Megint nem mondott igazat az Index, most a koronavírus-gyorstesztekről

Semmelweis Egyetem gyorsteszt koronavírus szűrővizsgálat Covid-19 minta
Budapest, 2020. május 1. Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) során levett minta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt "meghívásos alapon", az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien "magánháztartásban" élők. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Két koronavírus-gyosteszt használhatatlanságáról írt cikket az Index, a Semmelweis Egyetemre hivatkozva. Az Egyetem közleményében azonban leleplezte: a cikk nem azokról a tesztekről szól, amelyekkel az egyetem tanulmánya foglalkozott. A közlemény szövegét teljes egészében közöljük. 
Vágólapra másolva!

"Az Indexen 04.30-n megjelent "Két kínai koronavírus-gyorsteszt teljesen használhatatlan" című cikkében egy - az Orvosi Hetilap számára készített - tanulmányra hivatkozik. A Semmelweis Egyetem munkatársai által készített publikáció azonban nem az Index által említett – az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából rendelt, CECZ-től származó – tesztek kapcsán vonta le a tanulmányban állított következtetéseit. A gyorstesztek nem a vírust, hanem a vírus ellen a szervezetben termelődött ellenanyagot hivatottak kimutatni, ugyanakkor csak akkor mutatják ki a betegséget, ha már megjelentek az antitestek a szervezetben – ezek viszont csak a fertőződést követő napokban bukkannak fel. Vagyis a gyorstesztek önmagukban valóban nem alkalmasak a diagnózis felállítására, de más kiegészítő vizsgálatokkal együtt az egyetem is alkalmaz bizonyos gyorsteszteket egyes eljárásai során. Ugyanakkor a Semmelweis Egyetem az ún. PCR tesztek használatát helyezi előtérbe, mely jóval megbízhatóbb képet ad a betegségről, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (légcső vagy orr-torok) váladékából műanyag pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét."