Novák Katalin: A családokat segítjük a járvány idején is

NOVÁK Katalin
Budapest, 2020. április 8. A kormany.hu által közreadott képen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 8-án. A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki az államtitkár, és hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni. MTI/Botár Gergely/ kormany.hu
Vágólapra másolva!
A kormány megvédi a családtámogatásokat, így megmaradt például a csok, az autóvásárlási kedvezmény, és a bölcsődéket is tovább építik - jelentette be Novák Katalin szerdán.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány idején is folytatja a családok támogatását a kormány – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Mint mondta, a koronavírus-járvány minden családot érint, nehézséget jelent, hogy a gyerekek otthon vannak, tanulni kell velük a szülőknek, és közben dolgozniuk is kell.

Megvédik a családtámogatásokat

A magyar családok érdekében tett intézkedéseket öt pontban foglalta össze az államtitkár. Az első, hogy megvédik a családtámogatásokat, így megmaradt például a csok, az autóvásárlási kedvezmény, és a bölcsődéket is tovább építik.

– Átképzési programok, felnőtt diákhitel, kedvezményes kamatozású vállalkozói hitelek, a SZÉP-kártya összegének jelentős megemelése – sorolta Novák Katalin, hozzátéve: gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak a szülőknek, akik nem tudnak otthonról dolgozni. A veszélyhelyzet átvészelését hitelfizetési moratóriummal is segítik, ami vonatkozik a babaváró és a csokhitelekre is.

A kormány továbbra is kiáll a családpolitikai intézkedések mellett Forrás: MTI/Botár Gergely/ Kormany.Hu

Novák Katalin elmondta:

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is egyszerűsítették, a veszélyhelyzet utáni hatvan napig még meg tudják kötni a szerződést, ha már megkapták.

Nem kell törleszteni a diákhitelt

A fiatalok támogatásáról elmondta: a diákhiteleket nem kell törleszteni december 31-ig. Emellett bevezettek egy új diákhitel-lehetőséget, ami félmillió forint hitelt jelent a rendkívüli helyzetre. A nyelvvizsga-kötelezettséget is felfüggesztették, így a diploma megszerzéséhez erre most nincs szükség.

Az idősekről sem feledkeztünk meg – folytatta –, ezért igyekszünk mindent megtenni az ő biztonságukért.

A veszélyhelyzet alatt nem kell senkinek aggódni, hogy bármilyen támogatástól elesne, amiért nem tud személyesen ügyet intézni. A tizenharmadik havi nyugdíjat fokozatosan visszaadjuk az időseknek – idézte fel Novák Katalin. Az ünnepekre vonatkozóan elmondta: ugyanúgy maradjon otthon, aki teheti.