Válaszoltak Karácsonyék, de nem tudják megmagyarázni, miért vannak embertelen körülmények november óta a Pesti úti idősotthonban

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Késéssel ugyan, de Karácsony Gergely főpolgármesternek és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesnek feltett kérdéseinkre érkezett egy válasznak szánt e-mail egy sajtóreferenstől a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokról, de ebből semmi érdemlegeset nem tudhattunk meg. A TV2 Tények című hírműsorának nyilatkozott Cs. Krisztián, akinek az édesanyja meghalt az idősotthonban, és aki a Ripostnak mesélte el, milyen borzalmas körülmények között tartották. A Tényeknek azt is mondta: november után minden megváltozott az otthonban, amikor meglátogatták édesanyjukat, nekik kellett mindig tisztába tenni a szerencsétlen, idős asszonyt. Azt mondta, édesanyját napokig nem fürdették. Így fogalmazott a fia: "iszonyatos látvány fogadott ... ahányszor bementünk ... az édesanyám nyakig volt a saját ürülékében."
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, az Origo megkereste Karácsony Gergely baloldali főpolgármestert és a Gyurcsány-párti helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet a Magyarország egyetlen járványügyi gócpontjában, a Pesti úti idősotthonban tapasztaltak kapcsán.

Kérdéseket tettünk fel nekik Cs. Krisztián Ripostnak adott nyilatkozatával kapcsolatban, amiben a férfi leírta, hogy

milyen mostohán és szakszerűtlenül bántak beteg édesanyjával az intézmény alkalmazottai, őt pedig lényegében semmiről nem tájékoztatták.

Végül a valószínűleg koronavírussal fertőzött idős nő meg is halt.

Karácsony Gergely baráti közegben Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kérdéseinkre először nem kaptunk választ, de később mégis érkezett egy e-mail, bár annak a tartalmát érdemi válasznak nem tekinthetjük.

Az alábbi kérdéseket tettük fel Karácsonynak és Gy. Némethnek:

  1. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy az otthonban tavaly novemberben az ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak az intézetben beszélni a gondozottak rokonai?
  2. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy egy ottani gondozott gyermeke arról beszélt, hogy hiába próbált orvost hívni beteg édesanyjához az nem érkezett meg?
  3. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy a gondozott gyermeke azt követően, hogy édesanyja állapota jelentősen romlott mindennap könyörgött, hogy hívjanak az anyukájához orvost, de kitérő válaszokat kapott, orvossal nem tudott beszélni?
  4. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy amikor a gondozott külsérelmi nyomokat talált édesanyján, akkor nem tudták azt neki megmagyarázni az ott lévő nővérek?
  5. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy az érintett gondozott gyermekét nem engedték elvinni egy másik kórházba?
  6. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy február 29-ét követően folyamatosan próbált a gondozott gyermeke telefonon érdeklődni édesanyja iránt, de sosem vették fel, vagy nem adtak felvilágosítást?
  7. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy március 30-án még azt mondták az érintett gondozott gyermekének, hogy az édesanyja jól van, majd ugyanazon a napon azt mondták neki, hogy meghalt?
  8. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy az érintett gondozott gyermeke március 30-án is azt tapasztalta, hogy nincs orvos az intézményben, miközben aznap már több koronavírus-fertőzés volt ott?
  9. Igaz-e, és mivel magyarázzák, nem volt orvos az intézményben november óta?
  10. Igaz-e, és mivel magyarázzák mi, hogy novembertől jelentősen romlott az ellátás az idősek otthonában?
  11. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy nem tájékoztatták a hozzátartozókat?
  12. Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy tavaly november óta iszonyatos kosz van az intézményben, és hogy a higiénia és az orvos hiánya okozhatta sok beteg halálát?

