Orbán Viktor ma jelenti be a vírus elleni további intézkedéseket, a főváros idősotthonában már négyen haltak meg

Koronavírus, vírus, Spanyolország, kórház, egészségügy, orvos, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
A healthcare worker wearing a protective suit gets ready to attend to a COVID-19 coronavirus patient at the Intensive Unit Care (ICU) of the Vall d'Hebron Hospital in Barcelona on April 6, 2020. - Spain declared a fourth consecutive drop in the number of coronavirus-related deaths with 637 over the past 24 hours, the lowest number in nearly two weeks. (Photo by PAU BARRENA / AFP)
Vágólapra másolva!
895-re emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy a kormány partnerként tekint a járvány elleni védekezésben az önkormányzatokra. Novák Katalin államtitkár pedig közölte, hogy a járvány ellenére is a családokat segíti a kormány, tehát megmaradt például a csok, az autóvásárlási kedvezmény, és a bölcsődéket is tovább építik. Közben a Pesti úti idősek otthonában 4 idős ember meghalt. A WHO arra kéri az európai országokat, hogy ne enyhítsék túl hamar a kijárási korlátozásokat. Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Svájcban sikerült eredményeket elérni a járvány terjedésének lassítása terén, de a koronavírus-fertőzéses esetek túl gyorsan növekednek Törökországban, Izraelben, Svédországban, Finnországban és Ukrajnában. Brüsszel tétlensége miatt lemondott az Európai Kutatási Tanács elnöke. Világszinten meghaladta a másfél milliót a fertőzöttek száma, közel 90 ezren haltak meg, és majdnem 330 ezren gyógyultak fel a megbetegedésből. Az Origo szerda esti összefoglalóját olvashatják.
Vágólapra másolva!

Keddről szerdára virradóra újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 895 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt további 11 beteg, többségében idős emberek, a halottak száma ezáltal elérte az 58-at. Közben 94 személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

A koronavírus (sárgával) egy sejtet (kék) támad az elektronmikroszkópos felvételen Forrás: NIAID/Flickr

Az aktív betegek összesen 743-an vannak.

Gulyás Gergely: A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is részt vett a mai kormányülés egy részén. Velük tartott közös sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elmondta, hogy Szita és Karácsony is a szombaton lejáró kijárási tilalom meghosszabbítását kérték a kormánytól.

Erről a döntésről várhatóan csütörtökön lesz bejelentés.

Gulyás hozzáfűzte, hogy

Novák Katalin: A kormány a járvány idején is a családokat segíti

Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatója ezúttal Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak bejelentésével kezdődött.

Novák Katalin elmondta, hogy

A gyermekek otthongondozási díját megemelték, mostantól a szakértők online vagy telefonon állapítják meg a támogatás szükségességét. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is egyszerűsítették, a veszélyhelyzet utáni hatvan napig még meg tudják kötni a szerződést, ha már megkapták.

A fiatalokkal kapcsolatosan hangsúlyozta:

a diákhiteleket nem kell törleszteni december 31-ig.

Emellett bevezettek egy új diákhitel-lehetőséget, ami félmillió forint hitelt jelent a rendkívüli helyzetre. A nyelvvizsga-kötelezettséget is felfüggesztették, így a diploma megszerzéséhez erre most nincs szükség.

Novák Katalin leszögezte, hogy

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet a kijárási korlátozások betartására. Emlékeztetett, a vírus az egész országban jelen van, de továbbra is Budapest és Pest megye adja a fertőzöttek közel kétharmadát.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy a háziorvosi rendszer hiba nélkül működik.

Az idősotthonokban azonban ellenőrzések lesznek a felmerülő gondatlanságok gyanúja miatt.

A főváros által fenntartott Pesti úti idősotthon lakói közül

4-en meghaltak a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben, és az intézményben van további 63 fertőzött.

Kedden a terézvárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonát is járványügyi megfigyelés alá vonták, miután 4 gondozott kórházba került koronavírus-fertőzés gyanújával.

Közben tovább bővült Magyarország védőeszközkészlete.

Szerdán 140 lélegeztetőgép, 5 millió maszk és 30 ezer védőköpeny érkezett Kínából.

A WHO szerint nem lehet enyhíteni a korlátozásokat Európában

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója elmondta, hogy

Kluge kiemelte Spanyolországot, Olaszországot és Németországot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatban, és elmondta, hogy haladást sikerült elérni Ausztriában, Hollandiában és Svájcban.

A WHO európai igazgatója azonban

aggodalmát fejezte ki a koronavírus-fertőzéses esetek növekvő számával kapcsolatban többek között Törökországban, Izraelben, Svédországban, Finnországban és Ukrajnában.

