Felkészült rezidensek segítenek majd az intenzíves szakembereknek

ágy ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ ÉPÜLET épület belső felújítás FOTÓ FOTÓTÉMA intenzív osztály kórterem TÁRGY
Eger, 2017. május 8. A központi aneszteziológia és intenzív betegellátó osztály egyik kórterme a megújult egri Markhot Ferenc Kórházban 2017. május 8-án. Az egészségügyi intézményt 7,3 milliárd forintos kormányzati fejlesztésből újult meg. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az intenzív terápiát egy maximálisan jól képzett szakembergárda végzi ma Magyarországon, de szakképzett segítségre is szükség lehet tömeges fertőződés esetén, és erre fel is készül a szakma – erősítette meg az Origónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszteri tanácsadója. Prof. Dr. Kollár Lajos elmondta: bár időarányosan jól uralja a koronavírus-járványt Magyarország, az egészségügyi ellátórendszer kapacitását a humánerőforrás tekintetében is növelni szükséges.
Vágólapra másolva!

A járvány kezelésére a minisztériumnak rövid, közép- és hosszú távú stratégiai tervei vannak. Ezekben természetesen szerepel az is, hogyha a járvány válságstádiumba jut, megfelelően képzett segédszemélyzet álljon a szakorvosok segítségére. „Elsősorban olyan rezidensekre, illetve az intenzív terápia iránt érdeklődő ötöd- és hatodéves orvostanhallgatókra számítunk, akik a normál egyetemi tanulmányaik mellett már sok időt töltöttek az intenzív terápiában, és az eddig megszerzett tudásukat hasznosítva, azt tovább bővítve, segíthetik a szakorvosok munkáját" – emelte ki Prof. Dr. Kollár Lajos.

Forrás: MTI/Komka Péter

A szükséges képzés tananyagára ajánlást ad ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és az egyetemi rendszerben is nyilvánvalóan rendelkezésre állnak a szakterület oktatási anyagai – tette hozzá a miniszteri tanácsadó.

A képzést az egyetemek és a Covid-ellátásban részt vevő kórházak intenzíves szakemberei végzik majd, de ezenfelül más intézményekben zajló szakmai továbbképzést is támogat a tárca a következő időszakban.

A jelenleg más területen dolgozó, de az intenzív terápiában járatos szakdolgozók átirányítása is megkezdődött, továbbá zajlik az egyéb területen dolgozó szakápolók átképzése is.