Kiderültek a hatalmas gazdaságvédelmi csomag részletei, Budapest gócponttá válhat, ha nem fegyelmezettek az emberek

Koronavírus, vírus, Budapest, Hősök tere, rendőr, ellenőrzés, motoros rendőr, maszk, arcmaszk, kesztyű, védőmaszk, védőfelszerelés
Vágólapra másolva!
Kedden megismerhette Magyarország az Orbán-tervet, a hatalmas gazdaságélénkítő-programot. Matolcsy György a jegybank lépéseit ismertette. A fizetések egy részének az átvállalása, kedvezményes hitelek és a munkaerőpiacot élénkítő lépések jönnek. Kiderült az is, hogy Budapest lehet a koronavírus-járvány gócpontja. Világszerte már több mint 1,4 millió fertőzöttet regisztráltak.
Vágólapra másolva!

Kedden is folytatódott a koronavírus elleni küzdelem Magyarországon és a világon. Itthon az Operatív Törzs napi tájékozatóján arról beszéltek, hogy nagy tömegeket érint Budapesten a járvány, illetve a főváros környékén, de az összes megyében bármely településen vannak fertőzöttek.

- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A dolgozók figyelmét arra hívta fel, hogy a munkába járáshoz ne tömegközlekedjenek, autózzanak inkább, illetve arra is, hogy a 24 órás munkavégzés lehetősége arról szól, hogy kevesebb legyen a közeli kontaktus. Köszönetet mondott a népegészségügyi szakembereknek, akik "rengeteget dolgoznak", és most "óriási feladat vár rájuk".

Budapest lehet a koronavírus magyarországi gócpontja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Itt vannak a gazdaságélénkítő csomag részletei

- derült ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter keddi tájékoztatásából. Állami támogatás jár a rövidített munkavégzés esetén, az elkerülhetetlen leállás idejére, a magyar állam három hónapra átvállalja a bér 70 százalékát. A kormány azt szeretné, ha nem otthon lennének csak a munkavállalók, hanem a vállalat számára hozzáadott értéket állítanának elő, a munkahely elvesztése nélkül – jelentette be Palkovics László. A mérnöki és K+F dolgozóknak 40 százalékos bérkiegészítést nyújt a kormány 3 hónapig, mert esetükben a rövidített munkaidő nem értelmezhető. A kutatás-fejlesztési kapacitás fenntartására törekszik a kormány.

75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, e nélkül is megkaphatják a diplomát, hiszen a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége.

600 milliárd forintot biztosítanak a turizmus védelmének a programjára. A vállalati szektort hitelgarancia és tőkeprogramokkal támogatják: egyrészt a likviditás biztosítására, másrészt hogy ne kerüljenek a magyar vállalatok idegen kézbe. Közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitel érkezik és több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia hozzá.

Átfogó gazdaságélénkítő-programot hirdetett a kormány Fotó: Polyák Attila - Origo

3000 ezer milliárd forintot mozgósít az MNB

Nemcsak a kormány, hanem a Magyar Nemzeti Bank is meghirdette részletes programját. A Matolcsy György jegybankelnök által kedden ismertetett intézkedéscsomag, az újratervezett Növekedési Hitelprogram egyik legfontosabb eleme lesz az eddigi NHP-hitelek kedvező pontjait egyesítő NHP Hajrá, amelyet várhatóan április 20-tól érhetnek majd el a kis- és középvállalkozások.

Összesen mintegy 1500 milliárd forint kihelyezésére lesz lehetőség a program keretein belül.

A bevezetését megkönnyíti, hogy a kereskedelmi bankok számára egy már bejáratott konstrukcióról van szó: a jegybank a refinanszírozási hitelt 0 százalékos kamattal adja a bankoknak, ugyanakkor újdonság, hogy 4 százalékos „kamattámogatást" is biztosít nekik 2021 közepéig az NHP-ban kihelyezett összegre, ezzel is ösztönözve a kockázatvállalást.

A vállalkozások számára legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig fix kamattal folyósítható, de azon belül a pénzintézetek közötti esetleges verseny és az adott bank kockázatviselési hajlandósága szabja majd meg a végső kamatszintet.

Az eddig is elfogadott hitelcélok - mint a fejlesztés, a beruházás, a forgóeszköz-finanszírozás - mellett bérfizetésre és hitelkiváltásra is igényelhető lesz.

További újdonság, hogy akár 20 milliárd forint is felvehető lesz, és akár 20 éves is lehet a futamidő. Igaz, rövid távra is felvehető, a forgóeszköz-hiteleknél a 3 év a maximum.

Átfogó programot hirdetett meg Matolcsy György jegybankelnök is Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyre lassabban terjed Olaszországban a járvány

A járvány európai gócában, Olaszországban hatszázhattal nőtt az elmúlt egy nap alatt a COVID-19 halálos áldozatainak száma, amely elérte a 17 127-et - közölte kedd este az olasz polgári védelem. Az új fertőzöttek száma egy nap alatt 3039-cel emelkedett, amely a legalacsonyabb adat március 13. óta. A halottak száma csökkent a hétfői 636-hoz képest, de magasabb a vasárnap mért 525-nél.

Nagy-Britanniában a COVID-19 betegség miatt hétfő este óta intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra sem szorul lélegeztetésre, és nincs hír olyan diagnózisról, amely szerint Johnsonnak tüdőgyulladása lenne.

