Orbán Viktor bejelentette: Ingyenes lesz a parkolás Magyarországon, Ursula von der Leyen elismerte, Brüsszel hibázott

2020.04.05. 22:57

733-ra nőtt az új típusú koronavírussal való fertőzöttek száma Magyarországon. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy elegendőek a mostani kormányzati intézkedések a járvány elleni védekezéshez, és a gazdaság újraindításához. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig felhívta rá a figyelmet, hogy messze Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, és amennyiben nem fegyelmezettek az emberek, akkor vírusrobbanás kövezethet be a fővárosban. Orbán Viktor miniszterelnök pedig közölte, hogy kormányrendelet által ingyenessé tette a pakolást az ország egész területén, így segítve a társadalmi távolság megtartását a vírus terjedésének a lassítása érdekében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap elismerte, hogy Brüsszel hibázott a koronavírus-járvány kezelésében. Közben világszinten tovább emelkedett a fertőzöttek száma, meghaladva az 1,26 milliót. A halottak száma megközelítette a 70 ezret, míg a gyógyultaké több mint 260 ezer. Az Origo vasárnap esti összefoglalóját olvashatják.

Szombatról vasárnapra 678-ról 733-ra nőtt azon magyarországi személyek száma, akiknél kimutatták az új típusú koronavírussal való fertőzöttséget. 

Részben a vírussal összefüggő megbetegedés következtében meghalt két 80 év feletti férfi, akik más betegségekkel is küszködtek, így a halottak szám 34-re emelkedett. A gyógyultak száma is nőtt, 58-ról 66-ra.

Koronavírusok. A kép illusztráció.Forrás: IMBA/Tibor Kulcsar

Az aktív hordozók összesen 633-an vannak.Hatósági házi karanténban 13 435-en tartózkodnak, a hivatalos mintavételek száma reggel 21 250 volt.

Fontos hangsúlyozni, hogy még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk.

Gulyás Gergely: Elegendőek a kormányzati intézkedések a védekezéshez és a gazdaság újraindításához

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat elsősorban sajátmagától vonja el, összesen 922 milliárd forintot terveznek átcsoportosítani a minisztériumoktól, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

A kancelláriaminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre, ami még tovább bővülhet.

Ezenkívül a gazdaságvédelmi alapban - amely a gazdaság újraindítását szolgálja - 1345 milliárd forint van most - tette hozzá Gulyás Gergely.

Elmondása alapján, elegendőek a mostani kormányzati intézkedések a járvány elleni védekezéshez, és a gazdaság újraindításához. 

A miniszter a Magyarország elleni nyugati-európai politikai támadásokat alaptalannak minősítette.

Operatív Törzs: Ha nem fegyelmezettek az emberek, vírusrobbanás lehet Budapesten

Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos külön kiemelte, hogy a legtöbb fertőzött Magyarországon belül Budapesten van, az összes regisztrált eset 42 százaléka. A második legtöbb Pest megyében van, mintegy 20 százalék. A két térségben élt tehát a fertőzöttek 62 százaléka, és emiatt nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban - ha nem fegyelmezettek az emberek - vírusrobbanás lehet.

Ennek elkerülése érdekében több együttműködést, és sokkal fegyelmezettebb magatartást vár el az Operatív Törzs a budapestiektől. Müller Cecília szerint a tapasztalatok alapján, sokan még mindig nem veszik elég komolyan a kijárási korlátozásokat, és ezen változtatni kell. Az időseket nyomatékosan arra kéri az országos tisztifőorvos, hogy 9 és 12 között is csak akkor hagyják el az otthonukat, ha másképp nem tudják megejteni a bevásárlást, de utána a lehető leghamarabb menjenek haza. Mint sokszor elmondták és mi is megírtuk: az idős emberekre (és a krónikus betegekre) veszélyes a vírus.

Orbán Viktor: Ingyenes lesz a parkolás

Mivel a baloldali vezetésű önkormányzatok, főleg a Karácsony Gergely vezette budapesti, anyagi megfontolások és egyéb partikuláris érdekeik miatt – szembemenve a pozitív európai tapasztalatokkal – nem akarták ingyenessé tenni a világjárvány ellenére sem a parkolást, ezért Orbán Viktor miniszterelnök pontot tett a vita végére, és kijelentette, hogy egy vasárnapi kormányrendelet értelmében hétfőtől egész Magyarország területén ingyenes lesz a közterületi parkolás, így biztosítva az emberek közötti biztonságos távolság (social distance) megtartását, hiszen a tömegközlekedési eszközök túlzsúfoltak.

