Megpróbálnak kibújni a felelősség alól Karácsony Gergelyék a‎ Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Miközben a városvezetés felelőtlensége miatt emberek fertőződnek és halnak meg a Pesti úti idősotthonban, a főváros honlapján egy magyarázkodó közlemény jelent meg. Ebből kiderül, a Főpolgármesteri Hivatal álláspontja szerint minden rendben van az intézmény működésével kapcsolatban. Csütörtöki reggeli hír: újabb áldozatot szedett a koronavírus-járvány az épületben. (Frissítés: Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy már több mint száz fertőzött van az otthonban.)
Vágólapra másolva!

Múlt héten pénteken jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a fővároshoz tartozó Pesti Úti Idősek Otthona öt lakója is koronavírusos lett, további tizenhárom ember mutatja a betegség tüneteit. Elhallgatás, titkolózás, elképesztő intézményi állapotok és emberéletek - az ügy azóta nagy hullámokat vetett, rámutatva Budapest új vezetésének tehetetlenségére. Szerda esti állás szerint a Pesti úti idősotthonban

  • a betegek jelentős része rühes lett,
  • több mint 500 lakó került karantén alá,
  • legalább 65-en megfertőződtek, és
  • négy idős ember meghalt.

Mindezt tetézte, hogy az intézmény sokáig nem tájékoztatta a betegeit ápoló sürgősségi kórházat, veszélyeztetve az egészségügyi dolgozókat és a betegeket is. Karácsony Gergely tegnap internetes bejegyzésben és az ATV-ben kezdett magyarázkodásba, azt állítva, hogy a főváros fenntartásában lévő "intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek." Emellett szerda este a városvezetés kiadott egy kérdezz-felelek formájában megírt közleményt, amelyben a legfontosabb tudnivalókat szedte össze - egészen elképesztő hárítás lett a vége.

A főváros még mindig hárít

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatójából kiderült: Karácsonyéknak fogalmuk sincs, hogyan jutott be a vírus az idősotthonba. "Biztosat nem tudni, de a fertőzés bekerülhetett már a látogatási tilalom előttről" - írják, ellentmondásosan hozzátéve, hogy a kór akkor is bejuthatott az intézmény falai közé, amikor a kórházi kezelésről visszaszállították a betegeket.

A fővárosnak továbbra sem sikerült tisztázni, pontosan hányan haltak meg az idősotthonban. Közleményük szerint a fővárosi fenntartású intézményekben nem történt haláleset, azonban a kórházakban több idős, beteg ellátott is elhunyt. Ezzel szemben Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy "az elmúlt napokban a vírus sajnos idősotthonokban is felütötte a fejét, (...) a Pesti úti otthonban négyen haltak meg.” Magyarán: a két állítás nem összeegyeztethető.

A Karácsony-féle hivatal azzal próbálja lerázni magáról a felelősséget, hogy az adatok nyilvánosságra hozatala politikai célokat szolgál. Érdekes módon, amikor az ellenzék ugyanezzel támadta a kormányt, Karácsony nem szólalt fel ez ellen. A Főpolgármesteri Hivatal szerint az előzőeken kívül azért kerülhetett a figyelem központjába a Pesti úti intézmény, mert " egy nagy épülettömbről van szó."

A Pesti úti idősotthon bejárata

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Már öt áldozat az intézményben

Csütörtök reggel számoltunk be róla, hogy ötre növekedett azoknak a száma, akik meghaltak az idősotthon falai között. "Az Origo információi szerint a ma közölt új halálesetek között van olyan idős ember, aki a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában halt meg, ő az ötödik áldozata a vírusnak az otthonban. Több mint 500 lakó van teljes karanténban, legalább 65-en megfertőződtek eddig" - írtuk.