Szijjártó Péter: Továbbra is mindent megteszünk a magyarok egészségének megvédéséért, a gazdaság újraindításáért

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott a szlovák kollégájával, hogy hétfőtől újra megnyitják a somoskőújfalui határátkelőt.
Vágólapra másolva!
Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a magyar emberek egészségét és életét megvédjük, a határon kívül rekedt magyarokat hazahozzuk és a magyar gazdaságot mielőbb újraindítsuk - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető beszámolt az európai uniós külügyminiszterek tanácskozásáról, amelyet videokonferencia keretében tartottak. Közölte, hogy a koronavírus-járványra adandó válaszok miatt hívta össze az ülést az uniós külügyi főképviselő, és az ebből a helyzetből fakadó teendőket, intézkedéseket vitatták meg.

Szijjártó Péter elmondta: ismételten világossá vált, hogy minden tagállam nemzeti alapú döntéseket hoz,

mindenki a saját nemzeti sajátosságai, jogrendje, érdekei alapján hozza meg azokat döntéseket, amelyeknek célja a védekezés sikeressége,

és e nemzeti döntések az éppen aktuális egészségügyi és gazdasági helyzetnek felelnek meg. A nemzeti megoldások általában és alapvetően működnek, viszont a brüsszeli koordináció jelentősége minimálisra csökkent, és inkább kommunikációs elemként hangzott el most is, hogy fontos az egység, "európai csapat vagyunk" - vélte.

A külügyminiszter kifejtette, hogy az elsőszámú feladat minden országnak megvédeni a saját polgárai egészségét és életét.

az egészségügyi védekezés sikere érdekében folyamatosan érkeznek Magyarországra védőeszközök. Mindenki ugyanabból az irányból, forrásból szerzi be az eszközöket, alapvetően Kínából - mutatott rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elmondta, hogy

szombaton is hat repülőgép hoz több mint négymillió maszkot és többszázezer védőruhát Magyarországra, és további gépeket is várnak.

Kitért arra, hogy a tanácskozáson szó volt az uniós polgárok hazahozataláról is. Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akcióját bonyolítják le, több mint hatezer magyarnak segítettek eddig hazajönni - közölte. Ezeket az akciókat vagy maguk hajtották végre, vagy más országokkal együttműködve, és

- mondta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy téma volt a gazdaságok újraindítása is. Bár legitimek azok a határvédelmi intézkedések, amelyek az emberek egészségének megőrzését, a járvány terjedési sebességének csökkentését célozzák, az áruforgalom folyamatosságát biztosítani kell az emberek ellátása miatt - magyarázta.

Szijjártó kiemelte: az egyeztetésen felvetette, hogy vannak, akik az elmúlt napokban Magyarországot támadták.

Miközben Európa-szerte naponta ezrek halnak meg, még mindig vannak olyanok, akiknek a legfontosabb feladata aggódni a magyar jogállamiságért,

pedig mindenki európai egységről beszélt a tanácskozáson - mondta. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt napokban

Közölte, hogy néhány európai uniós tagállam politikai vezetője álhíreket, hazugságokat terjesztett az elmúlt napokban Magyarországról, azt mondták, hogy nem ülésezik a parlament, miközben a jövő héten maga is felszólal a plenáris ülésen. Azt is mondták, hogy "diktatúraépítésre kapunk lehetőséget",

holott a védekezéssel összefüggő döntések meghozatalára kapott a kormány felhatalmazást

- mutatott rá.

A külügyminiszter megjegyezte: arra kérte európai kollégáit, hogy először olvassák el a törvényt és utána beszéljenek róla.

Kiemelte, hogy arra is kérte európai kollégáit, hogy

hogy néhányan az EU-n belül járulnak hozzá az álhírek folyamatos terjesztéséhez.

Szijjártó Péter azt is közölte: a későbbiekben tíz olyan magyar vállalat vezetőivel találkozik, amelyek a magyar exportban jelentős szerepet töltenek be.