Közben kiderült, hogy még kedden lemondott az Európai Kutatási Tanács (EKT) elnöke, Mauro Ferrari a posztjáról. AZ EKT elnöke döntését Brüsszel tétlenségével indokolta.

Olaszországban az elmúlt napban csökkent az új halálesetek száma, a diagnosztizált fertőzötteké viszont nőtt. Az 552 új halálesettel a halálos áldozatok száma elérte a 17 669-et. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma szerdán 3836-tal emelkedett, elérve a 139 422-t. Ez magasabb szám, mint az elmúlt két napban, de elsősorban annak köszönhető, hogy sokkal többet teszteltek, mint eddig, egyetlen nap alatt több mint 50 ezret. Ez az ötödik egymás utáni nap, hogy egyetlen beteg sem került az olaszországi kórházak intenzív osztályaira. A járvány miatt lezárták az olasz kikötőket a migránsokkal érkező, álcivil szervezetek által bérelt hajók előtt.

Spanyolországban 146 690 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak összesen, ebből szerdán 6278-at. A megbetegedésbe 628-an haltak bele az elmúlt 24 órában. Ez a legmagasabb az elmúlt négy napban. Összesen már 14 673-an haltak meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben.

Nagy-Britanniában eddig 232 708 szűrést végeztek és 60 734 páciens szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 5492-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az előző este zárult 24 órában 938 beteg halt meg; ezzel a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma 7097-re emelkedett. Ez volt az eddigi legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A koronavírussal összefüggő megbetegedése miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök stabil állapotban van, és reagál a szervezete a kezelésre. Johnson nem szorul semmiféle légzéssegítő eljárásra, így lélegeztetőgépre sem, és nincs tüdőgyulladása, a hangulata pedig egyre jobb. Délután azt közölték, hogy már felülhet az ágyon, és beszélget az ápolókkal és orvosokkal.

Boris Johnson Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Franciaországban a fertőzöttek összlétszáma 112 950, ebből ma 3881-et regisztráltak. Szerdán 541-en haltak meg, összesen pedig 10 869-en. Estére 7148 beteget kezeltek intenzív osztályon, ez egész Európában a legtöbb. A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy 40 tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja.

Németországban az igazolt fertőzöttek száma 110 698, ebből 3035 a ma regisztrált eset. Szerdán 176-an haltak meg, összlétszámuk pedig 2192. A negatív eredmények aránya meghaladja a 90 százalékot.

Ausztriában egymást követően már az ötödik napon csökken a vírusi okozta megbetegedésben szenvedők aktuális száma, míg kedden még 8043, addig szerdán 7890 embert tartottak nyilván aktív hordozóként. Vagyis többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek. Eddig összesen 12 937-an fertőződtek meg koronavírussal az országban, ma pedig 298 új esetet mutattak ki. A betegségnek 273 halálos áldozata van, ebből szerdán 30-an haltak meg.

Az Egyesült Államokban szerdán 1819 halálesetet regisztráltak. A halottak összlétszáma 14 660-ra emelkedett. Ma 26 670 új fertőzést mutattak ki. A fertőzöttek összlétszáma 427 005. Még mindig New York államban a legrosszabb a helyzet.

Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8 672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekord. Szerdán 5-en haltak meg a betegség következtében, a halottak száma 63.

Romániában ma 23-an haltak meg a koronavírussal összefüggésben, így 220-ra emelkedett a halálesetek összlétszáma. Az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt 344-gyel nőtt, és 4761-re emelkedett. Az elmúlt 24 órában jelentették a legtöbb halálesetet a járvány kezdete óta, de a közzétett adatok szerint az elhalálozások egy része korábban történt, csak mostanra lett meg a teszt eredménye, amely alapján ezeket az eseteket is a koronavírus-statisztikába sorolták.

A teszteredmények késése általános probléma Romániában. Egy temesvári szülészetről 9 újszülött már hazamehetett a családjához, mire 5-6 nappal a mintavétel után a teszteredményeik azt mutatták, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.

A megismételt tesztek 5 újszülöttnél nem mutatták már ki a fertőzést.

A többi eredményre még várni kell.

Az erdélyi Maszol beszámolója alapján a kijárási tilalom miatt vesztegzár alá vont, kiüresedett, 330 ezres Temesvárt mutatja az a kisfilm, amit nézői fotókból állított össze Keresztes Péter, a Román Televízió temesvári Körkép a végekről című műsorának szerkesztője.

A képeket a Sound of Silence című népszerű Simon & Garfunkel dal helyi feldolgozása kíséri,

amelyet Kiss Attila és Magyari Etelka, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészei adtak elő egy „teraszkoncerten".

Közben szerda éjfélre világszinten 1 508 885-re emelkedett a fertőzöttek száma, 88 318 a halálesetek és 329 542 a gyógyultak száma.