Orbán Viktor bejelentette: Ingyenes lesz a parkolás Magyarországon, Ursula von der Leyen elismerte, Brüsszel hibázott

koronavírus
A hrsACE2 jelentősen csökkentette a víruskoncentrációt a sejtkultúrákban
Vágólapra másolva!
733-ra nőtt az új típusú koronavírussal való fertőzöttek száma Magyarországon. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy elegendőek a mostani kormányzati intézkedések a járvány elleni védekezéshez, és a gazdaság újraindításához. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig felhívta rá a figyelmet, hogy messze Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, és amennyiben nem fegyelmezettek az emberek, akkor vírusrobbanás kövezethet be a fővárosban. Orbán Viktor miniszterelnök pedig közölte, hogy kormányrendelet által ingyenessé tette a pakolást az ország egész területén, így segítve a társadalmi távolság megtartását a vírus terjedésének a lassítása érdekében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap elismerte, hogy Brüsszel hibázott a koronavírus-járvány kezelésében. Közben világszinten tovább emelkedett a fertőzöttek száma, meghaladva az 1,26 milliót. A halottak száma megközelítette a 70 ezret, míg a gyógyultaké több mint 260 ezer. Az Origo vasárnap esti összefoglalóját olvashatják.
Vágólapra másolva!

Szombatról vasárnapra 678-ról 733-ra nőtt azon magyarországi személyek száma, akiknél kimutatták az új típusú koronavírussal való fertőzöttséget.

Részben a vírussal összefüggő megbetegedés következtében meghalt két 80 év feletti férfi, akik más betegségekkel is küszködtek, így a halottak szám 34-re emelkedett.

A gyógyultak száma is nőtt, 58-ról 66-ra.

Koronavírusok. A kép illusztráció. Forrás: IMBA/Tibor Kulcsar

Az aktív hordozók összesen 633-an vannak.

Hatósági házi karanténban 13 435-en tartózkodnak, a hivatalos mintavételek száma reggel 21 250 volt.

Fontos hangsúlyozni, hogy még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk.

Gulyás Gergely: Elegendőek a kormányzati intézkedések a védekezéshez és a gazdaság újraindításához

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat elsősorban sajátmagától vonja el, összesen 922 milliárd forintot terveznek átcsoportosítani a minisztériumoktól, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

A kancelláriaminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy

Ezenkívül

a gazdaságvédelmi alapban - amely a gazdaság újraindítását szolgálja - 1345 milliárd forint van most

- tette hozzá Gulyás Gergely.

Elmondása alapján,

A miniszter a Magyarország elleni nyugati-európai politikai támadásokat alaptalannak minősítette.

Operatív Törzs: Ha nem fegyelmezettek az emberek, vírusrobbanás lehet Budapesten

Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos külön kiemelte, hogy a

A második legtöbb Pest megyében van, mintegy 20 százalék.

A két térségben élt tehát a fertőzöttek 62 százaléka, és emiatt nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban - ha nem fegyelmezettek az emberek - vírusrobbanás lehet.

Ennek elkerülése érdekében több együttműködést, és sokkal fegyelmezettebb magatartást vár el az Operatív Törzs a budapestiektől. Müller Cecília szerint a tapasztalatok alapján,

Az időseket nyomatékosan arra kéri az országos tisztifőorvos, hogy 9 és 12 között is csak akkor hagyják el az otthonukat, ha másképp nem tudják megejteni a bevásárlást, de utána a lehető leghamarabb menjenek haza. Mint sokszor elmondták és mi is megírtuk: az idős emberekre (és a krónikus betegekre) veszélyes a vírus.

Orbán Viktor: Ingyenes lesz a parkolás

Mivel a baloldali vezetésű önkormányzatok, főleg a Karácsony Gergely vezette budapesti, anyagi megfontolások és egyéb partikuláris érdekeik miatt – szembemenve a pozitív európai tapasztalatokkal – nem akarták ingyenessé tenni a világjárvány ellenére sem a parkolást, ezért Orbán Viktor miniszterelnök pontot tett a vita végére, és kijelentette, hogy egy vasárnapi kormányrendelet értelmében

hétfőtől egész Magyarország területén ingyenes lesz a közterületi parkolás,

így biztosítva az emberek közötti biztonságos távolság (social distance) megtartását, hiszen a tömegközlekedési eszközök túlzsúfoltak.

