A magyar egészségügy felkészült a többletmunkára a koronavírus miatt

Szent László kórház Budapest korona vírus koronavírus mentő mentőkocsi védőruha maszk
Vágólapra másolva!
A kijelölt kórházak felkészültek a tömeges koronavírus-megbetegedések szakaszára – hangzott el az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A járvány újabb fázisában minden kórházi dolgozót ki tudnak vezényelni az intézményekbe. 31 kórházban már kiszállították a szükséges egyéni védőeszközöket, mint szájmaszkokat, kesztyűket és overallokat. Az egészségügyi dolgozók mellett ráadásul a rendőrök is megkapják ezeket a szükséges eszközöket.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi vizsgálattal igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 623-ra emelkedett hazánkban, és elhunyt újabb öt idős, krónikus beteg, ezáltal 26-ra nőtt az áldozatok száma – számolt be az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta,

jó hír, hogy a gyógyultak száma 43 főre emelkedett. A minták laboratóriumi vizsgálata gőzerővel folyik, a nap 24 órájában végzik ezeket.

A csoportos megbetegedési szakaszban vagyunk

Noha napról napra nő az igazolt fertőzöttek száma, még mindig a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk, és nagyjából egyenletesen oszlik el a megbetegedettek aránya az országban, minden megyében van fertőzött – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Továbbra is fontos, hogy kerüljük azokat a helyzeteket, amikor a vírus átadása megtörténhet, és változatlanul vigyázzunk a sérülékeny csoportokra: ez az a fegyver, amit be tudunk vetni, hogy lassítsuk a járvány terjedését

- emlékeztetett. Ez nem ró túl nagy terhet az egészségügyi rendszerre.

Müller Cecília leszögezte:

a lakosság fegyelmezett magatartása rengeteget számít.

Az országos tisztifőorvos rámutatott: a kézszárító nem pusztítja el a vírust. A helyes módszer az alapos, szappanos, langyos vízzel való kézmosás. Ez nem elpusztítja, de lesodorja a bőrfelületről a vírust. A kéz szárazra törlése rendkívül fontos. Ha lehetséges, egyszer használatos papírtörlőt használjunk – fogalmazott.

Az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedési szakaszra Forrás: Origo

Ezek a gyógyszerek nem hatnak

Az UV-lámpákkal kapcsolatban elmondta, hogy a bőrt nagyon igénybe veszi az ultraibolya lámpa, lehet ezeket használni tárgyak, felületek kezelésére, de a bőr vírusmentesítésére semmiképp nem ajánlott. Nagyon kiszárítja a bőrt, és irritációt okozhat a sugárzás. A hőszkennerek hatékonyságáról Müller Cecília úgy szólt, ezek az eszközök csak limitált közegben alkalmasak használatra, ha valaki akut megbetegedésben szenved, ha láza van.

Jelezte továbbá, hogy

Az új koronavírus elleni védőoltás óriási kívánsága az emberiségnek, hiszen világjárvány van, de ez még nem áll rendelkezésre. Számos kutatócsoport dolgozik a kifejlesztésén.

Egyéb típusú, tüdőgyulladást okozó baktériumokkal, vírusokkal szemben vannak oltások, de ezek erre az új vírusra nem hatnak

- hívta fel a figyelmet. Hozzátette: antibiotikumok nem hatékonyak a megbetegedéssel szemben, de bizonyos esetekben alkalmazhatók annak érdekében, hogy a bakteriális ráfertőződést elkerüljük.

Nem szabad kötelező védőoltást halasztani

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások elhalasztása semmilyen szempontból nem ajánlott. Ebben a védőnők segítenek. Hozzátette, szigorúan időpontra kell érkezni hozzájuk, és egyszerre csak egy édesanya legyen bent a gyermekével, így csökkentik a fertőzés kockázatát.

- jelentette ki Müller Cecília, aki megköszönte a háziorvosok szolgálatát. Csak együtt gondolkodva, közösen – epidemiológusok, járványügyi szakemberek, egészségügyi dolgozók, rendvédelmi szervek és kormánytisztviselők – tudjuk legyőzni a járványt – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Újabb védőfelszereléseket kapnak az egészségügyi dolgozók (illusztráció) Forrás: Fekete Rajmund

Nagy mennyiségű védőfelszerelés érkezett

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a kórházparancsnokok jelentései alapján a kórházak felkészültek a többletmunka ellátására. Az értesítési adatokat pontosították, a vezénylési terveket aktualizálták – emelte ki, hozzátéve: minden kórházi dolgozót, és egészségügyben tanuló felsőoktatási hallgatót vezényelni tudunk szükség esetén. Jelezte továbbá:

31 kórházba szállítanak ki védőeszközöket, emellett a rendőrök számára is nagy mennyiség érkezett szájmaszkokból, overallokból, kesztyűkből. Ma és holnap további szállítmány érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre – tette hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: továbbra is ellátják a hatósági házi karantén ellenőrzését, már több mint 82 ezerszer ellenőrizték és 564 esetben jelentettek ennek kapcsán szabálysértést. A kijárási korlátozás szabályait az idő előrehaladtával egyre többen szegik meg, a rendőrség így a lakosság türelmét kéri. Az elrendelt büntetőeljárások száma tovább emelkedett, 36 esetben tettek feljelentést rémhírterjesztés miatt.

A tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk

Müller Cecília az Origo kérdésére azt mondta, hogy

A tisztifőorvos elmondta: ha jelentős mennyiségű ellenanyag termelődött a szervezetben a vírus ellen, az védettséget jelent, ám az, hogy ez milyen hosszan tart, még nem tudják, de folyamatosan kutatják.

- hívta fel a figyelmet.