Egyre több iskolában készül szájmaszk, tanárok és diákok is varrnak

koronavírus, vírus, Budapest, járvány, kézmosás, plakát, maszk
Vágólapra másolva!
A járvány lassítása miatt a szakképző intézmények oktatói, tanulói saját készítésű eszközökkel segítik a koronavírus terjedése elleni védekezést. Már 34 szakképzési centrumban varrnak maszkokat. Elsőként Szolnokon, de hamarosan több más helyszínen is 3D nyomtatással állítanak elő arcvédő pajzsokat. Az elkészült eszközöket a helyi önkormányzatok segítségével egészségügyi és szociális intézmények számára ajánlják fel.
Vágólapra másolva!

Az összefogás jegyében az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában lévő szakképzési intézmények sorra csatlakoznak a múlt héten elindult kezdeményezéshez, amelyben

végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként maszkokat varrnak.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ország 34 szakképzési centrumában eddig már közel 37 ezer textil szájmaszk készült el, amelyeket az önkormányzatok közreműködésével juttatnak el a helyi kórházakba, szociális intézményekbe, idősotthonokba.

A centrumok és az iskolák megosztják egymással „jó gyakorlataikat", a technológiai megoldások, szabásminták továbbadásával segítik a többiek munkáját.

A Szolnoki Szakképzési Centrumban 3D-s nyomtatóval állítanak elő speciális arcvédő plexit az egészségügyi dolgozóknak. A centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében készülő pajzsokat a tanulók kis csoportokban állítják elő. A kezdeményezéshez más centrumok is csatlakoztak, már folynak a miskolci és szerencsi gyártás előkészületei.