Gyurcsány polgármestere megemelte a lakbért a járvány közepén

Szaniszló Sándor, Gyurcsány Ferenc, Kiss László
Vágólapra másolva!
A Fidesz óbudai képviselői felszólították Kiss László, DK-s polgármestert és a balliberális képviselőket, hogy azonnal vonják vissza az önkormányzati lakások bérlőit sújtó rendeletet. Varga Mihály, a térség parlamenti képviselője, pénzügyminiszter is tiltakozott a döntés ellen.  
Vágólapra másolva!

"Felszólítjuk Kiss László polgármestert és a balliberális képviselőket, hogy azonnal vonják vissza a rendeletet, és mindaddig ne történjen lakbéremelés, amíg a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság el nem múlik" - így reagált Puskás Tivadar frakcióvezető és az óbudai Fidesz-frakció a hírre, miszerint áprilistól fizetniük kell a közös költséget az óbudai önkormányzati lakások bérlőinek.

Megszorítás a válság közepén

Az önkormányzat döntése értelmében a költségelvű lakbért fizetőknek a lakás közös költségét áprilistól kell fizetniük. A III. kerületben 1600 család él költségelvű bérleményben.

Szaniszló Sándor pestszentlőrinci, és Kiss László óbudai polgármester Gyurcsány Ferenc vonzásában: mindketten átléptek a Demokratikus Koalícióba (DK) Forrás: MTI

Többször is tiltakoztak, hiába

A nagyobbik kormánypárt helyi frakciója közleményében kiemelte, hogy már az idei költségvetés elfogadásakor is tiltakoztak a rendeletmódosítás ellen. "A tiltakozásnak nem lett eredménye, a balliberális többség megszavazta a plusz terhet" - írták, hozzátéve, hogy a módosítás több mint 1600 óbudai családot érint, akiknek összesen plusz 192 millió forintot kell fizetniük ezen a jogcímen. Meggyőződésünk, hogy ez az eleve elhibázott döntés a mostani helyzetben teljesen tarthatatlanná vált.

- emelték ki. Elmondásuk szerint nem adták fel a harcot: két hete benyújtottak egy javaslatcsomagot, amelyben többek között azt javasolták, hogy a városvezetés vizsgálja felül a lakbéreket, és fontolja meg a szociális lakbér beszedésének esetleges felfüggesztését. "A javaslatainkra érdemi válasz azóta sem érkezett" - húzták alá. A Fidesz helyi képviselői felszólították Kiss Lászlót és a balliberális képviselőket, hogy azonnal vonják vissza a rendeletet, és mindaddig ne történjen lakbéremelés, amíg a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság el nem múlik.

Varga Mihály is felháborítónak tartja

Az ügyben reagált a térség fideszes országgyűlési képviselője, Varga Mihály is. "Felháborítónak tartom, hogy az óbudai önkormányzat akkor terheli meg az Óbudán lakókat, amikor épp segítségre lenne szükség. A járvány elleni védekezésben nem a költségek emelése, hanem azok csökkentése szolgálná az óbudaiak érdekét!" - írta a pénzügyminiszter