Késéssel ugyan, de a Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportjának az egyik sajtóreferensétől az alábbi, válaszként nehezen értelmezhető feleletet kaptuk, amit szó szerint (elírásokkal együtt) közlünk:

Az otthont hosszú évek óta a jelenlegi intézményvezető vezeti, az intézmény vezetőbeosztású dolgozóiban sem történt változás novemberben és az azóta eltelt időszakban sem. Az otthonban a szociális ágazatra országosan általánosan jellemzően magas a fluktuáció, a pályaelhagyók száma. A rendkívül nehéz fizikai és mentális megterheléssel járó, az egészségügyi szférában dolgozók bérétől messze elmaradó munkabérek nem vonzzák a munkavállalókat. A jövedelmezőbb és könnyebb munkavégzés reményében váltanak, a meghirdetett álláshelyekre újabb jelentkezők érkeznek.

Tudomásunk szerint az ápolószemélyzetnél sem volt radikális változás, voltak, akik távoztak, mások érkeztek, mint más munkahelyeken. Az otthon lakói számára a tartós bentlakást biztosító ápolást, gondozást nyújtó intézmények szociális törvényben és végrehajtási rendeletében előírt orvosi ellátás folyamatosan biztosított. Így volt ez november előtt, novemberben és utána is. Fentiekből következően hangsúlyozandó, hogy az idősek otthonai nem egészségügyi szolgáltató intézmények (nem kórház, nem egészségügyi rendelőintézet) A szociális törvény hatálya alá tartozó tartós bentlakást biztosító ápolást, gondozást nyújtó intézmények.

Következésképpen szolgáltatásaik nyújtásánál az egészségügyi ellátás biztosítása során gondoskodniuk kell a szükség szerinti alapápolásáról, az otthoni szakápolási tevékenységről szóló 20/1996. (VII. 26.) NM rendeletben meghatározott szakápolási tevékenységek kivételével, ennek körében különösen a személyi higiéné biztosításáról, a gyógyszerezésről, az étkezésben, a folyadékpótlásban, a hely- és helyzetváltoztatásban, valamint a kontinenciában való segítségnyújtásról, szakorvosi, illetve sürgősségi ellátáshoz való hozzájutásáról, kórházi kezeléséhez való hozzájutásáról, a külön rendeletben meghatározott gyógyszerellátásáról, gyógyászati segédeszközeinek biztosításáról.

Az intézmény ezen rendelkezések figyelembevételével látja el az otthonban élőket. Amennyiben egy lakó beteg lesz, panaszai vannak abban az esetben az ápolószemélyzet jelzi azt az orvosnak, aki a tünetek alapján diagnosztizálja a betegséget, rendelkezik a kezelés módjáról, illetve amennyiben szükséges intézkedik a szakorvosi ellátásba, kórházba utalásról.

Az intézmény a hatályos rendelkezések alapján kizárólag (a lakón kívül) azon hozzátartozót köteles értesíteni a lakó egészségügyi állapotáról, annak lényeges változásáról, egészségügyi intézménybe történő beutalásról, az ellátás biztosításában felmerült akadályoztatásról, az ellátás ideiglenes szüneteltetésől stb.), akit a lakó hozzátartozóként az intézményi felvételekor megjelölt. Ezen kötelezettségének az intézmény tájékoztatása szerint minden esetben eleget tesz.

Az intézmény tájékoztatása szerint a hirtelen megnövekedett munkateher mellett elképzelhető az intézmény illetékes vezetői nem tudtak minden pillanatban az érdeklődők rendelkezésére állni, de a tájékoztatás folyamatos és teljeskörű volt, az adatvédelmi szabályok betartásával. A konkrét személyre és időpontra vonatkozó panaszról van szó akkor azt jelezzék az intézménynek.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport

Gy. Németh Erzsébet Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem válaszoltak Karácsonyék a konkrét eseteket érintő kérdéseinkre

A sajtóreferens feleleteiből az tűnik ki, hogy

Karácsonyék még mindig nem akarnak érdemi választ adni a felmerülő kérdésekre.

A Pesti úti idősotthonban a katonaság fertőtlenít. Forrás: Koncz Márton - Origo

Például

nem voltak hajlandóak válaszolni a főnővér kirúgására vonatkozó kérdésünkre. Ahogy megírtuk, novemberben a mindenki által kedvelt főnővér és az addigi ápolók eltűntek, a választás után politikai tisztogatás lehetett az otthonban.

