A legfrissebb hírek a koronavírus-járványról - az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatója

Koronavírus, vírus, Budapest, Hősök tere, rendőr, ellenőrzés, motoros rendőr, maszk, arcmaszk, kesztyű, védőmaszk, védőfelszerelés
Vágólapra másolva!
Vasárnap is sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány hazai helyzetéről az Operatív Törzs. Következzenek a részletek! Cikkünk folyamatosan frissül!
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat ismertette. Megjegyezte, hogy a gyógyultak száma is folyamatosan nő. Kiemelte, a legtöbb fertőzött a fővárosban és Pest megyében van. Az összes fertőzött 62 százaléka. Nagyon nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány - jegyezte meg a tisztifőorvos. Müller Cecília

fokozott együttműködést kért a budapestiektől, mert azt tapasztalta, hogy nőtt a fegyelmezetlenség a fővárosiak körében.

Ez nem a beszélgetések ideje, gyorsan el kell végeznünk a dolgunkat, és menjünk haza! A korlátozás nem azt jelenti, hogy 9-től 12 óráig az utcán kell tartózkodni.

Kérem a fiatalokat is, hogy az „összeverődéseket kerüljük el" – tette hozzá az országos tisztifőorvos, kiemelve, hogy a szigorítások rájuk is vonatkoznak.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Fotó: Koncz Márton - Origo

Ha nem tartjuk be, robbanás lesz ebből. Ezt mindeneképpen meg kell akadályozni. Maradjunk otthon! – nyomatékosította újra kérését Müller Cecília.

Csoportosuló embereket figyelmeztettek Budapesten több helyen

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt róla, hogy 4 millió maszk, 100 ezer védőszemüveg is érkezett tegnap Magyarországra repülőkkel. Magyarok érkeztek haza Tirolból is, ma hajnalban, autókkal. A román vendégmunkások belépését pedig felfüggesztették.

Beszélt arról is, hogy jelentős csoportok kialakulását vették észre a napokban a Városligetnél, a Normafánál és a Margit-szigeten is.

A BRFK csak tegnap 301 esetben figyelmeztetett a csoportosulásokra vonatkozó szabályok megsértése miatt.

Rendőri intézkedésre volt szükség egy illegális gyorsulási verseny miatt is a XIII. kerületben, illetve egy 29 éves orosházi férfi egészségügyi maszkokat árult az interneten. Amint megkapta a pénzt, elérhetetlenné vált. Őrizetbe vették.

Forrás: KKM

Az Origónak a bevásárlás szabályaira vonatkozó kérdésére Müller Cecília elmondta, a bevásárlásnak is megvannak a higiéniai szabályai. Olyan terméket vegyünk le a polcról, amelyen nem látható szennyeződés – mondta. Először mérjük át a polc kínálatát. Ne tapogassuk az árut, az elsőt, amit választunk, tegyük be a kosarunkba. A kosár megfogása után viszont fertőtlenítsük vagy mossuk meg a kezünket.

Amikor hazaérünk, az első dolgunk az legyen, hogy langyos vízzel, szappannal mossuk meg a terméket. Ha otthon azt látjuk, nem megfelelően tiszta az áru, töröljük meg. De bevásárláshoz nincs szükség kesztyűre!

- mondta.

Szintén az Origo kérdésére elmondta, hogy ha valakinek a szomszédjában vírussal fertőzött személy van, kerüljön vele minden kapcsolatot. Ha például bevásárolunk neki, az ajtaja elé tegyük le a termékeket.

Szintén kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, aki beteg, ne menjen sehova, hívja az orvosát, és a vele történt konzultációt követően fogja meghozni az orvos a megfelelő döntést.

Kiss Róbert egy másik kérdésre reagálva megjegyezte:

A magyar rendőrség folyamatosan figyeli, hogy elegendő-e a rendőrök létszáma. Amennyiben az adatok változnak, ebben az esetben a rendőri létszám emeléséről dönteni fognak - mondta.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arra a kérdésre, hogy családi házak kertjeiben lehet-e összejövetelt tartani, Müller azt mondta: nem. Úgy tudjuk a vírust kontroll alatt tartani, ha a találkozások számát csökkentjük - jegyezte meg. Egy család a saját kertjébe természetesen kimehet, levegőzhetnek, mozogjanak. Ez egy alapvető szükséglet. De ilyenkor ne szervezzünk partikat távolabbi családtagokkal, ez nem megengedhető - tette hozzá

- reagált egy másik kérdésre a tisztifőorvos. Mint mondta, bármelyik szappan alkalmas, utána alapos öblítésre van szükség, és szárazra kell törölni a kezet, lehetőleg eldobható papírkendővel. A folyékony szappan előnyösebb, mint a hagyományos.

Forrás: Pexels

Kiss Róbert egy kérdéssel kapcsolatban elmondta, az operatív törzs szerdán tesz javaslatot arra, hogy legyen-e szigorítás vagy enyhítés a korlátozásokban húsvétkor.

Folyamatosan azon vagyunk, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszereltségre tegyünk szert a frontvonalban dolgozóknak - válaszolt egy újabb kérdésre az országos tisztifőorvos. Müller arra kérte az orvosokat, tartsák be a védőfelszerelésük felvételével kapcsolatos előírásokat.

Egyes kórházak járványügyi zárlat alatt állnak - jelentette ki egy kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Ez történt eddig vasárnap

Vasárnap is nyilvánosságra hozta a kormányzati tájékoztató honlap a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat. 55 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok, ezzel 733 főre nőtt a számuk. Meghalt újabb két 80 év feletti beteg, és 66 főre emelkedett a gyógyultak száma is. A közzétett adatokból az látszik, hogy továbbra is Budapesten (313 ember) és Pest megyében (142) van a legtöbb fertőzött.

Gulyás Gergely a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában leszögezte, hogy a kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot. "A kabinet annak jegyében állította össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd megjegyezte, a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a tárcáktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

A tárcavezető közölte, a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre, de ez egy felülről nyitott összeg. Hozzátette, a nagy nemzeti válsághelyzetben azt várják, hogy valamilyen nemzeti egység, politikai összefogás össze tudjon jönni. Éppen ezért ismételten arra kérte az ellenzéket, hogy ne most próbálják megvívni a pártpolitikai vitákat.