Kedd délután a Downing Street szóvivője közölte, hogy a kormányfő állapota stabil.

A kormány élén átmenetileg Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti. A legfrissebb keddi adatok szerint egy nap alatt újabb rekordszámú - 786 - haláleset történt, így meghaladja a 6000-et az áldozatok száma, több mint 55 ezer ember igazoltan fertőzött.

Franciaországban továbbra is kritikus a helyzet Forrás: AFP/Valery Hache

Csehországban meghosszabbították a szükségállapotot

Április 30-ig meghosszabbította a cseh képviselőház kedden a koronavírus-járvány miatt az országban elrendelt szükségállapotot.

A koronavírus-járvány

- mondta Babis miniszterelnök.

Újabb szigorítás Párizsban

Betiltotta Párizsban az önkormányzat a lakhelyhez közeli egyénileg végzett sporttevékenységet délelőtt 10 és este 7 óra között. Franciaországban az előző napok csökkenő tendenciája után az elmúlt 24 órában ismét jelentősen, csaknem ezerrel emelkedett a koronavírus-fertőzés halottainak száma. Több, mint 11 ezer új esetet is jelentettek, igaz, a súlyos betegek számának napi emelkedése hétfőn már csak 94 volt.

Spanyolországban meghaladta a 140 ezret az új fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké közelít a 14 ezerhez.

Az elmúlt napban 5478 pozitív tesztet jelentettek, a hétfői 4273 és a vasárnapi 6023 után. Eddig 140 510 fertőzöttet szűrtek ki az országban. A halálos áldozatok száma 743-mal emelkedett, hétfőn 637-tel, vasárnap 674-gyel nőtt, összesen pedig elérte a 13 798-at.

Belgiumban meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma, Hollandiában és Luxemburgban is terjed a fertőzés.

Megugrott Romániában a koronavírusos esetek száma

Szlovákiában újabb 47 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 581-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Kedd éjféltől hatályba lép a szlovák kormány legújabb intézkedéscsomagja, amely alapján utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be április 13-ig, illetve a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállítják a határellenőrzést.

Csehországban lassult a fertőzések számának növekedése,

a fertőzöttek száma 4822, a haláleseteké pedig 80.

Romániában jelentősen megugrott az új koronavírusos súlyos esetek száma, keddig 4417 koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 182-en haltak bele a betegségbe és szövődményeibe. Egy temesvári szülészeten tíz újszülött fertőződött meg a vírussal.

Ukrajnában keddre egy nap alatt hét új esettel 45-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 143-mal 1462-re.

Már hétfőn, azaz rögtön a rendelet hatályba lépése napján elkezdték Ukrajnában a rendőrök bírságolni azokat, akik arcmaszk nélkül jelentek meg közterületeken.

Szigorítottak a megelőző intézkedéseken több nyugat-balkáni országban, hogy megfékezzék az új típusú koronavírus-járványt a térségben, ennek ellenére továbbra is a fertőzöttek számának növekedéséről számolnak be a szakértők.

Moszkvában is egyre több fertőzöttet regisztrálnak Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Nagyon szigorú intézkedések Izraelben

Oroszország felújította a koronavírus-világjárvány miatt külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállítását, hétfőn két, kedden hét különgép indult el. Eközben a fertőzöttek száma napi rekordnövekmény mellett kis híján elérte a 7500-at.

Izraelben, ahol eddig 60-an haltak meg és több mint 9000-en fertőződtek meg,

szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére.

A kormány kedden szavaz a rendkívüli szigorításokról.

Kambodzsában, ahol eddig 119 fertőzöttet tartanak nyilván, elhalasztják a khmer újévi ünnepségeket, Kambodzsában is bezártak az oktatási intézmények, a vendéglátó- és a kulturális helyek. A határokat lezárták. A ruandaiak magukban emlékeztek az 1994-es népirtásra a kijárási tilalom miatt, Paul Kagame elnök meghívottak nélkül gyújtotta meg az emlékezés lángját.

New Yorkban nagyon sok a halálos áldozat

Haszan Róháni iráni elnök francia kollégája segítségét kérte annak érdekében, hogy az Egyesült Államok oldja fel az Irán elleni szankcióit, ezáltal eredményesebben tudjon küzdeni az új koronavírus járványa ellen, amely a Közel-Keleten ott a legsúlyosabb. Iránban egy nap alatt 2089 új diagnosztizált fertőzött van, összlétszámuk 62 589-re nőtt, de ebből 27 039 már meggyógyult, 3987 viszont kritikus állapotban van. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 133-mal 3872-re nőtt.

New York államban csökken a diagnosztizált fertőzések száma, a helyzet stabilizálódik - jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden, a szokásos napi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt nap ugyanakkor a halottak számát tekintve a legszomorúbb nap volt az állam számára. Egyedül hétfőn 731 beteg halt meg a Covid-19 kórban, s ezzel csak ebben az államban 5489-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A kormányzó emlékeztetett rá, hogy vasárnap 599 halottja volt a vírusfertőzésnek.

A koronavírus-járvány kezdete óta először egyetlen újabb halálozást sem jelentettek Kínában kedden, a hivatalos adatok alapján ráadásul ismét csökkent a napi megbetegedések száma, Vuhanban kedd este feloldották a karantént.

Világszerte kedd este meghaladta az 1,42 milliót a fertőzöttek, a 81 ezret a halálesetek és meghaladta a 300 ezret a gyógyultak száma.