Orbán Viktor: Most a legerősebb fegyver az önuralom

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Eddig nagy siker, hogy a fertőzés ütemét sikerült lassítani - mondta a kormányfő. Időt nyertünk, de az igazi teszt előttünk van - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
Vágólapra másolva!

Hetente döntünk arról, hogy fenntartjuk, vagy szigorítjuk a kijárási korlátozást. Azon az állásponton vagyok, hogy legyen egy országos fegyelem, a polgármestereknek pedig helyben meghagyjuk a lehetőséget az esetleges enyhítésekre - jelentette ki a miniszterelnök.

A szívem szerint vártam volna a mai napig, de mivel ma már ünnep van, ezért dönteni kellett - tette hozzá, megjegyezve: a budapesti idősotthonokban történtek indokolták is ezt az óvatosságot. A miniszterelnök a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonára utalt minden bizonnyal, ahol már 151 fertőzöttet találtak, és már 7 lakó meghalt.

Ezért kaptak nagyobb döntési hatáskört a polgármesterek

Orbán Viktor szólt arról is, hogy országszerte nagyon különféle helyzet van, ezért nem is lehet egy nagy központi döntést hozni.

- tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy sok településen nincs is jelen még a betegség, éppen ezért sokféle igény van jelen egyszerre.

- mondta a kormányfő. Ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik. Az idősek esetében különösen fontos, hogy ez működjön.

Orbán Viktor: Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ausztriára figyelünk

Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már "kifelé kandikálnak", ő viszont Magyarországon még nem látja "a fényt az alagút végén". Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy nagy méretű laboratóriumunk: Ausztria - fogalmazott Orbán Viktor. Figyeljük, hogy ott hogy alakul a helyzet, mik a hatásai az egyes intézkedéseknek. Külön szakértői csoporttal figyeltetem a helyzetet Dél-Németországban és Ausztriában. Ha ezeket értékeltük, csak utána szabad döntéseket hozni - hangsúlyozta a kormányfő. Pénteken is folytatódó kórházlátogatásairól azt mondta: az ösztöne azt súgja, hogy el kell mennie és tájékozódnia kell a kórházakban.

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy két katonatiszttel egyeztetik a látogatásokat, és mérik fel a helyzetet.

Normális békeidőben olyan 2000 körül van a lélegezetőgépek száma - ismertette a kormányfő. Megjegyezte azt is, hogy a tömeges fertőzések időszakát eddig "senki nem úszta meg".

Úgy értékelt: a védekezést annyiban tekinti sikeresnek eddig, hogy lassították a járvány terjedését, és ezzel időt nyertek, de "a nagy megpróbáltatás, az igazi teszt az előttünk van".
A húsvétról, a családi összejövetelek elmaradásáról szólva Orbán Viktor azt mondta: meg kell próbálni elfogadni, hogy ez a húsvét más lesz, mint amilyenek a húsvétok lenni szoktak.

Orbán Viktor: Egy idősotthont sem tud működtetni az ellenzék

A miniszterelnök megjegyezte, hogy az ellenzék esetében a járvány idején is a kormány megbuktatása a cél, viszont még egy idősotthont sem képesek működtetni. Azt javasolta nekik, hogy ott "gyakorlatozzanak",

ahol felelősségük van, például polgármesterként.

A gondolkodásunk középpontjában a munkahelyteremtés állt, és ez most sincs másként. Annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz - húzta alá a miniszterelnök.

Úgy kell a rövid távú nehézségeken túllendülni, hogy az eredeti céljaink ne kerüljenek veszélybe - tette hozzá. Biztos vagyok benne, hogy ez a terv működni fog, és meg fogja oldani a bajokat, és a magyar gazdaság újra növekedési pályára áll. Orbán Viktor arról is beszélt,

A terhek kimérésével óvatosnak kell lenni - tette hozzá.

Orbán: Magyarországnak esélye van arra, hogy jól jöjjünk ki ebből Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Közös teherviselés

Orbán Viktor azt mondta, hogy jobb tárgyalni, és utána döntést hozni. 2011-ben is egy európai válság volt, amikor szintén mindenki részt vállalt a válság kezeléséből.

Ha mindenki vállal valamit, akkor annak meg lesz az eredménye - tette hozzá. Felidézte, hogy korábban is megérte a bank- és multiadót bevezetni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországnak esélye van arra, hogy jól jöjjünk ki ebből.

Aki sérülékeny helyzetbe kerül, az kiszolgáltatott helyzetbe kerül - tette hozzá. A pénzügyi védelmi képességeinket nem szabad úgy meggyengíteni, hogy a spekulációk ellen ne tudjunk védekezni - mondta Orbán Viktor. Ilyen körülmények között sem szabad 3 százalék felé menni a költségvetési hiány tekintetében - zárta a beszélgetést.