Már négyen haltak meg a főváros által fenntartott idősotthonban

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 24 órában 11-en haltak meg, és 78 fővel nőtt a fertőzöttek száma. Így már 895-re emelkedett a megbetegedettek száma - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A meghaltak közt van egy 49 éves férfi is, aki más krónikus betegségekben is szenvedett. Már 94-en vannak, akik gyógyultan otthonukba távozhattak – számolt be az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!

Már négyen haltak meg a főváros által fenntartott idősotthonban

Sajnos, az idősotthonokban is felütötte a fejét a betegség, a Pesti úti intézményben négyre emelkedett a halottak száma - közölte Müller Cecília, aki figyelmeztetett a szociális intézményekben a látogatási tilalom fokozott betartására. Müller Cecília újra felhívta a figyelmet a látogatási tilalom szigorú betartására, ez a húsvét idejére is vonatkozik. Emlékeztetett,

Súlyos hiányosságokat találtak a főváros által kezelt Pesti úti idősotthonban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Pesti úti otthonban a lakók felét már leszűrték, továbbra is jelen vannak az országos mentőszolgálat dolgozói, akik a lehető legszéleskörűbb intézkedéseket elvégzik.

- hangsúlyozta Müller Cecília.

Jelentős mennyiségű védőfelszerelés érkezett

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, kedden is jelentős mennyiségű egyéni védőeszköz érkezett Budapestre, öt géppel, a szállításukat végrehajtja a rendőrség. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályszegések száma – szavai szerint – emelkedik Budapesten és országszerte is, eddig 5998 esetben kellett szankcionálnia a rendőrségnek.

A rendőrség kedden négy emberrel szemben indított eljárást, amiért 23 millió forintot vettek át egy személytől kézfertőtlenítő gyártására, ám erre a célra alkalmatlan szert állítottak elő.

Kezdeményezték a letartóztatásukat – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes.

Sokan szegik meg a kijárási korlátozás szabályait Fotó: Polyák Attila - Origo

Elkerülhetetlen a tömeges megbetegedési szakasz

Müller Cecília elmondta, a szociális intézményekben az egészségügyi ellátásra nagyobb figyelmet fognak fordítani, de az összes többi szabályt is ellenőrizni fogják. A tisztifőorvos azt mondta,

a többi országban kellő mennyiségű tapasztalat gyűlt össze, eddig egy helyen sem volt elkerülhető a tömeges megbetegedések szakasza, ami abból fakad, hogy minden megfertőződött személy 2-3 főnek tudja továbbadni a kórt.

A nagyszámú megbetegedések létrejöttét természetesen próbáljuk elkerülni a korlátozó intézkedésekkel – tette hozzá.

Hiányosságok voltak az idősotthonokban

Kiss Róbert az Origo kérdésére azt mondta, állampolgári bejelentésre a rendőrök kiérkeznek a helyszínre, ha valaki azt látja, hogy a szomszédja csoportos találkozókat szervez vagy más módon szegi meg a korlátozó intézkedéseket, bejelentést a tehet 112-es számon - tájékoztatott.

- mondta az Origo kérdésre Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy egyetlen országban sem volt elkerülhető a tömeges megbetegedési szakasz.

A háziorvosi rendszer hiba nélkül működik

Szintén újságírói kérdésre elhangzott:

a mentősök a gyorstesztek mellett a másik módszert, a laboratóriumi vizsgálatot is használják.

Müller Cecília közölte, a fekvőbeteg intézmények kapacitásnövelése, átstrukturálása folyamatosan, a helyzetnek megfelelően változik. Ugyanez vonatkozik a járványkórházak kijelölésére is. Hangsúlyozta, a sürgősségi ellátásokat továbbra is el kell végezni, ha nem ezt tapasztalják, forduljanak az illetékes szervekhez. A tisztifőorvos kiemelte, hogy

a háziorvosi rendszer hiba nélkül működik.

Elmondta azt is, hogy apró változások észlelhetők a vírus genetikai állományában, ám ez nem befolyásolja a fertőződést.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta: a virológus szakemberek figyelik a vírus változásait, de ez nincs jelentőséggel még a fertőzőképességére, illetve a járvány terjedésére.

Az idősek továbbra se menjenek ki az utcára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Súlyosabb szankciók az álhírterjesztőknek

- húzta alá a rendőr alezredes. Példaként említette azt az álhírt, hogy Budapest kivezető útjait lezárták, ami jelentős rendőri erőt foglalt le, holott ez nem lett volna szükséges. Az álhírterjesztőket mostantól súlyosabb szankciókkal büntetik – tette hozzá.

Kedden egy újabb, egy nyolcadik laboratóriumot is kijelöltek, és négy egyetem is végez laborvizsgálatokat – számolt be az országos tisztifőorvos. Elmondta azt is, hogy a főváros és Pest megye a leginkább érintett, aminek az a háttere, hogy ez a legsűrűbben lakott régió, és itt van a legtöbb intézmény.

Nem alakulhat ki a boltok előtt kocsmahangulat

Az elvált szülők gyermekeikkel tarthatják a kapcsolatot, de a látogatás módjáról a feleknek kell megállapodniuk - jelentette ki Kiss Róbert. A rendőr alezredes azt mondta, a kórházparancsnokok jelenléte garancia arra, hogy fegyelmezetten osszák ki a védőfelszereléseket, de ahol szabálysértést tapasztalnak, azt jelentik.

Kiss Róbert szerint a magyar rendőrség ellátja egy tranzitmatricával azokat a külföldi állampolgárokat, akik áthaladnak országunkon, és egy térképet is kapnak, ahol láthatják, mely pihenőhelyeken állhatnak meg.

Az alkoholt is árusító üzletek előtt sokszor kocsmahangulat alakul ki, és nem tartják be a kijárási korlátozást sem

- jelezték Vas megyéből. A felvetésre az alezredes elmondta, hogy a rendőrség fokozottan ellenőrzi ezeket a kereskedéseket.