Nem kaptunk választ Cs. Krisztián azon megjegyzésére sem, hogy hiába próbált orvost hívni beteg édesanyjához, az orvos soha nem érkezett meg.

Egyetlen szó sem esik az e-mailben arról, hogy mi vagy ki okozta a sérüléseket, amiket a férfi édesanyján talált. Azt sem válaszolták meg, hogy miért nem engedték meg Cs. Krisztiánnak, hogy az édesanyját elvigye a Nyírő Gyula Kórházba, illetve

megzsarolták-e azzal, hogy ha elviszi az idős nőt a kórházba, akkor a Pesti úti intézménybe már nem viheti vissza.

Azt is kérdeztük, hogy miért nem kapott semmilyen tájékoztatást Cs. Krisztián édesanyja állapotáról. Az a mondat, hogy csak azt a hozzátartozót értesíthetik, akit a lakó megjelölt, mellébeszélés. Cs. Krisztián interjújából ugyanis kiderült, őt hívták fel végül azzal, hogy édesanyja meghalt, tehát nyilvánvalóan ő volt az értesítésre megjelölt hozzátartozó. Vagyis korábban is tájékoztatni kellett volna.

Cs. Krisztián pedig elmondta, hiába jelezte számos alkalommal, hogy informálódni szeretne beteg édesanyja helyzetéről, ezt egyszerűen megtagadták tőle.

Arra, hogy március 30-án még azt mondták neki, hogy az édesanyja jól van, majd néhány órával később, tehát ugyanazon a napon, hogy meghalt, szintén semmilyen válasz nem érkezett.

Az orvoshiánnyal kapcsolatban a sajtóreferens a Karácsony Gergelytől megszokott, semmilyen konkrétumot nem tartalmazó választ adta. A "végrehajtási rendeletében előírt orvosi ellátás folyamatosan biztosított" mondat ugyanis kibújást jelent a válasz alól.

Müller Cecília és a kormányhivatal vizsgálata ugyanis többször bebizonyította, nem volt folyamatos, helyszíni orvosi felügyelet, pedig ezt a jogszabályok előírják.

Cs. Krisztián is egyértelműen elmondta, november óta nem volt orvosi ellátás az idősotthonban, csak egyszer találkozott orvossal, de ő sem vizsgálta meg édesanyját, azt mondta, csak gyógyszereket ír fel.

Arról, hogy november óta – a politikai tisztogatás miatt – romlott az ellátás színvonala, szintén semmi érdemlegeset nem közölt a főváros.

Az alapvető higiéniás szabályok be nem tartására, illetve az ezzel és az orvoshiánnyal összefüggő magas halálozási rátára sem kaptunk értelmezhető magyarázatot.

Karácsony Gergely még mindig nem hajlandó ellátogatni a Pesti úti idősotthonba

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt hetekben az ország legtávolabbi részein is sorra látogatta a kórházakat, illetve egy budapesti idősotthont, addig

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester a pesti XVII. kerületig nem volt képes elmenni, hogy megnézze, legalább egyszer, mi van az általa vezetett Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézményben.

Ez már önmagában azt bizonyítja, hogy

Karácsonyt a legkisebb mértékben sem érdekli, hogy vannak az idős emberek, nem akarja személyesen megnézni azt az otthont, ahol már 34 ember halt meg koronavírusban.

A baloldali főpolgármester ahelyett, hogy elmenne a Pesti úti idősotthonba, a Facebook-oldalára posztolgat, folyamatosan a baráti sajtónak nyilatkozgat, ahol azonban

még véletlenül sem teszik fel neki a valódi kérdéseket, például a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon kapcsán.

Továbbra is kérdés: hogyan lehet, hogy Karácsony Gergely egyszer sem megy el a Pesti útra, hogy lehet az, hogy ennyire nem érdekli, mi van ott az idős emberekkel?