédével kimerítette a gyűlöletre és diszkriminációra való uszítás büntetőjogi tényállását.

A legfelsőbb bíróságon iktatott feljelentés a román büntetőtörvénykönyvre hivatkozik, amely tiltja a polgárok bármilyen úton és módon történő uszítását arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. "Jelen esetben a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai voltak a megbélyegzettek" - olvasható a beadványban. A jogszabály egyébként 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő a szóban forgó bűncselekmény elkövetőinek.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács álláspontja szerint Johannis gyűlöletet keltett az erdélyi magyarság, a székelység, a jogos autonómiaküzdelem, és a magyar nyelv ellen.

Klaus Johannis múlt heti televíziós beszédében azzal kapcsolatban mondta el a véleményét, hogy a román parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezetét. A politikus azt mondta, hogy a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő PSD "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

A szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) A pozsonyi román nagykövetségnek küldött levélben fejezte ki tiltakozását Johannis felszólalása miatt, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei pedig levélben kérték Donald Tuskot, lépjen az ügyben.