Nem szabadulhat a rácsok mögül a vokányi gyilkos

rendőrautó
Abda, 2019. július 15. Rendőrautó zárja le az utat a Győr-Moson-Sopron megyei Abdán 2019. július 14-én. A településen egy férfi bozótvágó karddal mért csapást egy rendőrre kora este, a rendőrök célzott lövést adtak le a támadóra, aki súlyos sérüléseket szenvedett és a helyszínen életét vesztette. A sérült rendőrt a mentők kórházba vitték. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Veszélyes a társadalomra és nem viselkedett kifogástalanul a börtönben, emiatt a Szegedi Törvényszéken úgy döntöttek, nem engedik szabadon az előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés és lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt 18 év fegyházbüntetéssel sújtott vokányi gyilkost.
Vágólapra másolva!

Rozsi Attila, a pécsi rendőrkapitányság egykori kiemelt főnyomozója 1998-ban szerelmi, majd élettársi kapcsolatba került az egyik, kapitányságon dolgozó kolléganőjével. Mindketten házasok voltak, de el akartak válni. A nő férje miatt viszont elhúzódott a rendőrnő válása. Az ítélet szerint

a helyzetet az őrnagy a férfi megölésével akarta megoldani, amiről egy bűnöző ismerősének is beszélt.

Egy fegyvergyűjtőtől már korábban vett

egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített pisztolyt

az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. Aztán egy régi autót is szerzett, amire hamis bosnyák rendszámot szerelt.

Hét lövés

A rendőr 2000 február 6-án Vokányba utazott, ahol bement a 34 éves N. Lajos házába.

Összeverekedtek, majd hét lövéssel agyonlőtte szerelme volt férjét.

A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol néhány nappal később a helyiek megtalálták.

A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette,

de a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket.

Az ügy adatait később újraértékelték. Az ügybe a gyilkos belekeverte a szerelmét is, de a nőt felmentették a vádak alól.

illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Életfogytiglan helyett 18 év börtön

A férfi ellen is vádat emeltek, majd a Baranya Megyei Bíróság első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Ezt a büntetést enyhítette másodfokon

a Pécsi Ítélőtábla 18 év fegyházra 2007 novemberében.

A bíróság megkapta és értékelte a gyilkosról szóló és a börtönből származó véleményeket, valamint a komplex igazságügyi pszichiátriai és pszichológiai szakértői véleményeket és magát a férfival is elbeszélgettek távmeghallgatással. Arról kérdezték, miként képzeli el további életét.

Veszélyes a társadalomra

A törvényszék most megállapította, hogy a vokányi gyilkost a rácsok mögött egyszer kellett felelősségre vonni, 2010 márciusában, ezzel szemben 27 jutalmat kapott. Megtudták, hogy az intézetben dolgozik, és ha kiszabadul, lesz hol laknia és feltehetően munka is vár.

Ugyanakkor amiatt, mert nem viselkedett kifogástalanul, és a személyisége alapján lehet attól tartani,

hogy a jövőben akár élet, illetve testi épség elleni bűncselekményt is elkövethet,

a bíróság végül nem engedélyezte a férfi feltételes szabadságra bocsátását - közölte Juhászné Prágai Erika a bíróság szóvivője. A végzés ellen az elítélt és védője fellebbezett.