A kormány mögött nemzeti egység alakult ki a koronavírus-járvány alatt

ORBÁN Viktor; HARANGOZÓ Tamás
Budapest, 2020. március 30. Orbán Viktor miniszterelnök válaszól Harangozó Tamásnak, az MSZP frakcióvezető-helyettesének azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A veszélyhelyzet kihirdetése után bő három héttel is változatlanul magas a magyar kormány koronavírus elleni intézkedéseivel való elégedettség, ötből négyen (78 százalék) nyilatkoztak így – derült ki a Nézőpont Intézet szokásos, szombaton véget ért heti kutatásából. Az ellenzékkel a saját választóik többsége sem elégedett.
Vágólapra másolva!

Nemzeti egység

Március 11., a veszélyhelyzet kihirdetése óta átalakult a magyar politikai helyzet. A koronavírus elleni küzdelemben olyan polgárok is elégedettek a kormánnyal, akik korábban nem. A szokásosan csütörtök és szombat között, 1000 fős reprezentatív minta lekérdezésével elkészülő Nézőpont-kutatás szerint

a magyarok 78 százaléka jelezte,

hogy „inkább elégedett" a magyar kormány „koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel".

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez az érték megfelel az előző hetek trendjének: egy hete 74, két hete szintén 78 százalékuk fejezte ki elégedettségét. Ezzel párhuzamosan a maradék egyötöd (17 és 22 százalék) mutatkozott csupán elégedetlennek. Továbbra is elmondható, hogy

a kormány mögött nemzeti egység alakult ki, hiszen még a hagyományosan kritikusabb Budapesten is a megkérdezettek 70 százaléka elégedett.

Elégedettek a magyar egészségüggyel

Nagyon jól szerepelt a felmérésben a magyar egészségügyi rendszer, amellyel kapcsolatban

erős közbizalmat tükröznek a számok.

Arra a kérdésre, hogy „jól végzi-e a munkáját", 80 százalék válaszolt igennel az egészségügyi ellátórendszer kapcsán.

Az évek óta kritikára edzett ellenzéki szavazók kétharmada (66 százalék) és a kormánypártiaknak a kilenctizede (87 százalék) volt ezen az állásponton.

A tanárok munkájával szintén nagyon magas az elégedettség (74 százalék), s a legjobban látható operatív törzs kapcsán is 70 százalék volt összesen elégedett.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az ellenzéki választók ellenzékellenesek

Rosszul jött ki a koronavírus-törvény körüli küzdelemből az ellenzék.

A választópolgároknak csak a 25 százaléka gondolta úgy, hogy jól végzik a munkájukat, s még a kormánykritikusoknak is csak a 43 százaléka gondolta ezt.

Azaz az ellenzéki választók többsége ezúttal ellenzékellenes. A kormánypárti politikusok munkájával viszont a megkérdezettek 58 százaléka volt elégedett, a kormánypárti szavazóknak pedig 77 százaléka.