Tiltakozik az MKP Iohannis magyarellenes nyilatkozata miatt

Klaus Iohannis román államelnök
Klaus Iohannis, román államfő az ortodox húsvéti engedmények visszavonását kérte szerdán a kormánytól.
Vágólapra másolva!
A pozsonyi román nagykövetségnek küldött levélben fejezte ki tiltakozását a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) Klaus Iohannis román államfőnek a székelyföldi autonómiatervezet kapcsán tett magyarellenes nyilatkozata miatt.
Vágólapra másolva!

A levélben a felvidéki magyar párt határozottan elítélte, cinikusnak, felelőtlennek és

veszélyes manipulációnak minősítette a román köztársasági elnök nyilatkozatát,

amelyben Iohannis a Székelyföld autonómiastatútumának hallgatólagos elfogadása miatt azzal vádolta a román ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy az "odaadná Erdélyt a magyaroknak".

Klaus Iohannis Forrás: Twitter

Az Őry Péter ügyvivő elnök által jegyzett levélben az MKP ugyanakkor szolidaritását fejezte ki a romániai magyar közösséggel, Románia minden felelős polgárával és politikai szereplőjével, illetve a veszélyes manipulációba szintén bevont Magyarország kormányával.

Őry Péter szerint Iohannis kirohanása a felvidéki magyarok számára a legrosszabb, meciari-slotai "országlást" idézi, amikor nemcsak egy nemzeti közösséget bélyegezett meg az állami vezetés, hanem a velük szolidáris, demokratikus szlovák közszereplőket is.

- mondta a politikus. Mint fogalmazott, az MKP bízik abban, hogy Szlovákiához hasonlatosan Romániában is kiszorulnak a közéletből azok a politikai kalandorok, akik önös érdekeiktől elvakulva nem képesek a társadalmi béke megőrzésének minimális garantálására sem.

Orbán Viktor is beszélt az ügyről

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki interjújában szó volt a román elnök nyilatkozatáról is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elnök személyében egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett, így Magyarország tiszteli Romániát és elnökét.

Ezért is értetlenséggel figyeli a történteket, mert ilyen mondatokat "a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából".

"Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (...) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk" - mondta, jelezve: nem tudni, provokációról, "balesetről" vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

A miniszterelnök azt javasolta, várjunk, hogy ez kiderüljön, és Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak,

de ugyanezt elvárja a Romániában élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is.