Orbán Viktor: Ősszel a járvány második hullámára számíthatunk

2020 Budapest Koronavírus korlátozás meghosszabbítás vírus járókelők Margit-híd katona katonák maszk
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor az élet fokozatos újraindításáról is beszélt a Kossuth Rádióban. Az első csatát megnyertük - mondta a miniszterelnök, aki őszre egy második hullámot valószínűsít .A világon egyedülálló a magyar hiteltörlesztési moratórium - hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Karácsonyék a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokért továbbra sem vállalják a felelősséget, nem válaszolnak arra, miért vannak embertelen körülmények az otthonban. Világszinten közben 3,4 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, majdnem 240 ezerre emelkedett a halottak, közel 1,1 millióra a gyógyultak száma. Az Origo pénteki összefoglalója.
Vágólapra másolva!

2863-ra nőtt az új típusú koronavírussal való fertőzöttek szám Magyarországon. Meghalt 11, nagyrészt idős krónikus beteg.

Forrás: KORONAVIRUS.GOV.HU

Ezzel 323 az áldozatok száma, 609-en pedig már meggyógyultak. 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor: Újraindítjuk az életet

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta,

Vidéken viszont már lehet enyhíteni.

A kormányfő hozzátette,

az első csatát már megnyertük

, most az a kérdés, hogyan indítjuk újra az életet. Azonban arra is figyelmeztetett, hogy

Azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy ez a hullám erősebb vagy gyengébb lesz, mint az első.

Orbán Viktor Soros György amerikai milliárdos második tervét a soha le nem járó, öröke szóló hitelről, határozottan elutasította. Kiemelte, hogy

továbbra is a munkahelyteremtést tartja a legfontosabbnak.

Operatív Törzs: A világon egyedülálló a magyar hiteltörlesztési moratórium

Az Operatív Törzs Szokásos sajtótájékoztatóján Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy

Ez mindenkire vonatkozik, nem csak a bajba jutott adósokra, szemben a világon látott más példákkal. 2020. december 31-ig tart. 3600 milliárdnyi likviditást hagy az embereknél és a vállalkozásoknál. Gion Gábor kiemelte, hogy a magyar lakosság megtakarítási rátája 12 százalékos volt tavaly, ez a legmagasabb az Európai Unióban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte,

Nem lehetünk nyugodtak, készen kell állnunk, hogy a fertőzést kordában tartsuk - mondta a tisztifőorvos. A fővárosiak és a Pest megyeiek továbbra is csak kivételes indokkal hagyják el az otthonaikat. A vidéken élők ügyeljenek a szociális távolságtartás szabályaira, figyeljék a híreket.

Fontos, hogy takarjuk el az arcunkat üzletekben, tömegközlekedési eszközökön

- fűzte hozzá. Idősek tekintetében Budapesten, Pest megyében és vidéken is életben marad a 9-12 óra közötti korlátozás, ebben nincs változás – közölte Müller.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy pénteken öt repülőgép érkezett Kínából, amelyek összesen

4 millió 100 ezer maszkot és 100 ezer tesztet hoztak Magyarországra.

Karácsonyék továbbra sem adnak érdemi választ a Pesti úti idősotthon kapcsán

Késéssel ugyan, de Karácsony Gergely főpolgármesternek és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesnek feltett kérdéseinkre érkezett egy válasznak szánt e-mail egy sajtóreferenstől a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokról, de

ebből semmi érdemlegeset nem tudhattunk meg.

Például nem voltak hajlandóak válaszolni a főnővér kirúgására vonatkozó kérdésünkre. Ahogy megírtuk, novemberben a mindenki által kedvelt főnővér és az addigi ápolók eltűntek, a választás után politikai tisztogatás lehetett az otthonban.

Nem kaptunk választ az orvoshiányról, az alapvető higiéniás szabályok be nem tartásáról és a tájékoztatás hiányosságairól sem.

Arról, hogy mi történhetett a főváros által fenntartott idősotthonban, alább tekinthető meg egy összefoglaló.

Csehország-szerte alkalmazzák már az intelligens kontaktkeresést, Nagy-Britanniában jelentősen bővítették a napi szűréseket

Az úgynevezett "intelligens karanténrendszer" révén a cseh közegészségügyi hatóságok a mobilszolgáltatók adatai segítségével nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján tudják megállapítani - mondta Roman Prymula egészségügyi miniszterhelyettes, a projekt vezetője.

Csehországban péntek estig 240 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a felgyógyultak száma pedig 3359-re emelkedett. A halálesetek számának emelkedése lelassult, és az áldozatok döntő többsége idősebb személy.

Tovább csökkent Romániában a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de nemcsak az utóbbi napon meggyógyultak, hanem a meghaltak nagy száma is hozzájárult ehhez. A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint 31-gyel emelkedett az előző naphoz képest a járvány áldozatainak száma, így a betegség romániai megjelenése óta már 726 fertőzött vesztette életét. Romániában eddig 12 567 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 249-et intenzív osztályon ápolnak.

Németországban az igazolt fertőzöttek száma 163 855, ebből 846 az újonnan diagnosztizált eset. Pénteken 47-en haltak meg, összlétszámuk pedig 6670. A járvány ellenére Berlinben szélsőbaloldali szervezetek május elsejei tüntetést tartottak.

Tüntetők Berlin Kreuzberg kerületében a munka ünnepén, 2020. május 1-jén. Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Nagy-Britanniában jelentősen meghaladta a célként kitűzött napi százezret az új koronavírus okozta fertőzések megállapítását célzó szűrések száma - közölte pénteken a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock elmondta: előző nap 122 347 koronavírus-szűrést végeztek el országszerte. Hozzátette: a szűrés kulcsfontosságú a koronavírus-járvány visszaszorítása szempontjából, sok más tényező mellett azért is, mert elősegíti a járvány megfékezését célzó intézkedések feloldását.

Spanyolországban 215 ezer 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napon 1175 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek. Az eljárással csütörtökre még 1309, szerdára 2144 új esetet igazoltak. A spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont elkezdi feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek majd az óvintézkedéseken.

Olaszországban a halottak száma pénteken 269 volt, a csütörtöki 285 után. Március 14-én jelentettek utoljára ilyen kevés halottat, az eddigi halálos áldozatok száma 28 236. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 608-cal csökkent, 100 943-ra, míg a gyógyultaké meghaladta a 78 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a koronavírus eddig 207 428 embert fertőzött meg Olaszországban.

Franciaországban a kórházban kezeltek száma az elmúlt 24 órában 396-tal 25 887-re csökkent, az intenzív osztályokon 144-gyel kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint csütörtökön. Negyedik hete csökken a lélegeztetőgépre szorulók száma, jelenleg 3878-an vannak. A tetőzés április 9-én volt 7200 súlyos beteggel.

Jérome Salomon járványügyi igazgató a sajtótájékoztatón bemutatta azt a térképet, amely a kijárási korlátozások május 11-i feloldásnak megyénkénti tervét vetíti előre. Franciaországban március 1. óta 130 185 fertőzöttet regisztráltak, akik közül több mint 90 ezren kerültek kórházba. A járvány ellenére sem maradt el a szokásos május elsejei felvonulás, amire idén nem volt engedély, ezt pedig a rendőrség durva fellépéssel torolta meg.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Világszinten közben

3,4 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, majdnem 240 ezerre emelkedett a halottak, közel 1,1 millióra a gyógyultak száma.