Karácsony Gergelyék titkolóznak a vírustesztekkel kapcsolatban

2020.04.04. 16:05

Lassan egy hete nem képes a Karácsony Gergely vezette önkormányzat válaszolni arra a kérdésre, hogyan és kik fogják tesztelni a fővárosi egészségügyi dolgozókat koronavírus terén. Mindez azért furcsa, mivel a baloldali főpolgármester még március 29-én diadalittasan jelentette be, hogy minden készen áll a tömeges tesztelésre. 

2020. március 29-én a főpolgármester arról írt a Facebook-oldalán, hogy a főváros hamarosan szűréseket kezd, méghozzá az egészségügyi dolgozók körében. Karácsony azt írta, hogy „munkatársaim tegnap megállapodtak egy magánlaborral a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről. Ha rajtunk múlik, a jövő héttől szűréssel is védjük Budapest hőseit, akik bennünket védenek a járványtól." 

Karácsony Gergely főpolgármester és csapata lassan egy hete nem képes érdemben válaszolni viszonylag egyszerű kérdésekreForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Mandiner már múlt vasárnap, írásban meg is kérdezte a főpolgármestert a titokzatos magáncégről és a tesztelési elképzelésekről. A következő kérdéseket küldték el:

 • „Pontosan hány dolgozót terveznek szűrni, hány alkalommal és milyen időközönként?
 • Pontosan mely magánlaborral állapodtak meg a munkatársai?
 • Hány magánlaborral tárgyaltak, hogyan választották ki ezeket, milyen eljárás keretében?
 • Milyen szempontok szerint döntöttek a kiválasztott magánlabor mellett?
 • Milyen felhatalmazás alapján állapodtak meg a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről a magánlaborral?
 • Milyen összegű, illetve keretösszegű szerződést kötöttek, illetve terveznek kötni az említett magánlaborral?
 • Mire utalt főpolgármester úr azzal a megfogalmazással, hogy „ha rajtunk múlik, a jövő héttől" kerül sor a szűrésekre?"

A Fővárosi Önkormányzat másnap a következő választ adta: „Nagyon fontosnak tartjuk a frontvonalban dolgozó budapesti egészségügyi dolgozók szűrését, a feltételek megteremtésén dolgozunk, a következő napokban ismertetjük a részleteket, előbb a kerületekkel, és rögtön utána a nyilvánossággal. Kis türelmet kérünk".

Újabb kérdések, de válasz nincs

Pénteken derült ki, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Pesti Úti Idősek Otthona öt lakója is koronavírusos lett, további tizenhárom ember mutatja a betegség tüneteit. Ezt maga a főpolgármester, Karácsony Gergely jelentette be közösségi oldalán. Mivel az idősotthonok lakói személyében különösen veszélyeztetett korosztályról van szó, ezért fontos lenne tudni, hogy időben kezdte-e a főváros a hatáskörébe tartozó otthonok lakóinak tesztelését, valamint azt is, hogy egyáltalán melyik magáncéggel, milyen összegért végeztetik a vizsgálatot.

Karácsony pénteki, idősek otthonával kapcsolatos bejelentését követően újabb kérdésekkel fordult a Mandiner a hivatalhoz:

 • „Hogyan és pontosan mikor derült ki az öt fertőzés?
 • Ha már csütörtökön tudtak ezekről, miért csak pénteken az esti órákhoz közeledve, fél hat után öt perccel tájékoztatták erről a nyilvánosságot?
 • A Pesti úti idősotthon mikor és milyen módon tájékoztatta az állami szerveket, így az intézménnyel, illetve annak lakóival bármilyen módon kapcsolatba került kórházakat a fertőzésekről?
 • Mióta tesztel a magánlabor?
 • Egyáltalán melyik magánlaborról van szó, mikor, milyen eljárást követően és milyen feltételekkel szerződött vele a Főváros?
 • Megérkezett-e már Soros György felajánlása, és ha igen, milyen költések történtek belőle eddig?"

A Fővárosi Önkormányzat azonban továbbra sem válaszol a kérdésekre, türelmet kér, és csupán az első megkereséstől számított nyolc nappal későbbre, jövő hét hétfőre ígér tájékoztatást a Mandinernek.