Elképesztő magyarázkodás: Karácsony azért nem megy a Pesti úti idősotthonba, mert látogatási tilalom van

KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszélget ellenzék Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA főpolgármester-jelölt HÉTKÖZNAPI kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ü
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy hónapja tombol a koronavírus-járvány a Pesti úti Idősek Otthonában, de az intézmény fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat vezetője, Karácsony Gergely baloldali főpolgármester azóta se tette be oda a lábát. Valamitől fél? Nem mer az idős emberek szemébe nézni? Ezeket a jogos kérdéseket teszi fel a Ripost. A lap azon kérdésére, hogy miért is nem kíváncsi a szörnyű helyzetben lévő lakókra, Karácsony Gergely a következő cinikus, hivatalos választ adta írásban: azért nem megy, mert az intézményben látogatási tilalom van! A válasz hallatán az egyik halálos áldozat fia, Cs. Krisztián felháborodott, szerinte a főváros vezetése hazudik.  
Vágólapra másolva!

Az intézmény fenntartójaként, Budapest első számú felelős vezetőjeként természetesen bármikor meglátogathatná az intézményt, sőt kötelessége is lenne, de ő mégsem teszi.

Karácsony gyáván megbújik, és még védőfelszerelésben sem merészkedik azok közé, akik közül több mint 300-an betegedtek meg, és 38-an sajnos meg is haltak.

Karácsony Gergely barátai társaságában, Gyurcsány Ferenccel és Magyar Györggyel Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem mer bemenni az otthonba, ahol hosszú időn át nem volt orvos, amint azt néhány napja Ripostnak és a TV2 Tények című hírműsorának - felelőssége teljes tudatában - az egyik elhunyt beteg fia, Cs. Krisztián is megerősítette. A legújabb híreket ezzel kapcsolatban itt írtuk meg.

A fővárosi tragédia kronológiája

* Március 30-án szállították el az első öt beteget, és aznap elhunyt az otthonban a 85 éves Julika néni. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Ripostnak nyilatkozó halálos áldozat fia szerint azért, mert nem törődtek vele, nem látták el megfelelően, és már november(!) óta nem volt orvos az intézményben. Fia szerint édesanyja volt a koronavírus első áldozata a Pesti úton.
* Április 4-én „hivatalosan" is kiderült, hogy az intézménynek nincs főállású orvosa, ezt maga az otthon vezetője, Skultéti József ismerte el:

* Április 10-én már 126 fertőzött volt. Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen kereste fel az intézményt, és azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte a fővárost.
* Április 11-én a katonaság fertőtlenítette az otthont, addigra már kétszáz lakó volt fertőzött, de Karácsony Gergely még mindig azt hajtogatta, hogy „az ellátás biztosított volt". Hogy ezt honnan vette, mire alapozta, az mindmáig nem derült ki. Az országos tisztifőorvosi vizsgálat hivatalosan megállapította, hogy a kritikus időszakban legalább egy hétig biztosan nem volt orvos az otthonban.
* Karácsony Gergely egy, az otthon vezetőjének tulajdonított levéllel próbálta bizonyítani, hogy volt orvosi ellátás, de még aznap kiderült, hogy a levél Karácsony kampányfőnökének, Gyurcsány egykori bizalmasának, Gál J. Zoltánnak a számítógépén készült. Időközben az is kiderült, hogy három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az intézményben. A kormányhivatal munkatársai erről személyesen győződtek meg.
* Április 26-án – amikor már 300 beteg és 33 halott volt – kiderült, hogy súlyos higiénés hiányosságok vannak, az egyik beteg rühes. Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház igazgatója a Mandinernek azt nyilatkozta:

A főpolgármester erről sem akar tudni.

* Ezt követően szólalt meg a Ripostban és a TV2 Tényeknek Cs. Krisztián, akinek az édesanyja az otthonban hunyt el, és aki állítja: november óta nem volt ott orvos.
* Április 28-án Karácsony Gergely az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt is makacsul bizonygatni próbálta, hogy volt orvosi ellátás az intézményben.

Abban az otthonban, aminek a fenntartásáért felel, de ahová soha életében nem tette még be a lábát!

Azután sem, hogy kitört a járvány, azután sem, hogy kiderült:

tarthatatlan higiénés állapotok vannak, azután sem, hogy szakemberek személyesen állapították meg;

nincs orvos, nem tartják be a higiénés szabályokat, nincsenek kioktatva sem a dolgozók, sem a betegek, és a súlyos hiányosságokat felszólításra sem sikerült orvosolni. Még az után sem ment oda meggyőződni a tényekről, hogy a fővárost mindezek miatt egymillió forintra büntették.

Hogy miért nem? A Ripost kérdésére írásban megküldött hivatalos válasz szerint azért nem megy oda, mert:

Felháborodott Karácsonyék válaszától az édesanyját gyászoló férfi

A főpolgármester válasza mélységesen felháborította Cs. Krisztián. Ezzel kapcsolatosan a következőket nyilatkozta a Ripostnak: „Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy 2019 novemberétől a mai napig én orvossal abban az intézményben nem találkoztam" – szögezte le. – „Amit a főváros állít, az valótlan, egyszerűen hazugság! Nagyon feldühít ez a hozzáállás, mélyen felháborít, már csak az édesanyám emléke miatt is! Ráadásul az a kifogás, hogy a látogatási tilalom miatt nem megy oda a főpolgármester és nem akarja vizsgálattal terhelni az intézmény vezetőségét, nevetséges, hiszen idős emberek életéről van szó! Rengetegen meghaltak!"