Orbán Viktor az esti kormányülés lezárásaképpen már alá is írta az ezt szabályozó rendeletet.

A miniszterelnök továbbá - Virágvasárnap alkalmából - az alábbi videót osztotta meg a közösségi oldalán követőivel:

Újabb dél-koreai beruházás érkezik Magyarországra

Az Origo írta meg elsőként, hogy hazánkba a dél-koreai SK Innovation újabb nagyberuházást hajt végre, 238,5 milliárd forint értékben. Az elektromos gyárművekbe akkumulátorokat gyártó cégnek már van egy magyarországi üzeme,

a két gyár összértéke 416 milliárd forint lesz, és 2500 embernek fog munkát biztosítani.

Az Origo témával kapcsolatos értesüléseit megerősítette Menczer Tamás államtitkár.

Von der Leyen elismerte, hogy Brüsszel hibázott

- ismerte be Brüsszel tévedését Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki úgy látja, hogy Európa mostanra összefogott.

Azt nem részletezte, hogy pontosan miben mulasztott Brüsszel - természetesen pontosan lehet tudni, hogy miben: közel másfél hónapig az uniós egészségügyi hivatal bagatellizálta a járványt -, viszont leszögezte, hogy a következő költségvetés forrásait intelligens és fenntartható módon kell befektetni.

Ursula von der Leyen Forrás: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa

még mindig nem kért bocsánatot a korábbi, fogalmazzunk úgy, hogy „mulasztásaiért" a járvány-helyzettel összefüggésben.

Olaszországban a szombati 681-ről 525-re csökkent a járvány halálos áldozatainak napi növekedési száma, amely összességében véve elérte a 15 887-et. Az viszont jó hír, hogy március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 4 315, az összlétszámuk pedig 128 948.

Spanyolországban 130 759 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor már negyedik napja folyamatosan csökken az új esetek száma, ami vasárnap 4 591 volt. A megbetegedésbe 674-en haltak bele az elmúlt 24 órában, ez a szám tíz nap óta először van 700 alatt. Összesen már 12 418-an halt meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben.

Az Egyesült Királyságban vasárnap 621 halálesetet regisztráltak, ez kevesebb a szombati 703-nál. A halottak összlétszáma 4 934-re emelkedett. Ma 5 903 új fertőzést mutattak ki, ami azonban nagyobb a tegnapi 3 735-nél. A fertőzöttek összlétszáma 47 806.

Németországban tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása. Az igazolt fertőzöttek számának növekedési üteme 5,4 százalékra mérséklődött az utóbbi napokat jellemző 7-9 százalék körüli szintről. Vasárnap 3 917 személy diagnosztizáltak koronavírussal, ami kevesebb a szombati 4 933-nál. Ma 131-en haltak meg a vírusos megbetegedés következtében, ami szintén kevesebb a tegnapi 169-nél. A fertőzöttek összlétszáma 100 009.

Franciaországban 24 óra alatt 518-cal emelkedett a vírus halálos áldozatainak a száma, ami az elmúlt héten a legalacsonyabb napi szintű emelkedést jelenti, és különösen kevésnek nevezhető a tegnapi 1 053-hoz képest. A járvány halálos áldozatainak az összlétszáma 8 078. Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták: valamennyi adat összevetése ugyanakkor megerősíti, hogy a járvány még mindig folytatódik Franciaországban és súlyosan terjed. A regisztrált betegek száma az előző napi 89 953-ról 92 839-re nőtt. A francia kórházak nem bírják az új betegek fogadását, így Németország után Csehországtól kértek segítséget.

Világszinten

1 266 771-re emelkedett az új típusú koronavírussal való fertőzöttek létszáma,

ebből 261 126 embert gyógyultnak nyilvánítottak, 69 177-en pedig meghaltak. Kritikus állapotban 45 530-an vannak.