Orbán Viktor az esti kormányülés lezárásaképpen már alá is írta az ezt szabályozó rendeletet.

A miniszterelnök továbbá - Virágvasárnap alkalmából - az alábbi videót osztotta meg a közösségi oldalán követőivel:

Újabb dél-koreai beruházás érkezik Magyarországra

Az Origo írta meg elsőként, hogy hazánkba a dél-koreai SK Innovation újabb nagyberuházást hajt végre, 238,5 milliárd forint értékben. Az elektromos gyárművekbe akkumulátorokat gyártó cégnek már van egy magyarországi üzeme, a két gyár összértéke 416 milliárd forint lesz, és 2500 embernek fog munkát biztosítani. Az Origo témával kapcsolatos értesüléseit megerősítette Menczer Tamás államtitkár.

Von der Leyen elismerte, hogy Brüsszel hibázott

Igen, ez az igazság: Európát eleinte részben sokkolta a láthatatlan ellenség és a példa nélküli méretű és gyorsaságú válság. A kezdeti hibákra ma is fájó visszagondolni - ismerte be Brüsszel tévedését Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki úgy látja, hogy Európa mostanra összefogott.

Azt nem részletezte, hogy pontosan miben mulasztott Brüsszel - természetesen pontosan lehet tudni, hogy miben: közel másfél hónapig az uniós egészségügyi hivatal bagatellizálta a járványt -, viszont leszögezte, hogy a következő költségvetés forrásait intelligens és fenntartható módon kell befektetni.

Ursula von der LeyenForrás: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa még mindig nem kért bocsánatot a korábbi, fogalmazzunk úgy, hogy „mulasztásaiért" a járvány-helyzettel összefüggésben.

Olaszországban a szombati 681-ről 525-re csökkent a járvány halálos áldozatainak napi növekedési száma, amely összességében véve elérte a 15 887-et. Az viszont jó hír, hogy március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 4 315, az összlétszámuk pedig 128 948.

Spanyolországban 130 759 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor már negyedik napja folyamatosan csökken az új esetek száma, ami vasárnap 4 591 volt. A megbetegedésbe 674-en haltak bele az elmúlt 24 órában, ez a szám tíz nap óta először van 700 alatt. Összesen már 12 418-an halt meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben.

Az Egyesült Királyságban vasárnap 621 halálesetet regisztráltak, ez kevesebb a szombati 703-nál. A halottak összlétszáma 4 934-re emelkedett. Ma 5 903 új fertőzést mutattak ki, ami azonban nagyobb a tegnapi 3 735-nél. A fertőzöttek összlétszáma 47 806.

Németországban tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása. Az igazolt fertőzöttek számának növekedési üteme 5,4 százalékra mérséklődött az utóbbi napokat jellemző 7-9 százalék körüli szintről. Vasárnap 3 917 személy diagnosztizáltak koronavírussal, ami kevesebb a szombati 4 933-nál. Ma 131-en haltak meg a vírusos megbetegedés következtében, ami szintén kevesebb a tegnapi 169-nél. A fertőzöttek összlétszáma 100 009.

Franciaországban 24 óra alatt 518-cal emelkedett a vírus halálos áldozatainak a száma, ami az elmúlt héten a legalacsonyabb napi szintű emelkedést jelenti, és különösen kevésnek nevezhető a tegnapi 1 053-hoz képest. A járvány halálos áldozatainak az összlétszáma 8 078. Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták: valamennyi adat összevetése ugyanakkor megerősíti, hogy a járvány még mindig folytatódik Franciaországban és súlyosan terjed. A regisztrált betegek száma az előző napi 89 953-ról 92 839-re nőtt. A francia kórházak nem bírják az új betegek fogadását, így Németország után Csehországtól kértek segítséget.

Világszinten 1 266 771-re emelkedett az új típusú koronavírussal való fertőzöttek létszáma, ebből 261 126 embert gyógyultnak nyilvánítottak, 69 177-en pedig meghaltak. Kritikus állapotban 45 530-an vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK