Újabb álhírterjesztőt fogtak el – a battonyai akcióról videó is van

Vágólapra másolva!
A rendőrök speciális egysége több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés miatt. Olyan cikkek kerültek ugyanis fel az internetre, amelyek a köznyugalmat megzavarták, hazugságok voltak benne a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatosan. Többek között ilyenek voltak azok a cikkek is, melyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A rendőrök az elmúlt hetekben több tucat úgynevezett kamuportált, és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalakat üzemeltető hálózatot találtak.

Az üzemeltetők a köznyugalom megzavarására alkalmas cikkeknek kattintásvadász címet adtak, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – emberhez juttathassák el.

Miután megírták a cikket, a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségi médiában osztották meg, amelyeken gyorsan elterjedtek a valótlan tényállítások. Ezzel

a hálózathoz tartozó oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, és a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A készenléti rendőrség Kiberbűnőzés Elleni Főosztálya az elmúlt hónapokban több összehangolt akciót hajtott végre, szerdán például Battonyán, ahol rengeteg informatikai eszközt foglaltak le. Az eljárás során egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki.