Halál, rüh és koronavírus a Fővárosi Önkormányzat idősotthonában

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Miközben a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott egyik idősotthonban már napokkal ezelőtt megjelent a koronavírus, erről nem tájékoztatták a lakókat ápoló sürgősségi kórházat, veszélyeztetve ezzel a kórházi dolgozókat és a betegeket. Egy karanténba került idős nő meghalt, a betegek nagy része pedig rühes - ezt írta a Mandiner.hu.
Vágólapra másolva!

Egy sürgősségi kórház alkalmazottja mondta el a Mandinernek, hogy a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthona napokon át nem tájékoztatta őket arról, hogy a hozzájuk sűrűn, más problémákkal küldött lakók valójában egy koronavírus-járvánnyal erősen fertőzött intézményből érkeznek. Szerinte

a tájékoztatás elmulasztása veszélyezteti a kórház dolgozóit és betegeit.

Az otthon 64 földszinti lakója ugyanis már napok óta karanténban van, egy karanténba került asszony pedig meghalt. Az idősotthonban elharapózott járvány logikus: a higiénia ottani elégtelenségét jól jelzi, hogy

a kórházba küldött lakók 70-80 százaléka rühes.

Pénteken derült ki, hogy a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonában megjelent a koronavírus. Miközben Karácsony Gergely főpolgármester csupán 5 igazolt esetről és 13 potenciális megbetegedésről tájékoztatta a közvéleményt, a Mandiner szerint 64 földszinti lakó szobakaranténba került.

A fővárosi fenntartású intézményből rendszeresen kerülnek kórházba betegek más, nem koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt. A főpolgármester eközben a kórházakra mutogat, Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes pedig csak akkor néz utána az ügynek, ha a Mandiner e-mailen, beszkennelve elküldi az eset releváns dokumentumait - írják.
A Mandiner úgy tudja, hogy másfél hete egy, az otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd meghalt.

Azt is írták, hogy pénteken 200 koronavírustesztet végeztetett el a főváros az általa fenntartott Pesti úti Idősek Otthonában egy magánlaborral. Eredmény még nincs. A Mandiner azonban megtudta:

a 200 tesztelt személyből 115 intézményi alkalmazott és csupán 85 lakó.

Ez a lap szerint elégtelennek tűnik a konkrét helyzetben, hiszen a Fővárosi Önkormányzatnak három idősotthona is van Budapesten, és csak a szóban forgó XVII. kerületi, máris járvánnyal sújtott Pesti úti otthonban 550-en élnek, továbbá 200 fős személyzet jár oda munkába.

Pesti Úti Idősek Otthona Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fontos tudni: az idősotthon tájékoztatásának hiányában a kórház csak péntek kora este egy hozzátartozójától értesült arról, hogy koronavírus-járvány van a Pesti úti intézményben. Megtudták, a sürgősségi kórház orvosai azonnal megkeresték telefonon a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonát, de ott nem kapcsolták őket össze a vezetéssel, és bár a központosnak meghagyták a számukat üzenettel együtt, mindeddig nem is hívták vissza az állami fenntartású kórházat, hogy legalább utólag tájékoztatást adjanak a helyzetről.

„Ha a koronajárvánnyal nagyban érintett idősotthon más egészségügyi problémákkal hozzánk küld betegeket, az ott kitört járványról kötelessége tájékoztatást adni, hiszen

Ezek után, ha ő is koronavírusosnak bizonyul, és ebből megfertőződés történik a kórházban, az kimeríti a gondatlan veszélyeztetés, rosszabb esetben a gondatlan halálokozás fogalmát"

- mondta a Mandinernek nyilatkozó kórházi alkalmazott.

Az érintett kórházi szakember így részletezi a hátborzongató helyzetet és a várható következményt: „Az elmúlt hónapokban kevés kivétellel rühes betegek jönnek ebből az idősek otthonából. Márpedig a rüh ott jelentkezik, ahol az alapvető higiéniás rutin hiányzik. A rühatka terjedése viszonylag lassú, csak akkor szaporodik el egy emberen, ha nem mossák le... Világos, hogy ezeket a lakókat gyakorlatilag nem, vagy csak igen ritkán mosdatják, különben a rühesség nem lenne ilyen hihetetlen mértékben elterjedt az intézményben. És képzelhetjük: ha egy olyan, félezres létszámú nagy idősotthonban, ahol a betegek higiéniájára annyi figyelmet sem szentelnek, hogy elrühesedtek – ismétlem, a hozzánk más egészségügyi problémákkal küldött lakók tíz esetből egy-két kivétellel rühesek –, akkor ott mennyire kódolva van, hogy tombolni fog benne a koronavírus-járvány, amelynél teljesen elég egy negyed óráig tartó emberi kontaktus is!"

Kérdésre, jelezték-e korábban a rühproblémát az idősotthonnak, az egészségügyi alkalmazott azt mondta, a rühvel is érintett betegek visszaküldésekor mindig rákerül a dokumentumokra ez a körülmény.

A szóban forgó sürgősségi kórháznak a fővárosi felettes szervek sem jelezték a Pesti úti ragályt.

Karácsony Gergely főpolgármester későn, csak péntek késő délután tett említést a Fővárosi Idősek Otthonában megjelenő koronavírusról, és arról, hogy 200 tesztet végeztek el a járvány hatására, ottani személyzeten és lakókon.

Karácsony ráadásul a betegeket ápoló kórházak felelősségét firtatta bejelentésekor. Azt mondta: "Fontos tudni az idősotthonok kapcsán, hogy a látogatási tilalom ellenére, a bentlakó idős emberek rendszeresen kerülnek kórházba, és nagyon sokszor úgy kerülnek vissza az otthonokba, hogy nem végezték el velük a koronavírus-tesztet." Ez úgy tűnhet, mintha a főpolgármester a kórházakra hárítaná a felelősséget az idősotthoni lakók megfertőződése kapcsán, holott – mint azt a sürgősségi kórház alkalmazottja is kommentálja –, éppen

a fővárosi fenntartású idősotthon veszélyezteti a kórházat, és ezzel az ottani egészségügyi alkalmazottakat, illetve pácienseket.

Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere a Mandinernek nyilatkozva tisztázta:

kedden, azaz március 31-én kapták meg a járványügyi határozatot az illetékes kormányhivataltól 64 földszinti lakó szobánkénti karantén alá helyezéséről.

A karanténhatározat kézhez vétele után, bár az intézményt nem a kerület, hanem a főváros üzemelteti, megkeresték az otthon igazgatóját, aki azonban azt jelezte, nincs szükségük az önkormányzat segítségére.

Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettest elérte ugyan telefonon a Mandiner, de ő jelezte: nyilatkozni nem kíván az idősotthon bejelentési mulasztása kapcsán. Viszont ígéretet tett arra, hogy ha a Mandiner elküldi e-mailen, beszkennelve a kerületi polgármester által kapott március 31-i karanténhatározatot, akkor „utánanéz az esetnek". Tény ugyanakkor: a főpolgármester-helyettes a kért dokumentumot szolgálati úton beszerezheti a fővárosi fenntartású idősotthontól.