Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:51

A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. Az egészségügyben dolgozó ápolók tervezett béremelésére is mindenképpen sor kerül majd - tette hozzá a Miniszterelnökség vezetője. Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságtörténet eddigi legnagyobb élénkítőcsomagja a hazai GDP 18-22 százalékát ölelheti fel. Gulyás Gergely boszorkányüldözésnek nevezte a hazánkat ért brüsszeli támadásokat. 

A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online Kormányinfón. Gulyás Gergely ismertetése szerint a párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak. 

Gulyás Gergely újabb részleteket közölt a kormányzati gazdaságélénkítő tervekrőlForrás: MTI/Illyés Tibor

1345 milliárdos átcsoportosítás 

Hozzátette: a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez. Közölte, az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.  Jelezte, az intézkedések április 15-től vagy május 1-jétől hatályosak. 

A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot - jelentette be Gulyás Gergely. Közölte, hogy létrejön a járvány elleni védekezési alap és a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap. Az eredményes védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében a kormány jelentős átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre kötelez másokat is, politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is - mondta.

Ekkora méretű lehet az akcióterv

Orbán Viktor hétfőn, Palkovics László kedden beszél majd a gigantikus akcióterv részleteiről. A jegybankkal is folyamatos az egyeztetés, és ők is bejelentéseket tesznek majd. Az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát érinti majd - mondta Gulyás Gergely. 

Gulyás Gergely bejelentette, hogy egy uniós alapot is nyit a kormány, és ebben fel fogják tüntetni a konkrét összegeket.  Eddig egyetlen forint sem érkezett - tette hozzá. Pluszpénzt nem kapunk, de könnyebben tudunk forráshoz jutni, ennek örülünk, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen pluszforrást kapnánk.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormány tartja azt az ígéretét, amit a korábbi egészségügyi béremelésekre tett. Köszönetet mondott a teljes egészségügyi szektornak. 70 milliárdba kerül az egészségügyi dolgozók rendkívüli béremelése, a pénzhez nyár elején juthatnak a dolgozók - mondta. 

Közel 400 milliárdot költött a kormány eddig a koronavírus elleni védekezésreFotó: Csudai Sándor - Origo

Boszorkányüldözés Magyarország ellen

Harmincezerrel nőtt a járvány miatt a munkanélküliek száma, és napi négyezer a munkájukat elvesztők száma, ezért, a kormány dönteni fog az ország történetének legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervéről – mondta a miniszter. 

Boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, pedig most az Európai Uniónak is a járvány elleni védekezéssel kellene foglalkoznia - válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. Kérdésünkre Gulyás Gergely azt is elmondta, a budapesti tömegközlekedést a főváros működteti, és a kormány arra kéri az önkormányzatot, hogy a rendelkezésére álló elégséges forrásokból oldja meg a biztonságos tömegközlekedést, hogy ne legyenek az elmúlt napokban tapasztalhatókhoz hasonló tömegjelenetek.

Nagy szükség van az egyházak tevékenységére 

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy egy hétig biztosan fennmaradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok. Felekezetre való tekintet nélkül mindenkit érintenek a mostani szabályok. Szerencsére az online alkalmak szélesebb közönséghez juthatnak el, mint a templomi szertartások. Az egyházak tevékenységére ma sokkal nagyobb szükség van, mint bármikor az elmúlt évtizedekben bármikor - hangsúlyozta Gulyás.

A statisztikák szempontjából a legfontosabb az, hogy egy-egy országban hányan halnak meg - mondta Gulyás. Akiknél komoly tünetek vannak, azok kórházba kerülnek, így nem lehet eltitkolni az adatokat. A rosszul pályázó országoknak kedvez az uniós intézkedés, így nekünk az sokkal kisebb segítséget jelent. 

Három hét alatt elkészült egy új mobilkórház - jelentette be Gulyás Gergely. Nem stadionokat építünk, hanem az egészségügyre fordítunk minden forrást. Két népstadiont lehetne építeni abból a pénzből, amit az elmúlt időszakban a kormány egészségügyi felszerelésekre költött - ismertette a miniszter. 

A zöldterületek rendbetétele miatt is kellenek a változások

A Városligettel kapcsolatban azt mondta, hogy minden épületnek jogerős engedélye van az építésre. Ha akarnánk, akkor már holnap elkezdődhetne az építkezés. A fővárosi változtatási tilalom a zöldfelületek rendbetételét is gátolja, ezért van szükség a mostani javaslatra.

Gulyás Gergely a megjelent álhírekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány elkötelezett a sajtószabadság mellett.  Világos a tényállás, nem a büntetőjogi következmények elérése volt a cél, hanem az elrettentés is.  Gulyás arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon olyan hírek terjesztésétől, amik nem felelnek meg a valóságnak.