Pesti úti otthon: November óta nem volt orvos - mondja az egyik meghalt idős asszony fia

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
A Pesti úti idősotthonban eddig összesen 34-en haltak meg koronavírusos fertőzésben. Az egyik halálos áldozat fia szerint iszonyatos körülmények voltak az utóbbi időben a Pesti úti idősotthonban. Ezt alátámasztják az utóbbi napok hivatalos vizsgálatai és ellenőrzései is, mely szerint súlyos higiéniai hiányosságokat találtak az intézményben, erről itt írtunk. Cs. Krisztián azt nyilatkozta a Ripostnak, hogy anyja méltatlan körülmények között, orvos és lelki vigasz nélkül halt meg, és vélhetően ő volt a koronavírus első áldozata, de tesztet nem végeztek a nőn, és boncolás sem volt.
Vágólapra másolva!

Az idős nő 2017-ben költözött be a Pesti úti Idősek Otthonába, ahol akkoriban még rendben volt minden. Az intézmény a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van. A férfi szerint tavaly novemberben minden megváltozott: a korábban kedvelt ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak beszélni. Szerinte anyja az otthon első koronavírusos áldozata - hiszen pont aznap halt meg, amikor öt beteget is elvittek az intézményből koronavírussal - írja a lap.

A gondok tavaly novemberben kezdődtek. Cs. Krisztiánt sms-ben értesítették, hogy anyja kórházba került, mert elesett. Hamar visszakerült az otthonba, azonban amikor másnap meglátogatták, látszott, hogy valami nincs rendben:

– mondja a férfi, akinek az is feltűnt, hogy kába az anyukája. A szobatársai azt mondták, folyamatosan nyugtatót kap.

- mesélte a férfi.

A Pesti úti idősotthon fertőtlenítése Forrás: Koncz Márton - Origo

A férfi ezt követően mindennap könyörgött, hogy hívjanak az anyukájához orvost, de kitérő válaszokat kapott, orvossal nem tudott beszélni.

- mondta Cs. Krisztián, aki ezek után el akarta vinni anyját a Nyírő Gyula Kórházba, ahol ismerték. Ezzel kapcsolatban a férfi azt mondta, hogy egyszerűen megzsarolták. Azt mondták, hogy ha elviszik az édesanyját, oda vissza már nem vihetik. Ismét orvost kért az intézményben, és hogy vitessék kórházba az idős nőt.

- panaszolta a férfi.

Az utolsó hónapban már nem látogathatták

Cs. Krisztián úgy emlékszik, hogy február 29-én látták édesanyját utoljára, mert március elején lezárták az intézményt, még az influenzajárvány miatt, amikor még nem volt szó koronavírusról. Folyamatosan próbáltak telefonon érdeklődni, de sosem vették fel, vagy nem adtak felvilágosítást.

Közben azonban Magyarországon is megjelent a koronavírus-járvány, a férfi pedig még inkább féltette az édesanyját. Március 30-án délelőtt elért végre egy ápolót, aki azt mondta: jól van az anyukája.

Az otthon mindenáron azt akarta, hogy az általuk ajánlott temetkezési vállalkozóval intézzék a temetést, de a férfi máshoz fordult. Ő derítette ki, hogy az idős nő holttestét Monor mellé szállították el. A halotti bizonyítványt a XVII. kerület ügyeletes orvosa állította ki - tehát aznap sem volt orvos az intézményben. Pedig - mint később kiderült - pont aznap, édesanyja halálának napján, március 30-án öt beteget vittek el koronavírus-fertőzés gyanújával. Cs. Krisztián szerint az édesanyja is abban halt meg.

Beteget szállítanak el az idősotthonból Fotó: Koncz Márton - Origo

Iszonyatos kosz volt az intézményben

A férfi elmondta, hogy a halotti bizonyítvány szerint 20 éve érelmeszesedéssel küzdött édesanyja, és 10 éve demenciában szenvedett, de ez szerinte nem igaz. A halál okaként agyi infarktust jelöltek meg, de boncolás nem volt, koronavírusra nem vizsgálták. Ha lett volna az intézményben orvos, talán felismeri korábban a tüneteket - véli a férfi. Azt is elmondta, hogy

A férfi azt mondta, hogy méltatlan körülmények között kellett meghalnia az édesanyjának, orvosi ellátás és lelki vigasz nélkül. Szeretné tudni, ki a felelős mindezért.

A Ripost megkérdezte a főpolgármestert, miért nem volt orvos az intézményben november óta, mi az oka, hogy novembertől jelentősen romlott az ellátás az idősek otthonában, miért nem tájékoztatták a hozzátartozókat, és ő maga mikor járt utoljára az otthonban, de lapzártáig, két nap alatt még nem kaptak választ.